Gyerek

8 étel, amire a profik esküsznek

Szeretnél úgy táplálkozni, hogy minden szükséges tápanyagot megadj a szervezetednek? Íme 8 étel, amire a profik esküsznek, nem véletlenül!
2018. Május 07.
Az antioxidánsokban gazdag zöldek

“Táplálkozásunknak a szervezetünk egészére óriási hatása van születésünk pillanatától fogva halálunk napjáig” – mondta Teresa Fung a Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozási professzora a Today.com-nak. Fung szerint az előre csomagolt, feldolgozott ételek az egyik legkárosabbak.

Szeretnél te is úgy enni, akár egy táplálkozási szakember? Íme 8 étel, amit a Harvard professzora is igyekszik minden egyes nap beépíteni az étrendjébe.

1. Olajos magvak

Egészséges zsírokban, rostban és fehérjében gazdagok, ezért igazi szuperételek. A legtovább élő emberek étrendjében is szerepelnek, ráadásul tökéletes nassolnivalók és egyszerűen szállíthatók.Egy kutatásból kiderült, hogy az olajos magvakat rendszeresen fogyasztók körében 14%-kal kisebb eséllyel alakult ki szív- és érrendszeri megbetegedés, mint azoknál, akiknek ilyesmi nem szerepelt az étrendjében.Fung szerint valamennyi olajos mag jó választás, hiszen mindegyik más és más jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Napi egy maréknyit érdemes fogyasztani a sótlan verziókból.

2. Lazac

“A lazac az egyik legjobb fehérjeforrásunk, hiszen rengeteg omega-3 zsírsavat is tartalmaz” – mondja Fung. A professzor szerint érdemes inkább egy szelet grillezett lazacfilét fogyasztani főétkezés gyanánt, mint füstölt lazacot, ez utóbbi ugyanis túl sok sót és más egészségre nem túl kedvező adalékanyagot rejt, ami a füstölés során keletkezik.Az ajánlások szerint heti kétszer kellene halat ennünk, ideális esetben valamilyen zsírosabb fajtát, mint amilyen a lazac is. Szintén jó választás a makréla, a hering, a szardínia és a pisztráng is.

3. Bogyós gyümölcsök

“A bogyós gyümölcsök igazi antioxidáns bombák” – mondja Fung. Közülük az áfonya tartalmaz a legtöbbet, de a málna, a szeder és az eper dúskál bennük.Tipp: A szakértő szerint, ha szeretjük az epret, érdemes biot venni belőle vagy nagyon alaposan megmosni, ugyanis az egyik vegyszerekkel legszennyezettebb gyümölcs.Ha pedig nem kedveljük a bogyós gyümölcsöket, akkor sem kell elkedvetlenednünk, hiszen ez nem jelenti azt, hogy a többi ne lenne egészséges. Minél sötétebb színű gyümölcsöt választunk (pl. gránátalma, szilva) annál jobb, hiszen annál több benne az antioxidáns.

4. Joghurt

Mindenképpen alacsony zsírtartalmú, sima joghurtot vegyünk. Remek fehérjeforrás és probiotikumokban gazdag, mely szükséges az egészséges bélműködés fenntartásához.”Adhatunk hozzá olajos magvakat vagy bogyós gyümölcsöket, és máris 3 tételt kipipáltunk a listáról” – tanácsolja Fung.A joghurt proteintartalmánál fogva sokáig eltelít. A szakértő szerint, ha nem vagyunk tejfehérje- vagy laktózérzékenyek, egy pohárral együnk meg minden nap.

5. Sötétzöld színű zöldségek

Ilyenek a kelkáposzta, a fodros kel, a spenót, a kelbimbó, a bordáskel (bok choy) – mind-mind szuper antioxidáns-források. Fogyasszunk belőlük napi fél csészényit (nagyjából 100 gramm) sütve vagy egy egész csészényit (200 gramm) nyersen.Használjunk minél kevesebb vizet a megfőzésükhöz, különben bizonyos tápanyagok távoznak belőlük. “A kelbimbó roston sütve is isteni, még csak víz sem kell hozzá” – javasolja a professzor.Ha salátát készítünk, jégsaláta helyett a színesebb levelűeket részesítsük előnyben, az előbbi ugyanis szinte csak vizet tartalmaz.

6. Quinoa

“Ez a gabonaféle azért emelkedik ki a többi közül, mert rostban és fehérjében igen gazdag” – magyarázza Fung. Fél-egy csészényit fogyasszunk belőle napi szinten. Akár rizs helyett köretként, vagy egy mélytányér aljára rakva, zöldségekkel megpakolva egytálételként is kiváló.

7. Zabkása

A Guinness rekordok könyvébe is bekerült legidősebb ír népcsoport a zabkására esküszik, mint a hosszú élet titka. Valóban szuper tápanyagforrás, E- és B-vitaminokban, rostban gazdag, nem emeli meg a vércukorszintet és segíti az emésztést.

8. Fekete csoki

“Ha valami édesre vágyunk, én a fekete csokit ajánlom nassolásra ugyanis bővelkedik antioxidánsokban” – mondja Fung. Egy pici kocka naponta, nem több! És minimum 70%-osat válasszunk. Azt viszont érdemes tudni, hogy egy bizonyos összetevője olyan hatással van a szervezetre, mint a koffein, ezért ha este fogyasztjuk, megzavarhatja az alvásunkat.(Cikk forrása: today.com)Kapcsolódó cikkeink: