Egyéb

28 hasznos tipp elsőgyermekes szülőknek

Most váltál anyává? Íme, 28 hasznos bölcsesség, amelynek remélhetően hasznát veszed.
2022. Augusztus 19.
Fotó: Getty

Szülővé válni elég nyomasztó, különösen, ha minden oldalról áradnak a jó tanácsok. Ezért a Parents.com összeállította ezt a hasznos útmutatót szakértőktől kapott gyors tippekből, amelyek önbizalmat adhatnak az új szerepkör betöltéséhez.

1.  Élj a mostban!

Ezennel engedélyt kapsz arra, hogy ne aggódj többé a tennivalóid – mosogatás, mellszívás, pelenkázás – listáján, és megtanulj jelen lenni a babád mellett. Élvezd együtt az értékes pillanatokat!

2.  Ne pánikolj az evés miatt!

Különös étkezési szokásokra számíthatsz. Kínálj változatosságot, de nyomulj, ne ess pánikba! Ha éhes, úgyis enni fog.

3.  Ragaszkodj a korai lefekvéshez!

A gyermeked előbb-utóbb csak elalszik, te pedig újratöltheted az akkumulátorokat.

4.  Bátran mondj nemet!

Minél jobban képes vagy visszautasítani azokat a kéréseket, amelyek nem szolgálják a gyermeked érdekeit, annál kevesebbszer kell megtenned ezt. Vagy nemet mondasz egyszer a szupermarketben a fagyira, vagy nemet kell mondanod ezerszer, ha már ott van egy dobozzal a fagyasztódban.

5.  Hozz létre mini hagyományokat!

Akassz léggömböket a konyhaasztal köré a gyermeked születésnapja előtti este, hogy egy különleges napra ébredjen! Énekeljetek az autóban! Találj ki egy családi kézfogást, és őrizd meg a nagy pillanatokra!

6.  Ismerd meg a gyerekedet!

Minden gyermek erősségek és kihívások egyedi kombinációja. Próbáld meg úgy alakítani a reakcióidat, hogy illeszkedjenek a te kicsidhez.

7.  Építsd ki a “stábodat”!

 Vedd számba azokat az embereket, akiket felhívhatsz, ha már nagyon kivagy, akik elmondják a véleményüket, ha kell, de hallgatnak, ha nem, és akik bármikor ott vannak neked, ha szükség van rájuk. Figyelj oda rájuk, szeresd őket, és légy hálás nekik!

8.  Ne feledd, hogy példakép vagy!

Tedd vonzóvá gyermeked számára a szülőszerepet azért, hogy neki is legyen kedve gyermeket szülni, és egy nap majd nagyszülő lehess. Ha mindig stresszes, duzzogós vagy nyűgös vagy, akkor az nem fogja őt ösztönözni.

9. Vond be a párod!

Bátorítsd a partnered arra, hogy ő legyen a felelős a mesemondásért, a vacsoráztatásért vagy a fürdetésért – ezek mind nagyszerű kötődést erősítő tevékenységek, ráadásul lehetőséget adnak neked egy kis lélegzetvételre.

10. Beszélj a pénzügyi döntéseidről!

Ha elkezdesz más sajtmárkára átállni, mert olcsóbb (és ugyanolyan jó), vagy úgy döntesz, hogy megvárod, míg egy cipő akciós lesz, magyarázd el az okokat a gyermekednek. Így neveled pénzügyi tudatosságra!

11. Olvass gyermekednek minden egyes nap!

Segít fejleszteni a képzeletet, és az elalvás is könnyebb úgy.

12. Segíts a babádnak egyedül elaludni!

Etetés, fürdetés, mese és egy ölelés után tedd le, mikor még ébren van. Ha álomba ringatod, mindig szüksége lesz a segítségedre ahhoz, hogy elaludjon.

13. Fogd be őket házimunkára!

Kérd meg a gyermekeidet, hogy vigyék ki a szemetet, ágyazzanak meg, terítsék meg az asztalt és tegyék el a játékokat. A háztartási feladatokban való segítés önbecsülést épít, és persze nekünk is könnyebb így.

14. Bízz az ösztöneidben!

Még ha nem is fogod tudni mindig megmondani, mi a baj, azt mindig érezni fogod a zsigereidben, ha orvoshoz kell vinni őt.

15. Ha tévedsz, ismerd el!

Ha hibát követsz el, merj bocsánatot kérni. Ez megtanítja a gyerekednek, hogy szabad hibázni, és lehet elnézést kérni – még egy felnőttnek is.

16. Adj magadnak időt!

Ha dühös vagy, kevésbé valószínű, hogy jól reagálsz gyermeked viselkedésére. Nem is kell azonnal reagálni. Egy rövid szünet segít megnyugodni és átgondolni a dolgokat.

17. Bukóra nyisd az ablakokat!

Így még véletlenül sem felejtheted nyitva veszélyes módon. És ne csábítsd mászásra alacsony bútorok elhelyezésével!

18. Légy felkészült!

Soha ne hagyd el a házat váltóruha nélkül!

19. Óvakodj a tökéletes szülőtől!

Amikor az ismerősök büszkélkednek zseniális vagy szupertehetséges gyermekükkel, lazíts! Valószínű, hogy túloznak vagy hazudnak.

20. Mesélj “kortörténeteket”!

Lefekvéskor kérd meg a gyermekedet, hogy válasszon egy számot, amely kisebb, mint a jelenlegi életkora. Aztán mesélj neki valami érdekesről, ami abban a korban történt veled.

21. Tedd le a telefonod!

Amikor a gyerekeiddel vagy, az a hívás/sms/e-mail várhat. Úgyis tudják, ha nem teljesen rájuk figyelsz.

22. Bolondozz!

Az élet olykor túl komoly. Hagyd, hogy a gyerekeid lássanak téged is “gyereknek”! Mókázz, vágj vicces arcokat, fogócskázz velük!

23. Legyél szülő, ne haver!

A te feladatod nem az, hogy népszerű legyél. Lehet, hogy a gyerekeid haragszanak majd rád az adott pillanatban. De legbelül mindig szeretni fognak, ha egyértelmű elvárásokat fogalmazol meg.

24. Maradj következetes a szabályaidhoz!

De először győződj meg arról, hogy igazságosak.

25. Válaszolj a végtelen “miért” kérdésekre!

Ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de a kicsik mindenre kíváncsiak a világban. Ha nem válaszolsz a kérdéseikre, előfordulhat, hogy abbahagyják a kérdezést, és az hosszú távon már nem olyan jó.

26. Készíts biztonsági másolatot a fényképeikről és videóikról!

Másként ezek a pillanatok valóban pótolhatatlanok – digitálisan is.

27. Tanítsd hálára!

Beszéljetek arról esténként, hogy mi volt a legjobb a napban. A jó dolgokon való elmélkedés egy kedves gyakorlat, ami boldogságot és optimizmust ébreszt.

28. Dicsérd!

Tudasd gyermekeddel – tetteiddel és szavaiddal -, hogy mennyire szereted őt, beszélj arról gyakran, hogy miért vagy büszke rá, és szerinted mi a különleges benne.