Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

7 tipp, hogyan nevelj mentálisan erős gyereket

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 10. | Frissítve: 2021. december 24.

Forrás: babaszoba.hu

Szülőként mindannyian tudjuk, hogy nem mindig lehetünk ott a gyermekünk mellett, amikor kihívással szembesül, ezért most következzen néhány tipp, hogy mentálisan erős gyerekeket neveljünk, akik könnyen kezelik a jövőbeli nehézségeket.

7 tipp, hogyan nevelj mentálisan erős gyereket (Fotó: iStock)

Néha mindenki hibázik

Fontos, hogy hagyjuk a gyerekeinknek, hogy megmagyarázzák a dolgokat, és ne kifogásokat keressenek, ha hibáznak. Hagyni kell, hadd szembesüljenek a tetteik következményeivel, és tanuljanak belőlük. Szülőként valóban nehéz nézni gyermekünk bukdácsolását, de fontos, hogy valahogy megtanulják a leckét.

Senki sem tökéletes

Hadd legyenek önmaguk legjobb verziói. Ne nyomasszuk őket azzal, hogy legyenek másokhoz képest jobbak, és ne hasonlítgassuk őket össze más gyerekekkel. Helyette inkább segítsünk nekik kiteljesedni. Nem baj, ha vannak elvárásaink, de azt elvárni, hogy gyermekünk tökéletes legyen, nem túl ésszerű.

Jó, ha tudjuk az érzelmeinket kezelni

A legtöbb gyermek felnőve hatalmas lexikális tudással rendelkezik, ám érzelmileg instabilak. Így ahelyett, hogy adott szituációban azt mondanánk gyermekünknek, hogy nyugodjon meg, inkább tanítsuk meg nekik, hogyan kontrollálják a hangulatukat. Néhányaknak egy séta segít, néhányak szívesebben beszélnek az érzéseikről, de vannak, akiknek egy nagy mély levegő is segít.

Mutassunk utat, de ne védjük túl a gyereket

Természetes szülői ösztön, hogy védeni akarjuk gyermekünket. Azonban a túlzott védelmezés pont hogy gátolja a gyermek fejlődését. Jobban tesszük, ha inkább útmutatást adunk nekik, hadd fedezzék fel és tapasztalják meg a világot.

A gyerekeknek is kell felelősséget vállalniuk

Ne engedjük a kicsiknek, hogy egész nap csak üljenek, és ne legyen semmi dolguk. Adjunk nekik a koruknak megfelelő feladatokat és kötelességeket. Kérjük meg őket, hogy segítsenek a ház körül, az iskolában végezzék el a rájuk bízott feladatokat és hozzanak saját döntéseket is.

Lépésről lépésre nézzenek szembe a félelmeikkel

Fontos megtanítani a gyerekeknek, hogyan legyenek bátrak,  és ne féljenek. A gyerekek könnyen megijednek, amikor eljutnak addig, hogy nagyobb döntéseket hozzanak, vagy addig ismeretlen feladatokat végezzenek. Bátorítsuk őket arra, hogy nézzenek szembe lépésről-lépésre a félelmeikkel, és mi is megfigyelhetjük, hogyan válnak fokozatosan egyre magabiztosabbá. és hogyan látnak neki olyan dolgoknak, amikről korábban nem is gondolták, hogy csinálni fogják.

Tanítsuk meg nekik, hogy bízzanak magukban

Néha a gyerekek is kételkednek önmagukban. Ahelyett hogy csak elkezdenénk rácáfolni, ha a gyerekünk például azt mondja, hogy soha nem lesz elég jó az iskolában, menjünk egy lépéssel tovább, és bátorítsuk őket. Tanítsuk meg nekik, hogyan jöjjenek rá, hogy tévednek, ahelyett, hogy hagynák a negatív gondolatokat elhatalmasodni.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék