Gyerek

8 tipp az egészséges étkezési szokások kialakításához

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges legyen. Ehhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás. Ez azonban nem magától alakul ki, hanem a családi minták és szokások mentén.
2020. Január 18.
8 tipp az egészséges étkezési szokások kialakításához (fotó: iStock)

Lássuk, mit tehetünk azért, hogy egészséges étkezési szokásai legyenek a gyerekünknek.

Egészséges és ízletes reggeli

A finom ízek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz, járjunk elő jó példával és kínáljuk a gyerekeket zöldséggel, gyümölcsökkel. Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy azok a gyerekek, akik tápláló reggelit fogyasztanak – fehérjében, omega-3 zsírsavakban, kalciumban, vasban, rostokban gazdag -, jobban teljesítenek az iskolában.

Vidd el a gyereket egy farmra

Fontos lenne tudniuk, honnan származnak az egészséges ételek. A gyerekek kíváncsiak arra, hogy mi az, amit esznek. Ha elvisszük őket egy farmra, gazdaságba, akkor megismerik a növényeket, sőt, még arra is ösztönözheti őket, hogy részt vegyenek az ételkészítés folyamatába.

Vonjuk be őket a vásárlásba

Engedjünk nekik beleszólást a vásárlásba, tehessenek ők is javaslatot, hogy milyen egészséges élelmiszert vegyünk.

Főzzünk közösen

Vonjuk be gyereket a főzési folyamatba. Adjunk neki egyszerű feladatot, például zöldség hámozást. Tervezzük meg együtt a menüt és készítsük el közösen.

Ne kütyüzzünk evés közben

Egyáltalán ne hagyjuk, hogy az étkezőasztalon mindenféle kütyük legyenek, legkevésbé étkezés közben. Az étkezési időnek a családról kell szólnia, a közös beszélgetésekről, az együttlétről és az együtt étkezésről.

Asztalnál együnk

Sokszor a gyerekek szeretnének evés közben játszani, de ezt inkább kerüljük. Tanítsuk meg nekik a megfelelő asztali etikettet, azt, hogyan illik viselkedni evés közben. Ez ráébreszti őket arra, hogy tiszteljék az ételt.

Mondj nemet a gyorsételekre

A gyerekek nem tudják maguktól, hogy léteznek gyorséttermek, gyorsételek, úgy nevezett junk foodok. Azért tudják, mert mi szülők hagyjuk, hogy megismerjék őket. Nincs rá semmi szükségük, az érdeklődést inkább új, egészséges ízek felé irányítsuk.

Tanítsuk meg nekik, hogy ők a bolygó gazdái

Az egészséges táplálkozás tudatosítása maga után vonzza azt is, hogy tudatosabb lesz gyermekünk a környezetével is. Szokásává, a mindennapi élet természetes részévé válik a vízzel, árammal való takarékoskodás, az újrahasznosított eszközök előnyben részesítése. Az egészséges táplálkozás a zöld gondolkodás első lépcsőfoka is lehet.(via)Kapcsolódó cikkeink: