Gyerek

10 tipp, hogy kibontakoztasd a benned élő zsenit

Egészen meghökkentő dolgok hatására törhet felszínre a bennünk rejtőző zseni.
2016. Május 25.

Ki gondolná, hogy segít, ha cuki kisállatokról nézegetünk videókat, rendetlenség van az íróasztalunkon, ahogyan az írás is pozitív hatással van képességkészletünk kibontakoztatására? Tíz tipp, hogy mindez még könnyebb legyen.

1. Csak semmi panaszkodás.

A kesergés hatására több kortizol, vagyis stresszhormon termelődik, ami az agysejtek közötti kommunikációt is jelentősen lassítja.

2. A rendetlen asztal segít.

A zseni átlát a káoszon, és tényleg: az innovatív, váratlan ötletek könnyebben a felszínre törnek, ha környezetünk is rendezetlen.

Nem baj, ha rendetlenség van az asztalodon

3. A kiscicás videók hasznosak.

A jó érzést keltő, szórakoztató kedves videók segítenek a stressz feloldásában, így hatékonyabbá válik a munkavégzés.

4. A kézzel írt szöveg fokozza a kreativitást.

Megszoktuk, hogy folyton gépelünk, ezért aztán furcsának tűnhet, de az UCLA kutatása szerint a jegyzetelés a konceptuális megértést serkenti, és kreatívabbá is tehet.

5. A szarkazmus a kulcs.

Akár mi magunk válunk szarkasztikussá, akár a környezetünkben van valaki, aki ilyen, a dolog jót tesz a kreativitásnak.

6. Egy kis szundi csodákra lehet képes.

Az emlékezőképességünket fejlesztik a rövid kis pihenők, akár már 10-15 perc szunyókálás is. Ezután két órával minden információra jobban emlékezünk, és élénkebbek is vagyunk.

7. Egy kis szünet mindig kell.

Egy friss kutatás szerint 52 percenként érdemes 17 percet pihenni annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabbak legyünk.

8. Listázzuk az eredményeket.

Sokan listázzák a teendőiket, de kevesen sorolják fel maguknak mindazt, amit már teljesítettek, elértek. Ez azonban kétségkívül fokozza a produktivitást, így érdemes időt szánni rá.

9. A testmozgás fokozza az agyműködést.

Sokan hiszik, hogy az olvasás és a tanulás a kulcs az élénk elméhez, de a testmozgás szerepe épp ugyanennyire fontos. Olyannyira, hogy a rendszeres testmozgás hatására az Alzheimer-kór is jó eséllyel elkerülhető.

10. Érdemes felkutatni a bennünk élő gyermeket.

A szabadon gondolkozó, játékos, bő fantáziával bíró belső gyermek segítségünkre lehet, valahányszor ötletelünk felnőttként is. Egy játékos feladat erre, hogy egy hétéves gyerek szemszögéből írjunk magunkról: a kutatás szerint a játék végre a kreativitásunk is fejlődik.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Medipress