Gyerek

6 eset, amikor ellenőriztetni kell a D-vitamin-szintet

A D-vitamin csökkent mennyisége az immunrendszerünkre is hatással van, a gyermekeknél pedig csontfejlődési rendellenesség alakulhat ki miatta.
2016. November 30.

Hat eset, amikor érdemes ellenőriztetni a D-vitamin szintedet

Hogy pontosan milyen esetekben érdemes ellenőriztetni a vitamin szintjét, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusát kérdeztük.

A szénhidrát-háztartás zavarai

A D-vitamin valójában egy hormonszerű anyag, ami komoly befolyást gyakorol az szénhidrát-háztartásra is. A napjainkban szinte már népbetegségnek számító inzulinrezisztencia (IR), valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját bizonyítottan növeli a D-vitamin hiánya, ezért ezek fennállásakor vagy gyanújakor érdemes meggyőződnie szintjéről! Amennyiben igazolódik a hiány, úgy fontos a mielőbbi vitaminpótlás, hiszen ez hozzájárulhat az értékek javulásához és az állapotunk romlásának elkerüléséhez.

Túlsúly

A túlsúly rendszerint a nem megfelelő életmód következménye, ám kutatások szerint a D-vitamin hiánya szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a kelleténél többet mutasson a mérleg nyelve. Hogy pontosan hogy függ össze a túlsúly a D-vitaminnal, egyelőre nem tudni, ám a tudósok szerint a zsírsejteken olyan D-vitamin receptorok találhatóak, melyek közlik a sejtekkel, hogy mi történjen a zsírral: használják fel vagy inkább tárolják tovább ezeket.

Így tehát amennyiben nem képes leadni a súlyfeleslegéből, akkor érdemes vérvételre mennie, már csak azért is, mert a D-vitamin hiánya gyakran társul IR-rel, illetve cukorbetgséggel, melyek az esetek többségében szintén túlsúllyal járnak.

Ha állandóan beteg

Sokan úgy gondolják, az immunrendszer támogatásához elegendő ha több C-vitamin jut a szervezetünkbe. Pedig a D-vitamin legalább olyan fontos a szervezet védekezőképességének erősítéséhez, mint az aszkorbinsav, ugyanis a T-sejtek aktiválódásához megfelelő mennyiségű D-vitaminra van szükség. “Ezért amennyiben Ön vagy gyermeke nem tud kikeveredni a megfázásból, vagy állandóan visszaesik, úgy lehet, hogy az állandó betegeskedést a vitamin hiánya okozza” – mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusa.

Depresszió

A nyári napsütésben az emberek általában boldogabban és kiegyensúlyozottabbak, mint a borongós, téli hónapokban. Ennek hátterében gyakran a D-vitamin hiánya húzódik meg, hiszen napsütés híján nem tud megfelelő mennyiségben termelődni a szervezetünkben. Holland tudósok szerint a depressziós embereknél gyakrabban áll fenn a hiányállapot (nem véletlenül vagyunk kedvetlenebbek télen), ezért ha úgy érzi, fásult és már egy ideje rossz a hangulata, érdemes vérvételre mennie, ahol ellenőrzik a D-vitamin szintjét is!

Csontritkulás esetén

A csontok egészségéhez elengedhetetlen a kalcium megfelelő beépülése. Ezért sokat nyúlnak egy bizonyos kor után kalciumtartalmú étrendkiegészítőkhöz, ám azt csak kevesen tudják, hogy a kalcium hatása D-vitamin jelenléte nélkül romlik, ugyanis a vitaminnak nagy szerepe van a kalcium felszívódásában és beépülésében.

Kerüljük el a túladagolást

Zsírban oldódó vitaminként a D-vitamin bizony túl lehet adagolni, aminek súlyos következményei lehetnek. Éppen ezért még mielőtt vitaminkészítményhez nyúl, fontos, hogy vérvétel útján győződjön meg a D-vitamin mennyiségéről, és konzultáljon szakemberrel, hogy pontosan milyen dózisban szükséges pótolni!

Olvasd el ezt is!

Forrás: Budai Endokrinközpont