Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A 41. hétre született gyerekek okosabbak, de hajlamosabbak is bizonyos betegségekre

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 10.

Forrás: babaszoba.hu

Jobban teljesítenek az iskolai teszteken azok a gyerekek, akik egy héttel többet töltöttek a méhen belül, mint társaik. Ugyanakkor ennek is megvan az ára: a terhesség 41. hetében született gyerekek körében gyakoribbak a testi fogyatékosságok.

A Floridai Egyetem munkatársa szerint a 41. hétre születő gyerekekre gyakrabban mondják, hogy tehetségesek és kognitív képességeik kiemelkedőek. Kiderült azonban az is, hogy a fizikai problémák ebben a körben gyakoribbak, mint a 40. hétre született babák esetében.
A JAMA Pediatrics című szaklapban publikált kutatás szerint jobbak a későn született gyerekek teszteredményei nyolcadikos korukban: 2,8 százalékkal gyakrabban azonosítják őket tehetségesként tanáraik, és 3,1 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy kognitív problémáik legyenek. Ez a képességeket felmérő SAT-teszteknél kb. 10 pontos különbséget jelent a 41. hétre született gyerekek javára.

Jobban teljesítenek a túlhordott gyerekek

A fizikai problémák ugyanakkor ebben a körben 2,1 százalékkal gyakoribbak: a legszélesebb körben a beszéddel kapcsolatos gondok és az ortopédiai problémák jelennek meg. Van, amikor ezek a betegségek olyan komolyak, hogy akár kórházi kezelésre is szükség lehet
"Az eltérések szerények, de mégis érdemes beszélni róluk. A terhesség ideális esetben 40 hétig tart, ebben az esetben a leginkább valószínű, hogy egészségesen születik a gyerek. A koraszülöttség számos veszélyt hordoz magában, de a túlhordás is rendkívül veszélyes lehet. A kutatás szépen illusztrálja, hogy akár már az ártalmatlannak tűnő egy hét is hozhat különbségeket a gyerek kognitív képességeiben és testi egészségében" - mondja a kutatást vezető Jeffrey Roth.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék