Gyerek

6 bőrápolással kapcsolatos tévhit

Sokakban élnek téves elképzelések a hatékony és optimális bőrápolásról, arról, hogyan őrizhető meg a bőr fiatalossága.
2016. November 15.

Sutka Beáta bőrápolás szakértő 6 tévhitről rántja le a leplet.

1. Télen nem szükséges a fényvédelem

Az UV-sugárzás még felhősebb időben is megjelenik a Föld légkörében, ezért még télen is védenünk kell a bőrünket. Ráadásul abban a tévhitben sem ringathatjuk magunkat, hogy ha fényvédelemmel ellátott sminket viselünk, mindent megtettünk, amit a bőrünk megkíván. Egy normál bőrű nőnek 14-15 réteg fényvédős alapozót kellene felvinnie, hogy a kívánt védelem kialakuljon. Így még az ilyen termékek alatt is szükséges fényvédőket használnunk.

2. A magas fényvédő faktorú kémiai szűrő (SPF) tökéletes védelmet ad

A modern fényvédő készítményeknek egyaránt védeniük kell a bőrt az UVA és az UVB sugarakkal szemben, azonban úgy tűnik, ez már nem elég. A legújabb tudományos kutatások szerint létre kell hozni egy második védelmi vonalat is, amely véd az UV-sugárzás által kiváltott immunrendszer gyengítő hatás és a DNS-károsodás ellen is. Ezért a legújabb készítmények eleget tesznek a klasszikus követelményeknek, vagyis a bőr felszínén megkötik, vagy onnan visszaverik az UVA és UVB sugarakat, ugyanakkor tartalmaznak egy olyan sejtvédő faktort is (Ectoin), amely az említett két következményes probléma ellen vethető be.

3. A szappanos arcmosás szép bőrt eredményez

Amikor szappannal dörzsöljük az arcbőrünket, nem csak a piszkot, de számos védő hatású olajat, és más természetes védőfaktort is lemosunk róla. Ráadásul a túlzott zsírtalanítás révén éppen faggyútermelésre ösztönözzük a bőrt, ami pedig kiütések, pattanások és gyulladt mitesszerek megjelenéséhez vezethet. A szappan helyett tehát sokkal ajánlatosabbak az arclemosó készítmények, amelyek használata után hidratálóval tehetjük teljessé az ápolást.

4. A drága krémek csodákat tesznek

Ebben a kérdésben először is le kell számolnunk a „csoda-ígéretekkel”. Ma még nem ismert olyan készítmény, amelynek hatásfoka vetekedhetne egy plasztikai sebész eredményeivel. Ráadásul az olcsóbb termékek is nagyjából hasonló összetevőket tartalmaznak, mint az exkluzívak. Ez persze nem azt jelenti, hogy a prémium kategóriás készítmények nem jók, csupán azt, hogy sok esetben leginkább a márkanevet, a csomagolást, és a reklámkampányt kell megfizetni a borsos árral.

5. A ránctalanítók eltüntetik a már meglévő ráncokat

A legtöbb ránctalanító egyszerűen csak hidratálja a bőrt, teltebbé és ezért kissé simább megjelenésűvé teszi – ennél mélyebbre nem megy. Léteznek azonban valóban hasznos összetevők is, mint például a retinol és a tretinoin, amelyek bejutnak a bőrbe, és aktívan segítik a sejtképződést. Hatásuk abban áll, hogy regenerálják a sérült bőrsejteket és növelik a kollagén tartalmukat, valamint megelőzik a korai ráncképződést.

Hasznosak lehetnek még a C-vitamin és antioxidáns tartalmú készítmények is, de mivel a szerkezetük nagyon gyorsan destabilizálódhat, nagyon nehéz megbízható készítményeket előállítani. Mindazonáltal már kialakult, mély ráncokat egyetlen csodakenőcs sem tüntet el.

6. A bőr megereszkedése nem fordítható vissza

– Sokan úgy vélik, a ráncaiktól még csak-csak megszabadulhatnak, de a megereszkedett, feszességét vesztett bőrrel nem lehet mit kezdeni. Holott éppen ezen a problémán segít egy mikro-fókuszált ultrahanggal működő biolifting eljárás, amely egyetlen kezeléssel az évekkel korábbi állapotot képes „visszavarázsolni” a bőrre – hangsúlyozza Sutka Beáta, az Oxygen Medical Ultherapy szakértője.

– Először 4,5 mm mélyen kezelünk, itt találkozik a bőr az izommal, itt történik a legmélyebbre ható stimuláció. Másodszor 3 mm, végül 1,5 mm mélységben juttatunk ultrahangos energiát bőrbe a felületi, finom ráncok ellen. A fókuszált energia tűhegynyi pontossággal irányítottan jut a bőr alá, ahol apró hegek képződnek, amely kollagén képződést indít be. A mikro-fókuszált ultrahang az optimális 67 °C-ra melegíti fel a mélyben a szövetet. Ettől a hőhatástól a bőr összehúzódik és a 60-90 napos regenerációs időszak alatt megemelkedik, létrejön a liftinghatás.

Forrás: Oxygen Medical