Gyerek

9 egészséges nyári nasi a kicsiknek

Legyen egészséges, könnyű, finom... a nyári tízórai és uzsonna mindig kihívás.
2022. Május 26.
Fotó: Getty

Az ötszöri étkezést szoktuk hangsúlyozni, de elképzelhető, hogy egy felnőttnek elég kettő vagy három étkezés egy nap, főként annak, aki fogyókúrázik. Ám a gyerekekkel más a helyzet. Mivel nekik nagy az energiaigényük, viszont kisebb a gyomruk, inkább többször kell kevesebbet enniük. Vagyis nagyon is szükségük van tízóraira, uzsonnára, amit persze ilyenkor, jó időben sokszor a szabadban kell prezentálnunk. – A gyermekek nem tudják bevinni a szükséges tápanyagokat a felnőttek számára elfogadott reggeli-ebéd-vacsora trióból – nyilatkozta Melissa Halas-Liang táplálkozási szakértő a webmd.com-on. – Épp ezért nagyon fontos, hogy a felnőttek odafigyeljenek a gyerekek főétkezések közötti táplálékbevitelére.

Most olyan uzsonnának valókat mutatunk, amelyek könnyen szállíthatók, ha úgy adódik, és persze percek alatt elkészíthetők. Az pedig alap, hogy egészségesek!

Hiszen bolti alternatívából alig van olyan, ami cukor- és adalékanyagmentes és e mellé még meg is fizethető. Azt a néhány fajtát pedig hamar megunják kicsik és picik egyaránt.

Gyümölcs rétegezve

Na jó, önmagában a gyümölccsel nem mondanánk újat, viszont érdemes olykor váratlan formában tálalni ezeket, hogy ne unják meg ezeket. A banánt, almát, körtét például felszeletelhetjük, és a szeleteket megkenhetjük valamilyen olajos magból készült krémmel, de csak vékonyan, mert nagy a kalóriatartalmuk!

Vagy egy csinos megoldás, ha a banándarabokat joghurtba, majd szeletelt magokba vagy reszelt dióba forgatjuk. Természetesen itt nagyon fontos tudni, hogy nincs-e allergiás érintettsége annak, akit kínálunk vele.

Görög joghurt

Ebben a tejtermékben az a jó, hogy cukor vagy mindenféle helyettesítő nélkül is elég édes. Ha mégis variálnánk rajta, akkor csorgassunk rá mézet, keverjünk bele zabpelyhet vagy bogyós gyümölcsöt!

Fűszeres túrókrém

A túrót is adhatjuk édesen, de megpróbálkozhatunk a zöldfűszeres sós változattal. Kekszre kenve biztosan megeszik, egy kis joghurttal ezt is lazíthatjuk.

Chiapuding

Amit pudingnak hívnak, az már rossz nem lehet, nem igaz? Néhány éve még nagy újdonságnak számított, de igazából könnyű elkészíteni: egy evőkanál magot keverjünk össze másfél deci tejjel, és már meg is vagyunk. Bármilyen gyümölccsel még finomabb.

Müzligolyók

Ez a legjobb, mert ezerféle variációban készíthető. Amit beletehetsz: olajos magvak, aszalt gyümölcsök, zabpehely, fűszerek, méz, reszelt alma, répa… összegyúrod, kis golyókat formázol, és már kész is. Rengeteg energia, mégis egészséges. A magvak például értékes telítetlen zsírokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaznak, persze soha ne a sózottat vegyük!

Nyers finomságok

A gyerekek szeretnek mindent, ami apró és játékos. Például mini mozarellagolyók szilvaparadicsommal, vagy körte sajtkarikákkal. Ha sütikiszúróval formás darabkákat vágunk a sajtból vagy a zöldségből, mindjárt jobban csúsznak.

Fagyasztott nasi

A gyerekek valamiért imádják a fagyasztott dolgokat, talán érdekes nekik a hideg hatás. Nem véletlenül állnak mindig hosszú sorok a fagyinál. De ami fagyasztott, nem feltétlen kell, hogy édesség legyen. Bármilyen gyümölcsből készíthetünk smoothie-t, ha jégkockakészítőbe öntjük és pálcikát szúrunk bele, máris kész az egészséges fagylalt.

Étcsoki

Ha már csokoládé, akkor legyen minél feketébb! Talán nem mindenki tudja, de a természetes, tiszta csoki egyáltalán nem káros a szervezetre, sőt, még hasznos összetevőket is tartalmaz.

Csipszek másként

Igazi átok a táplálkozástudósoknál a csipsz (na jó, igazuk van), a gyerekeink nagyjából semmi jót nem kapnak az olajos, sós, ízfokozókkal teli, állítólagos burgonyától. Ám ha más alapanyagot választunk, és magunk készítjük el a nassolni valót, már egészen más a helyzet. Szinte bármi süthető tepsiben, vékony szeletekben: répa, cékla, zeller, kelkáposzta, karalábé. Sőt, almából vagy körtéből is varázsolhatunk színes, egészséges csipszet.