Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A CSOK már 35 millió forintnál drágább használt lakásra is fordítható

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 8.

Forrás: 24.hu

Júliustól bővült az államilag támogatott lakásvásárlási lehetőségek köre, főként a használt ingatlanoknál.

A CSOK már 35 millió forintnál drágább használt lakásra is fordítható
A következő változások léptek életbe júliustól a támogatásoknál:
  • Kamatmentes szabad felhasználású babaváró hitel maximum 10 millió forint összegben vehető fel: ennek elengedik 30 százalékát a második gyermek után, míg a teljes visszafizetési kötelezettség a harmadik gyermek után szűnik meg
  • A kamattámogatott CSOK-hitel már használt lakások vásárlására is felvehető, nem csak újra
  • A falusi CSOK 2486 településen érhető el: ennek összege használt lakás esetén is annyi, mint új lakásnál, viszont vásárlásra csak felerészben fordítható, másik része felújításra és/vagy bővítésre költhető, akár meglévő CSOK-os lakásra is
  • A tőketartozásból már felvett jelzáloghitelek tőketartozásából1 millió forintot engednek el a második, 4 millió forintot a harmadik, és plusz 1 millió forintot minden további gyerekre
  • Használt lakásra fordítandó CSOK-nál megszűnt a 35 millió forintos értékhatár, már ennél drágább ingatlan is vásárolható

Három vállalt gyerekre használt lakás vásárlásakor 27,2 millió forint állami támogatást jelenthet az összes lehetőség, és 35 millió forintot új lakás vásárlásakor: a vissza nem térítendő rész ebből 12,2 millió forint lehet használt, és 20 millió forint új lakás esetén - írja a 24.hu.
Új lakás Használt lakás Falusi CSOK-os használt lakás
Babaváró hitel 10 millió Ft 10 millió Ft 10 millió Ft
CSOK 1 gyerekre 600 ezer Ft 600 ezer Ft 300+300 ezer forint

CSOK 2 gyerekre

2,6 millió Ft 1,43 millió Ft 1,3+1,3 millió Ft
CSOK 3 gyerekre 10 millió Ft 2,2 millió Ft 5+5 millió Ft
CSOK legalább 4 gyerekre 10 millió Ft 2,75 millió Ft 5+5 millió Ft
Kamattámogatott CSOK hitel 3 gyerekre 15 millió Ft 15 millió Ft 15 millió Ft
Kamattámogatott CSOK hitel 2 gyerekre 10 millió Ft 10 millió Ft 10 millió Ft
A falusi CSOK-os használt lakás esetén a nem kamattámogatott CSOK összegének fele használható fel a lakás vásárlására, az összeg másik fele pedig a felújításra és/vagy bővítésre fordítható, akár 1, 2, 3, 4 vagy több gyerekes családról van szó.
A nem kamattámogatott CSOK minden esetben vissza nem térítendő, míg a kamattámogatott CSOK hitel visszatérítendő 2 és 3 gyermek esetén is. A babaváró hitel 2 gyerek után 70 százalékban visszafizetendő, míg 3 gyerek után nem kell visszafizetni. Babaváró hitel egyébként csak a 2019. július 1. után született gyerekek után vehető fel, míg a CSOK és a kamattámogatott CSOK-hitel is a már meglévő, és a jövőben vállalt gyermekek esetén. Az igénylésnél érdemes szem előtt tartani, hogy falusi CSOK-os használt lakás esetén erre csak 2022. június 30-ig, a babaváró hitelnél pedig 2022. december 31-ig van erre lehetőség.

Jó döntés a 35 milliós értékhatár eltörlése

2016-ban a "luxus" lakásvásárlások kiszűrésére szabták meg a 35 milliós értékhatárt használt lakások esetén a CSOK rendszerénél, de ez ésszerűtlenné vált az árak emelkedésével Balogh László, az ingatlan.com vezetője szerint. Júniusban az országosan 113 ezer eladó lakás és ház többsége használt volt, ezeknek pedig csak 52 százaléka - nagyjából 59 ezer darab - került 35 millió forintnál kevesebbe. Budapesten csak a kínálat negyede, Pest megyében pedig csak a harmada volt ennél olcsóbb.
Korábban hiába fértek be a 35 millió forintos limitbe, az egygyerekeseknél kiestek a 40 négyzetméter alattii, a kétgyerekeseknél az 50 négyzetméter alatti, a háromgyerekeseknél pedig a 60 négyzetméter alatti ingatlanok, mert ezekre nem lehet CSOK-ot felvenni. Sok CSOK-ozni szándékozó család azért nem tudott lépni, mert Budapesten és a nagy városokban nem talált az értékhatárba is beleférő, megfelelő használt ingatlant.
A Balla Ingatlan vezetője, Balla Ákos is a törvény racionalizálásának tekinti a 35 millió forintos értékhatár eltörlését. Elmondása szerint az elmúlt években nagyon megugrottak a fővárosi ingatlanárak: a 60 négyzetméteres panellakások árai is megközelítik a 25 millió forintot, és a célcsoport számára legkézenfekvőbb újszerű, 60-80 négyzetméteres lakások is jóval meghaladják a 35 millió forintot. Így eddig gyakorlatilag kiszorultak azok, akiknek igazán ésszerű és kifizetődő lenne a CSOK: hogy használt lakásra is igényelni lehet a kamattámogatott CSOK-hitelt, és eltörölték az értékhatárt, az őket hozza helyzetbe.
Az ingatlanárak szédületes sebességgel nőnek évről-évre, és még nem állt meg az áremelkedés Balogh László szerint, mellette pedig nem növekszik ugyanilyen ütemben a támogatásra szorulók jövedelme. A szakember jócskán megélénkülő keresletre és valamennyire bővülő kínálatra számít, hiszen azok el fogják adni az eddigi lakásukat, akik továbblépnének, ezek pedig valószínűleg újabb drágulást jelenthetnek. A visszatérítendő, használt lakásokra kiterjesztett CSOK-hitel szerinte talán nem fogja annyira megdobni az árakat, mint amikor három gyerekre 10 millió forint lett a vissza nem térítendő támogatás az új lakásokra. Árfelhajtó hatású lehet a babaváró támogatás is, és nem hagyható figyelmen kívül, hogy a keresleti oldal eddig is nehezen tartotta a lépést a drágulással. Erre adhat most lehetőséget a támogatásbővülés, illetve ahhoz, hogy megvalósuljanak az egy-két éve elhalasztott vásárlások.

Milyen ingatlanok lehetnek most kapósak?

Balogh László szerint a nagyobb alapterületű, 3-4 szobás ingatlanokra nő meg a kereslet: Budapesten átlagosan egy 50-60 négyzetméter körüli lakás jön ki most 35 millió forintból, egy vidéki nagyvárosban házat, kisebb településen pedig nagy telekkel nagy házat lehet venni ebből. A 40-50 millió forint körüli használt lakások forgalma pöröghet fel leginkább a fővárosban, családi házaknál pedig a 60 millió forint felettieké, főként az agglomerációban.
Önmagában az állami támogatás (falusi CSOK) a kamattámogatott hitellel elegendő lehet egy kistelepülésen ahhoz, hogy akár önerő nélkül is ingatlant vegyen egy család. Budapesten és a nagyobb városokban ha valakinek van egy kis lakása (például 20 millió forint körüli értékben), és azt eladva venne egy nagyobbat, az főleg azoknak lehet jó, akik hitelképesek, tudnak is vállalni hitelt, és van már 1-2 gyermekük. Azonban Balogh László szerint ugyanazon a helyen két szobával nagyobb lakást így sem tudnak majd venni csak a plusz 10 millió forintból, hiszen ez csak 10-14 négyzetméterre, egy szobára elég.
Az Otthon Centrum szerint  a kedvezmények leginkább a magasabb árfekvésű és/vagy nagyobb alapterületű ingatlanoknál használhatók ki, ezért ezek lehetnek kelendőbbek. A legkisebb lakások vásárlására csak a babaváró támogatás használható fel, viszont egy többgyerekes családnak ezek nem jelentenek ideális életteret.
A kereslet véleményük szerint leginkább a kertvárosi családi házaknál nőhet: Budapest családi házas övezeteiben, Pest megye főváros közeli, jó adottságú településein, vidéki nagyvárosokban, és a környező településeken. Áremelkedésre számítanak az eddig is preferált területeken, főként a nagyobb alapterületű és/vagy drágább családi házak esetén.
Balla Ákos szerint luxusnak számított az elmúlt években a téglaépítésű lakások és a használt új építésű, újszerű ingatlanok, melyek most a kedvezmények ügyes kihasználásával újra elérhetővé válnak a célcsoportnak.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék