Gyerek

16 dolog, amit csak a tinédzserek szülei értenek

Ha van egy tizenéves gyereked, akkor tudod, hogy szinte egyik pillanatról a másikra, mintha egy új embert kaptál volna. Érzelmileg és fizikailag is minden megváltozik.
2022. Május 23.
16 dolog, amit csak a tinédzserek szülei értenek (kép: Getty Images)

Ha pedig még nincs tizenéves gyereked, akkor jobb, ha tudod, erre számíthatsz.

1. Testszag

A testszaguk, a tesi ruhájuk, a LÁBUK! Mikor változott meg mindez? Persze, ők nem érzik. Vagy ha igen, befújják magukat valamivel. Hova tűnt a kisgyerekem?

2. Egyszer fent, egyszer lent

Az egyik percben még vidáman élvezi az életet, a következőben pedig összeomlik körülöttük a világ. Az egyik percben még aranyos, kedves gyereked van, a következő pillanatban csapkodja az ajtót, forgatja a szemeit és téged hibáztat, amiért tönkretetted az életét. Ó, azok a hormonok.

3. “Nincs mit enni”

Nem számít, mennyit költesz élelmiszerre, vagy mennyire igyekszel a kedvenc ételeivel tele pakolni a hűtőt. Hazajön, kinyitja és lefitymálóan csak annyit mond, már megint nincs itthon kaja, nincs mit enni.

4. Aggódás, aggódás, aggódás

Erre senki sem figyelmeztetett. Mindenért aggódom… a gyerekeim jegyeiért, a testi és lelki egészségükért, azért, hogy magányosak-e, boldogok-e, a jövőjükért, a biztonságukért, azért, hogy mennyi időt töltenek a telefonjukon és a számítógépükön, hogy jó döntéseket hoznak-e, ha a helyzet úgy hozza, hogy nem engednek a csoportnyomásnak, hogy figyelnek-e arra, amit mondok… és így tovább, és így tovább. Bár tudom, hogy aggodalmaskodással még soha nem oldódott meg egyetlen probléma sem, mégis csinálom.

5. Mindig zárva az ajtajuk

Fel a fejjel, kisgyermekes szülők. Egy nap, amikor a legkevésbé számítasz rá, a gyerek bemegy a szobájába és becsukja az ajtót és 5-6 évig ki sem jön onnan. A szobája egy szentély lesz, ahova nem engednek be akárkit, téged főleg nem. Emlékeztesd magad arra, hogy szükségük van egyedüllétre és ne vedd magadra, ha elvonul.

6. Rendetlen (oké, kissé undorító) a szobájuk

Ruhák mindenhol. Szennyesek és tiszták egyaránt. Trehányok, soha nem találnak meg semmit. És nem csak a ruhák! Poharak, táskák, papírok, smink cuccok. Néha rendet tesznek és kitakarítanak, de két nap múlva minden ugyanúgy néz ki.

7. Amikor először összetöri valaki a szívüket

Semmi, de tényleg semmi sem készít fel a gyermeked első szívfájdalmára. Olyan, mintha a te szíved egy darabja is megszakadna a gyermekedével együtt. A legrosszabb az egészben, hogy nem tudod úgy megoldani a helyzetet, hogy felkapsz egy sebtapaszt, vagy elviszed fagyizni. Nem tudod megoldani, csak egyet tehetsz, meghallgatod.

8. Milyen kínosak (és édesek) ezek a lányok

A húsos karjaik, az ügyetlenségük, a pattanásos fejük, a fogszabályzójuk…egyszerre édesek és esetlenek. Nehéz nem mosolyogni, ha rájuk nézel.

9. Bármin vitatkoznak. Bármin

Állandóan vitatkoznak, veszekednek, elégetetlenek. Iszonyú idegesítő mindaddig, amíg rá nem jössz, hogy csak a saját hangjukat próbálják megtalálni.

10. Minden nagyobbnak tűnik

A hibák, a következmények, a felelősség, az érzések, az érzelmek, , a szennyes… a fenébe is, még a lábuk is nagyobb. Ezért olyan átkozottul fárasztó a tizenévesek nevelése… a kisgyerek és vele együtt a kis probléma a távolba veszett.

11. Szuper beszélgetések

A legjobb része annak, ha egy tinédzserrel élsz együtt, hogy inspiráló és igazán menő beszélgetéseket folytathatsz velük. A semmiből egyszer csak, hogy a gyerekednek véleménye van egy hírről, valamiről, amit olvasott, vagy a politikáról, és te megdöbbensz, mert az ő nézőpontja olyan bölcs, éleslátó, szellemes és inspiráló.

12. Nem ismerik be, de nagy szükségük van rád

Igen… a tinédzserek híresek arról, hogy úgy tesznek, mintha már mindent tudnának és semmi szükségük rád. De tudd, hogy ennek a fele sem igaz, máshogy, de szükségük van rád. Át kell vinned egy barátjához? Segíteni kell a matek háziban? Megmasszírozod a hátam? Megfőzöd nekem a kedvencemet?

13. Belül még mindig kicsik

Lefogadom, hogy ha most a legtöbb tizenéves hálószobájába benéznél, találnál egy plüssállatot az ágyukon, ami ötéves koruk óta ott van. A tinédzserek kívülről felnőttnek tűnnek, de belül még mindig kicsik. Lehet, hogy úgy tesznek, mintha minden rendben lenne, de titokban még mindig imádják a Disney-filmeket, és a Barbie-babákat.

14. A telefonjukhoz vannak ragasztva

Már nem tudod felidézni, hogy mikor volt olyan, hogy a gyerek nem a telefonját nyomogatja. Állandóan azt bámulja, de annyi előnye van, hogy tudom, bármikor elérhetem. És ők is engem.

15. A legjobbak a késő esti beszélgetések

Amikor a gyerek hazajön az iskolából, csak annyit mond, hogy szia. Bevonul a szobájába és addig ott marad, amíg nem szólsz, hogy vacsora. Ez így van egészen este 11-ig, amikor előbukkan és valamit el kell mondania. Hirtelen beszédes lesz, társasági és te visszakapod azt a melegséggel teli gyerekedet, akiről azt hitted, már elveszítetted. Bármennyire is kimerült vagy, férjen bele 20-30 perc. Ezek a beszélgetések a legjobbak.

16. Nézni, ahogy pontosan azzá válnak, akinek lenniük kell

Ha olyan dolgokról van szó, amelyeket csak a tinédzserek szülei értenek igazán, ez vezeti a listát. Ez a legjobb az egészben, látni, ahogy kivirulnak, ahogy megtalálják a hangjukat, ahogy rájönnek, kik is ők valójában, ahogy megtalálják a szenvedélyeiket és az erősségeiket, és ahogy napról napra magabiztosabbá válnak. Olyan, mintha egy készülő csodát látnánk, egy kis varázslatot, ami a szemünk előtt történik. Ez az, amiért érdemes az egészet csinálni.(Cikk forrása: raisingteenstoday.com)