Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5 jel, hogy ideje allergológushoz fordulni

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 1.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Hol van az a pont, amikor tényleg nem szabad tovább halogatni és szakemberhez kell fordulni az allergiás tünetekkel?

5 jel, hogy ideje allergológushoz fordulni
Ha már egy ideje ismerősök bevált készítményeit szedjük, recept nélküli allergia elleni készítményekkel kombinálva, de a tünetek továbbra sem szűnnek? Ha nappal már a munkára sem tudunk koncentrálni az éjszakai orrdugulás miatt? Vagy csak még súlyosabb esetben, például krónikus orrmelléküreg-gyulladás esetén, vagy ha már asztmára utaló tünetek is vannak? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondja.

Milyen gyógyszer segíthet?

Tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás - aki először tapasztalja az allergia tüneteit, könnyen hiheti, hogy náthás. Ám ha a panaszok huzamosabb időn át sem javulnak, esetleg tavaly is az évnek ebben az időszakában jelentkeztek, akkor gyanakodhatunk allergiára. Ilyenkor sokan csak beszaladnak a patikába, valamilyen allergia elleni gyógyszerért, orrcseppért és remélik a javulást.
Recept nélkül azonban csak bizonyos hatóanyagú allergia elleni készítményeket tudunk beszerezni. Egyáltalán nem biztos, hogy a mi panaszunkra épp az a hatóanyag a megfelelő, és épp abban a dózisban, ahogyan szedjük. Az orrspray kapcsán is érdemes tudni, hogy az allergiás orrdugulást a leghatásosabban a szteroid tartalmú készítmény tartós használatával tudjuk megszüntetni. Ez viszont szintén csak receptre kapható. A kezelés mindig egyéni, a tünetek és az allergia alapján állítjuk össze, sok esetben vényköteles és vény nélküli készítményeket kombinálva. A tüneti mellett lehetőség van tartós kezelésre is, ezt szintén receptre lehet beszerezni. Amennyiben a beteg alkalmas rá, az adott időben megkezdhető az allergén immunterápia.

Szövődményekkel járhat a kezeletlen allergia

Ha szénanáthás tüneteink vannak, ha sem láz, sem egyéb meghűlésre utaló panasz nincs, akkor érdemes allergia irányába vizsgálódni. Ha a tünetek el is múlnak, allergia esetén a következő évben is jelentkezni fognak, az allergén növény pollenszórásának idején. A kivizsgálással és kezeléssel erre már fel tudunk készülni.
Az allergiát sokan nem veszik komolyan, úgy gondolják, hogy egy kis náthás tünet még senkinek nem okozott gondot. Pedig kezeletlen allergia esetén a nyálkahártya tartós gyulladása miatt krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Szövődményeként gyakran jelentkezik asztma, illetve újabb allergiák is megjelenhetnek. Gyakoribb légúti betegségekkel is számolhatunk, illetve egyértelműen rontja az életminőséget, ha éjszaka nem tudjuk kipihenni magunkat, ha a könnyező, viszkető szemek miatt időnként elhomályosul a látásunk, de a napközbeni köhögési vagy tüsszögési rohamok a munkavégzést is befolyásolják.

Mikor ne halogassuk az orvos felkeresését?

  • Tartós orrdugulás - fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, mert akár orrpolip vagy orrsövényferdülés is állhat a háttérben, nem csak allergia.
  • Hetek óta tartós tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés - szénanátha tünete lehet.
  • Viszkető, vörös, könnyező szemek - ha mindkét szem érintett és nincs gennyes váladékozás, akkor valószínű, hogy nem fertőzéses eredetű, hanem allergiás kötőhártya-gyulladás, mely szintén szénanátha tünete lehet.
  • Köhécselés, ingerköhögés, éjszakai köhögő rohamok - asztma tünete is lehet, de okozhatja krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében kialakult hátsó garatfali csorgás. Ha az alapbetegség a légúti allergia, akkor a köhögés is csak a szénanátha kezelésével fog megszűnni.
  • Sípoló légzés, szorító érzés a mellkasban és nehézlégzés - az éjszakai köhögés mellett az asztma jellegzetes tünetei. Gyakran jelentkezik nem megfelelően kezelt allergia szövődményeként.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék