Gyerek

5 tünet, amivel mindenképp fordulj orvoshoz

Hosszabb ideje fennálló köhögést több betegség, például krónikus hörghurut, asztma, allergia is okozhat, de tüdőgyulladás, tüdőrák kezdeti jele is lehet. A panaszok összefügghetnek krónikus arcüreggyulladással is.
2017. Április 19.

5 tünet, amivel mindenképp fordulj orvoshoz

A mielőbbi orvosi kivizsgálás tehát nagyon fontos, de semmiképpen sem halasztható, ha magas láz társul a köhögés mellé, erős légszomj, vagy véres köpet is jelentkezik.

Lázzal, levertséggel járó köhögés

Tüdőgyulladásra utal, ha a köhögés többnapos lázzal, levertséggel, oldalra lokalizálódó, légzésre fokozódó fájdalommal, esetleg nehézlégzéssel jár. Ilyen esetben a fizikális vizsgálaton kívül mindenképpen szükséges mellkas röntgen vizsgálat végzése is – magyarázza dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont tüdőgyógyásza. A tüdőgyulladás antibiotikum kezelést, ágynyugalmat igénylő betegség. Idősebb, vagy egyéb társbetegségekkel rendelkezőknél kórházi kezelés is gyakran indokolt.

Ha allergiás és elhúzódó köhögése van

Visszatérő, rohamszerűen jelentkező ingerköhögés az egyik fő tünete az asztmának is. Az asztma gyakorisága évről évre nő hazánkban. Megkülönböztetünk allergiás és nem allergiás eredetű asztmát, bár a tünetek és a kezelés lényegében azonosak. Allergiás asztmára utal, ha a köhögés szénanáthához társulóan, vagy anélkül mindig az év azonos szakában jelentkezik, nehézlégzéssel társul, ami főleg éjszaka, hajnalban, vagy fizikai terhelésre lép fel. Árulkodó lehet még a köpet színe is, mely asztma esetén tapadós, üvegszerű.

Véres köpet

Véres köpetürítés esetén amennyiben ez nem nyállal, hanem köhögéssel ürül, javasolt azonnal orvoshoz fordulni. Erős köhögéssel járó fertőzéses légúti betegségek – bronchitiszes betegeknél vagy tüdőgyulladás esetén, vírusfertőzés – lefolyását kísérheti véres köpet. Ez jellemzően a betegséggel együtt megszűnik, de ilyenkor is jobb orvossal konzultálni. Azonnali vizsgálatot igényel, ha a vérzés egyre erősebb, és mellkasi fájdalom is kíséri. Hirtelen jelentkező panaszok tüdőembólia tünetei is lehetnek, itt a mielőbbi orvosi segítség életmentő lehet! Véres köpet ürités tüdődaganat, tbc tünete is lehet. Az éjszakai izzadás, fogyás, magas láz és légszomj, szintén olyan kísérő tünetek, amelyekkel javasolt orvoshoz fordulni.

Nehézlégzés

A legtöbb beteg nehézlégzéssel fordul orvoshoz, amely legtöbbször először csak terhelésre, később már nyugalmi állapotban is jelentkezik. Ez a tünet leggyakrabban a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) előrehaladott állapotát jelzi, amikor már jelentős javulást nem lehet elérni. A legfontosabb – lenne – a kezdeti tünetek idején orvoshoz fordulni. A COPD szűrővizsgálatot különösen az alábbi tünetek észlelésekor nem érdemes halogatni: reggelenként jelentkező krónikus köhögés, fokozott váladékképződés a légutakban és fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés. A COPD döntően a dohányzók betegsége, de ritkán nemdohányzókban is megjelenhet.

Éjszaka jelentkező köhögés

Az orr- és orrmelléküregek betegségei, arcüreg-, vagy gégegyulladás következtében is jelentkezhet hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben a felgyűlt váladék nem az orrnyílásokon át távozik a szervezetből, hanem hetekig, sőt nem megfelelő terápia mellett akár hónapokig is a garat felé csorog, ezzel folyamatos köhögésre ingerelve a beteget. A tünetek főként éjszaka, fekvő helyzetben jelentkeznek. Ilyen esetben a köhögés tehát csak a tünet, kezelni az alapbetegséget kell. Ismétlődő arcüreggyulladás hátterében egyéb hajlamosító tényező is állhat – például allergia, polip, orrsövényferdülés – a kezeléshez tehát alapos kivizsgálás és személyre szabott terápia szükséges.Kapcsolódó cikkeink köhögés témában:

Forrás: Tüdőközpont