Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5 figyelmeztető jel, hogy elkényeztetett gyermeket nevelsz

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 26. | Frissítve: 2021. szeptember 21.

Forrás: babaszoba.hu

Ha attól tartasz, hogy a gyermekedet elkényezteted, az alábbi jelekre érdemes odafigyelned.

5 figyelmeztető jel, hogy elkényeztetett gyermeket nevelsz (Fotó: Getty Images)
A Smart Parenting-nek néhány javaslata is van arra, hogyan érdemes ezt visszafordítani.

Folyton nyafog

Számos oka lehet annak, hogy egy óvodáskorú gyermek nyafog: megpróbálja felhívni a figyelmet, szorong, esetleg így fejezi ki az érzéseit. Viszont ha a gyermek folyton nyafog, az lehet azért is, hogy ezzel érje el, hogy megkapja, amit akar.
Hogyan lehet változtatni ezen? Legyél következetes abban, mikor mondasz nem-et. Kerüld el a nyafogás, mint efféle viselkedés megerősítését azzal, hogy hogy nem teszel eleget olyankor a gyermek akaratának, hanem nem-et mondasz. 

Tiszteletlen, még a felnőttekkel is

A gyermekek természetüknél fogva én-központúak, ezért a szülők reménykedni szoktak, hogy a tiszteletlen életszakaszukat kinövik. Azonban ha ezt a hozzáállást helyesbítés nélkül hagyod, akkor ahogy idősebb lesz a gyermeked, ezt az attitűdöt tovább is viheti magával.
Hogyan lehet változtatni ezen? A gyermek empátiás készségének fejlesztése hatékony módszer lehet, hogy jobban át tudja érezni mások érzéseit, és ha esetleg valakit megbánt, elnézést kérjen tőle. A gyermek viselkedését óvatosan javítsd ki, érezze, hogy értékeled őt, és azért helyesbíted, mert törődsz vele.

Nem hajlandó osztozkodni

A kisgyerekek nem önzőek, hanem én-központúak, mondta el a Smart Parenting-nek Brian Vincent Calibo, foglalkozási terapeuta. - Ebben az életszakaszban az egyetlen valóságuk ők maguk, és minden feléjük irányul - fogalmazott. Azonban ha idősebbek, és továbbra is megtagadják az osztozkodást, úgy gondolják, hogy minden az övéké, az lehet annak is a jele, hogy el vannak kényeztetve.
Hogyan lehet változtatni ezen? A szigorú szabályok a dolgok megosztására visszafele sülhetnek el. "Mondhatja a szülő ehelyett azt, hogy: Tudom, hogy dühös vagy, mert azzal a játékkal akartál játszani. Megértem, semmi probléma azzal, ha valaki dühös, de nem szép dolog dobálni a játékokat" - javasolta Dr. David Sack a Huffington Post-nak. Ezáltal a gyermek tudja, hogy ő dühös, és megértheti, hogy más gyerekek is hasonlót érezhetnek, ha nem osztozkodik velük.

Gonoszkodik más gyerekekkel

Az elkényeztetett gyermek hajlamos lehet arra, hogy más gyerekekkel gonoszkodjon, még akkor is, ha nem provokálják. Akár ellökhet, megüthet egy másik gyermeket, ha frusztrált, vagy bánthatja a holmiját.
Hogyan lehet változtatni ezen? Az efféle viselkedés hátterében elfojtott érzések lehetnek, amelyeket a gyermek így próbál feloldani. De abban a pillanatban, hogy látod, hogy egy másik gyermeket bánt, meg kell húzni a határt, és azonnal véget kell vetni az ellenségeskedésnek. Fogd meg a kezét, tedd egyenesen a törzse mellé, és mondd el neki nyugodt, de határozott hangon, hogy másokat megütni/ellökni nem szabad. Senkit se bánts.

Nem csinál meg semmit magától

A szülők szeretnék, hogy gyermekeik önállóbbak legyenek. De ha akkor is neked kell etetned, öltöztetned, vagy összepakolnod a holmiját, amikor arra már egyedül is képes lenne, akkor valószínűleg a gyermek el van kényeztetve egy kicsit.
Hogyan lehet változtatni ezen? Biztosíts lehetőséget az önállósághoz. Amikor rendetlenséget csinál, könnyebb és gyorsabb, ha te pakolsz össze helyette, azonban elszalasztod a lehetőséget, hogy esélyt kapjon az önállósodás tanulására. Vezesd rá, hogyan kell elpakolni, és ösztönözd, hogy legközelebb is maga csinálja.
Ne feledd: csak azért, mert a gyermek ilyen viselkedést mutat, még nem jelenti azt, hogy nem tud megváltoztatni. A pozitív nevelési módszerekkel támogathatod abban, hogy fejlődhessen.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék