Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

9+1 fontos lépés a gyerek boldogságához

Szerző: Babaszoba.hu

2018. április 20. | Frissítve: 2021. február 25.

Forrás: babaszoba.hu

Anyának lenni: tudomány és művészet egyben. Folyamatos, életünk végéig tartó tanulásra van szükség ahhoz, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani. Íme, egy gyermekorvos anyuka tíz legfontosabb tanácsa.

Legyél jelen!

Kezd közhelyes tanáccsá válni, de mégis az egyik legfontosabb lépés a boldog és egészséges gyermekkorhoz: lépj ki a mókuskerékből, tedd le a telefont, tabletet és legyél jelen a gyermeked életében. Az okoseszközök, számítógépek nagyon hasznosak, segítik a mindennapjainkat, de sajnos az is igaz rájuk, hogy megakadályozzák a valódi kapcsolódást és rontják az életünk minőségét.

Minden gyerek más!

A te gyereked is aludni fog. Meg enni. Meg lépegetni. Előbb-utóbb szobatiszta lesz és leszokik a cumiról is. De minden gyerek más, és máshogy fejlődnek. Felesleges őket összehasonlítgatni (még a testvéreket sincs értelme egymáshoz mérni), mert ez nem verseny. Hatalmas lépés az egészséges, kiegyensúlyozott élet irányába, ha el tudod fogadni a gyermeked egyediségét.

Néha a türelem a legjobb orvosság.

Időnként bizony a legtöbb (és a leghatékonyabb), amit tehetünk, ha várunk. Legyen szó akár egy betegségről vagy a szobatisztaságról, nem lehet felgyorsítani a folyamatokat. Természetesen, vannak olyan módszerek, amelyekkel kellemesebbé vagy elviselhetőbbé tehetjük a várakozás óráit, napjait vagy heteit, de nincs mindig olyan csodaszer, amely azonnali eredményt hoz.

A jó szokásokat korán kell elsajátítani.

Legyen szó akár az egészséges életmódról, a hozzáállásról, az értékrendről vagy az illemről: minél korábban fekteted le az alapokat, annál könnyebb lesz rájuk építkezni (és annál stabilabb, erősebb lesz az a bizonyos kis "ház"). A gyerekek mindig a felnőtteket utánozzák: ha te kedves és megértő vagy a pároddal, akkor ő is kedves és megértő lesz másokkal. Ha te használod a kérem és a köszönöm szavakat, akkor valószínűleg a kicsit sem kell állandóan figyelmeztetni erre.

Milyen elveket kövessünk, hogy boldog és egészséges legyen a gyerekünk?

Élvezz ki minden pillanatot!

Ne csak az első mosolyt, az első szót vagy az első lépést ünnepeld meg, hanem a hétköznapi pillanatokban is igyekezz meglátni annak szépségét és különlegességét. Még akkor is, ha valami kínos dologról van szó! Lehet, hogy éppen ezek lesznek azok az élmények, amelyek igazán a szívedhez szólnak, és amelyekre később emlékezni fogsz. Ahogy a gyereked énekel az autóban, ahogy megcsodál egy falevelet, ahogy megszorít, amikor jó éjszakát kívánsz neki. Amikor kérdeznek tőled, amikor együtt olvastok, vagy amikor odaadja a játékát egy másik kisgyereknek. Ezek a percek teszik igazán széppé az életet.

Legyél rugalmas!

Néhány szabály természetesen nem képezheti vita tárgyát (pl. tilos hozzányúlni a forró sütőhöz, nem szabad idegeneknek ajtót nyitni), de jó sok olyan is van, amiben érdemes egy kicsit rugalmasabbnak lenni. Találd ki, hogy mi a fontos a te családodnak, húzd meg a határokat, és utána gondolkozz el azon, miben tudsz egy kicsit engedékenyebb lenni!

Használd a kreativitásod!

A kreativitást nemcsak arra használhatod, hogy kézműveskedjetek vagy műalkotást varázsoljatok a vécépapír-gurigákból. A kreativitás, a spontaneitás és a szokványos gondolkodástól való eltérés a szülői lét egyik alapja, és sok nehéz helyzeten átsegíthet. Ne foglalkozz azzal sem, ha esetleg furának vagy különcnek tűnik, amit kitalálsz: az a fontos, hogy a családodnál beválik-e!

Kérj segítséget!

Nem csak a nagyszülőktől lehet segítséget kérni, ha szükséged van rá! A barátok, a szomszédok, az ismerősök, a kollégák, a gyerekorvos vagy a védőnő is segíthetnek! Gyereket neveleni egyáltalán nem könnyű, mindenkinek szüksége van a támogatásra.

Hibázz!

Sokan rettegnek attól, hogy valamit elrontanak, pedig a hibák nélkülözhetetlenek a tanuláshoz. Sokkal fontosabb, hogy ne kövessük el újra és újra ugyanazt a hibát, és ne süllyedjünk túl mélyre a bűntudatban. Hibáztál? Elemezd ki a helyzetet, tanulj belőle, lépj tovább, és következő alkalommal csináld jobban. Ne feledd: a gyerekek meglepően ellenállóak, testileg és lelkileg egyaránt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék