Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5 dolog, amit fejleszt a gyurma

Szerző: Biczó Gabriella

2018. december 21. | Frissítve: 2021. május 22.

Forrás: babaszoba.hu

Bátran kijelenthető, hogy minden gyerek szeret gyurmázni. A kisgyermek a játék által tanul meg sok mindent, lássuk, mi mindent fejleszt a gyurmázás.

5 dolog, amit fejleszt a gyurma
Mindenféle kézműves tevékenység úgy fejleszti a gyermeket, hogy közben észre sem veszi, hogy éppen elsajátított valami fontosat. A kisgyermekek az utánzás és a szabad játék által tanulnak a legtöbbet. A gyurmázás különösen népszerű a gyerekek körében, vannak, akik már másfél éves koruktól gyurmáznak és az óvoda végéig egészen biztosan kitart a lelkesedésük.
Lássuk, mit fejleszt a gyurmázás!

1. Kézügyesség

Kezdetben a homokozás, majd a gyurmázás, rajzolás fejleszti leginkább a kisgyerek kézügyességét. Kezdetben még csak tapogatja, majd sodorja, egymáshoz illeszti a gyurmadarabokat. Ez nem mindig könnyű feladat, apró sodorgatások, formálások, egymáshoz illesztések anélkül, hogy szétnyomódnának a részletek: ehhez bizony kézügyességre van szükség. A gyúrás, nyomkodás, sodrás hatására fejlődik a kézügyesség, erősödnek a tenyér, az ujjak izmai. A finommotorikus fejlettség később az iskolaérettség egyik alapfeltétele, az írás megtanulásához elengedhetetlen.

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

2. Szem-kéz koordináció

A szem és kéz, azaz a látás és a kézmozgás összehangolt munkája számos tevékenység alapja, elengedhetetlen az írás, az olvasás megtanulásához, sőt labdát sem tudnánk elkapni nélküle. A gyurmázás során ez a terület is fejlődik, hiszen a gyermek úgy formálja a gyurmát, hogy közben nem a kezét, hanem az anyagot nézi.

3. Figyelem, koncentráció

Minden alkotó tevékenység elmélyülést, figyelmet igényel, természetesen a gyerek életkori sajátosságainak megfelelően. A gyurmázás során apró részletekből épül fel a "mű", ehhez nagyfokú odafigyelés, koncentráció szükséges. Különösen a méhviaszgyurma használata sarkallja figyelemre a gyereket: a gyurma keménysége miatt még a megformálás előtt a gyermek a kezeivel át kell, hogy dörzsölje az anyagot, hogy puha, formázható legyen. Ez a tevékenység csak akkor működik, ha a gyermek átadja magát neki, odakoncentrál, figyelemmel végzi a tevékenységet.

4. Kreativitás

A gyurmázásnak a kreativitásra is nagy hatása van: csak a képzelőerő szabhat határt, hiszen gyurmából szinte bármi elkészíthető. A keményebb gyurmák arra is alkalmasak, hogy térben megmaradjanak, nem veszítik el a formájukat. Ahogy a gyermek nő, egyre merészebb formákat, alakzatokat képes megformálni, ha pedig hagyjuk, hogy szabadon dagassza, sodorja a gyurmát, akkor szárnyalhat igazán a kreativitásuk.

5. Erősíti az izmokat

Bármilyen hihetetlen, de valóban erősíti a gyermek izmait a gyurmázás: a nyomkodás, sodrás, gyúrás, lapítás erősíti a csukló, az alkar, az ujjak izmait. Nem lebecsülendő az izmok fejlesztése, számos dologhoz szükséges, hogy az ujjak, a tenyér izmai megfelelőek legyenek, például a helyes ceruzafogáshoz is elengedhetetlenül fontos.
Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék