Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5 városi legenda, ami az orvostudomány szerint is butaság

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 3. | Frissítve: 2017. szeptember 13.

Forrás: Medipress

Létezik egy sor városi legenda és babona, amelyek olyannyira hétköznapjaink részévé váltak, hogy sokszor el sem hisszük, hogy nem orvosi tényekről van szó. Ezek közül mutatunk most be néhányat.

5 városi legenda, ami az orvostudomány szerint is butaság

1. Veszélyes felébreszteni az alvajárót

Sokan hiszik, hogy ha felébresztjük az alvajárót, akár kómába is eshet, de a szívinfarktust is a gyakori tünet közé sorolják. Ez egy abszolút tévedés: épp az a veszélyes, ha nem ébresztik fel a pácienst, hiszen az éjjeli séta veszélyes lehet.

2. Nem szabad úszás előtt enni

A mítoszban hívők szerint emésztési gondokat és görcsöket okozhat, ami egyik pillanatról a másikra lép fel, és ezért akár fulladást is okozhat. Ez totális tévedés, az energiapótlásra ilyenkor szükség van.

3. A kék vér létezik

A régi városi legenda szerint az oxigénnel nem érintkező vér kék, akár az ereink a csuklónknál. Amint a vér a levegővel érintkezik - pl. megvágjuk magunkat - a vér vörössé válik. Ez természetesen butaság: a vér csak kéknek látszik, de nem az.

4. A cukor hiperaktivitást okoz a gyerekeknél

Sok szülő azért nem ad édességet a gyereknek, mert fél, hogy "fel fog pörögni". Ez természetesen egy tévhit: a cukor valóban nem egészséges, de semmi esetre sem okoz hiperaktivitást önmagában véve.

5. Hány ízt is vagyunk képesek érzékelni?

Megoszlanak a vélemények, rendszerint az édes, a savanyú, a keserű és a sós jelenik meg a nyelvtérkép állandó részeként. A valóság ennél komplexebb: nem egyes területek, hanem a nyelv teljes felülete felelős az ízek érzékeléséért.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék