Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

8 módszer, amivel megnyugtathatod a gyereket

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 10. | Frissítve: 2021. november 17.

Forrás: babaszoba.hu

Vannak olyan gyerekek, akik szorongásra, idegeskedésre, aggodalmaskodásra hajlamosak. Sajnos, ezt nem tudjuk "kinevelni" belőlük, de néhány egyszerű módszerrel megtaníthatjuk nekik, hogyan kezelhetik jobban a nehéz helyzeteket.

Szánj időt az aggódásra!

Lehet, hogy furcsának tűnik, de sokat segíthet, ha minden nap 10-15 percet kifejezetten arra szánunk, hogy aggodalmaskodjunk - vagyis azokkal a dolgokkal törődjünk, amelyek miatt idegesek vagyunk és szorongunk. Engedjük a gyereknek, hogy minden nap azonos időben és helyen kiírja, kirajzolja magából, ami bántja vagy bosszantja. Ha letelt az idő, tegyük a papírt egy dobozba, és lépjünk tovább!

Személyesítsd meg az aggodalmat!

Ezt a módszert még a kisebbekkel is megpróbálhatjuk. Személyesítsük meg a félelmet, aggodalmat, adjunk neki nevet, arcot, így ugyanis legyőzni is könnyebb lehet. Akár egy aggodalom-bábut is készíthetünk, akivel "megbeszélhetjük", hogyan lehetne megoldani a helyzetet.

Dörzsöld meg a füled!

A kínai hagyományok szerint a fülünkön olyan akupuktúrás pontok találhatóak, melyek stimulálása csökkenti a szorongást és az idegeskedést. Szerencsére, tűk és szakember nélkül is kipróbálhatjuk ezt a módszert: néhány alkalommal simítsuk végig az ujjunkkal a fülünk külső részét, majd a hüvelyk- és mutatóujjunk közé csippentve a fület, óvatosan nyomkodjunk végig a fül felső részétől egészen a fülcimpákig.

Hogyan segíthetünk a szorongó, aggodalmaskodó gyereknek?

Támaszkodj a falnak!

Sok gyereket frusztrál (és csak még idegesebbé tesz), ha mélyeket kell lélegeznie, nyugodtan kell ülnie vagy más módon kell relaxálnia. Ebben az esetben hatékonyabb, ha az ellazulást az izmok tudatos, erőteljes megfeszítése előzi meg. Kérjük meg a gyereket, hogy álljon szembe a fallal és teljes erőből próbálja meg "eltolni" azt. 10 másodpercig tartsa ezt a helyzetet, majd vegyen egy mély levegőt - ezt ismételje 2-3 alkalommal.

Állj úgy, mint egy szuperhős!

Amikor rátör a szorongás, a gyerek szeretne minél kisebb lenni, elbújni, eltűnni. Azonban kutatások szerint az erőt és önbizalmat sugalló testhelyzetek már akkor is pozitívan hatnak a hangulatra és az önértékelésre, ha mindössze két percig "tartjuk" őket. Kérjük meg a gyereket, hogy próbálja meg utánozni a kedvenc szuperhősét: húzza ki magát, álljon terpeszállásba, a kezeit tegye a csípőjére vagy emelje a magasba.

Igyál egy nagy pohár vizet!

Önmagában a kiszáradás nem okoz szorongást, de tovább ronthatja a tüneteket. Ha tapasztaljuk, hogy a gyereken eluralkodik az aggodalmaskodás, kínáljuk meg egy nagy pohár vízzel. Egy 25 kilós gyereknek legalább 1 liter folyadékot kell fogyasztania naponta!

Hallgass zenét!

Nemcsak a megnyugtató melódiák segíthetnek az aggodalmaskodás elleni harcban, hanem a vidám, bulizós számok is - nem könnyű idegeskedni táncolás és éneklés közben! A táncolás ráadásul testmozgásnak sem utolsó, ami szintén nagyon jó módszer a szorongás ellen.

Keress valakit, akinek segíthetsz!

Ha idegesek vagyunk, szorongunk, könnyen azt érezhetjük, hogy teljesen egyedül vagyunk a problémákkal a világon, pedig a legtöbb ember ugyanazokkal a kellemetlen érzésekkel harcol, mint mi magunk. Bátorítsuk arra a gyermekünket, hogy keressen valakit, aki idegesnek látszik, és beszélgessen vele! Ez egyrészt segíthet neki megérteni, hogy nincs egyedül, másrészt jó érzésekkel ajándékozhatja meg.
(Cikk forrása: huffpost.com)

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék