Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

4 jel, ami laktózérzékenységre utalhat a gyereknél

Szerző: Galgóczi Edina

2017. augusztus 11. | Frissítve: 2021. május 23.

Forrás: babaszoba.hu

A lakosság közel felét érinti a laktózintolerancia. A genetikai eredetű tejcukorérzékenység már születés után jelentkezik, újszülött korban diagnosztizálják, az elsődleges változat pedig korral alakul ki. Milyen tünetek utalhatnak a problémára?

Milyen tüneteket okoz a laktózérzékenység?


Mindenekelőtt a tejallergia és a tejcukor-érzékenység (laktózérzékenység) közötti különbséget kell tisztába tenni, sokan keverik a kettőt. A tejallergia a tejfehérjére adott allergiás immunreakciója a szervezetnek, a laktózérzékenység pedig egy emésztési zavar, ami a laktáz enzim nem elégséges mennyisége miatt alakul ki. (A laktáz enzim bontja le a tejtermékekben található tejcukrot, laktózt a vékonybélben.) A latózérzékenység és a tejallergia átfedést mutat a következő tünetekben: haspuffadás, bélgázosság, hasi fájdalom, bélhangok.
A tejcukor-érzékenység egy kevésbé veszélyes probléma a tejfehérje-allergiához képest. Előbbi nem is tartozik azon betegségek közé, ami után emelt családi pótlék jár. A laktóz-intoleranciát és tejallergiát összevető cikkünkben további részleteket olvashatsz a különbségekről.

Rengeteg embert érint

A genetikai eredetű változatát a betegségnek már újszülött korban felismerik. Ebben az esetben a szervezet egyáltalán nem termel abból a laktáz nevű enzimből, ami a tejcukrot (laktózt) bontja le a vékonybélben. Ha nincs laktáz, a laktóz emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le.
A szervezet laktáztermelő képessége korral folyamatosan romlik, 5 éves korban a csökkenés jelentős mértékűvé válik a legtöbb gyermeknél. Ez a csökkenés felnőttkorra még nagyobb lesz értelemszerűen, rengeteg embernél kialakul az elsődleges tejcukor-érzékenység. Létezik még egy 3. változat is, a másodlagos laktóz-intolerancia, ami antibiotikumos kezelés, gyulladásos bélbetegségek, bélfertőzések, bakteriális, vagy vírusos eredetű hasmenés után jelentkezik. A gyógyulással ez a probléma el is múlik.
Lássuk azokat a tüneteket, amik a laktózérzékenységre jellemzőek:

1. Hasfájás

A pocak fájdalma az egyik leggyakoribb jel, amikor gyanút fog a szülő. A köldök környékén, alhasban jelentkező fájdalmat kísérheti bugyborékoló hang, bélhang.

2. Puffadás

A has feltűnő puffadásáért a hidrogéngáz felelős, ami a vastagbélbe került lebontatlan laktózból keletkezik.

3. Hasmenés

A laza széklet szintén intő jel lehet, különösen, ha savanyú szagú, habos, vizes.

4. Hányás

Ez a tünet inkább nagyobb gyermekeknél, a serdülő korosztálynál jelentkezik a laktózt tartalmazó tejtermékek fogyasztását követően.
Ha 2 hét laktózmentes táplálkozás után elmúlnak a fenti tünetek, akkor az már valószínűsíti a laktóz-érzékenységet. A diagnózis több módszerrel is történhet: hidrogén kilégzési teszttel, székletvizsgálattal, biopsziás mintavételezéssel, izotópos vizsgálattal és genetikai laktózintolerancia-vizsgálattal is. Kisbabáknál, kisgyerekeknél gyakran a székletvizsgálatot vetik be, ilyenkor a savasságot mérik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék