Gyerek

10 tipp, ha azt akarod, hogy boldogok legyenek a gyerekeid

Milyen életet szánsz a gyermekeidnek? Azt akarod, hogy sok pénzük legyen? Vagy legyenek híresek? Írjanak egy bestsellert? Valószínűleg nem. Vagyis hát talán, ha egy kicsit elvonatkoztatsz. De mit kívánsz nekik igazán?
2016. Augusztus 22.
10 tipp, ha azt akarod, hogy boldogok legyenek a gyerekeid (fotó: Getty Images)

Valószínűleg azt, amit minden más szülő is, hogy legyenek boldogok.

Hát nem lenne nagyszerű, ha ez egy csapásra teljesülne? Sajnos, ahogy semmi más egyéb az életben, a boldogság sem garantált. Egy ötgyermekes édesanya viszont a hosszú évek alatt rájött, hogy vannak bizonyos trükkök, amik tényleg boldoggá teszik a gyerekeket. Az alábbi tippek bizonyosságát ráadásul komoly kutatási eredmények is alátámasztják!

1. Biztosíts nekik elég időt a játékra

“Persze az én fiaim is sportolnak, ott a sok lecke, meg az egyéb iskolán kívüli foglalkozás, stb. De attól még gyerekek, akiknek most az a dolguk, hogy játszanak. Néhány kivételtől eltekintve minden napot úgy alakítok, hogy legyen idejük a játékra is” – kezdi Alli Worthington.Az American Journal of Play nevű lap cikke szerint nagyon lecsökkent a gyerekek játékkal töltött ideje, ami hatással van az érzelmi fejlődésükre, szorongást, depressziót, figyelemzavart, önkontroll problémákat okoz. “Úgy nagyjából 1955 óta folyamatosan csökken a gyerekek szabad foglalkozással töltött ideje” – kezdi Peter Gray, a Bostoni Főiskola professzora. A professzor a szabad foglalkozás alatt olyan játékot ért, amit a gyerek önmaga választ, önmaga irányít, nem pedig valamilyen szervezett tevékenység keretein belül vesz részt benne.

2. Dicsérd meg, ha keményen dolgozott

Amikor a fiaim keményen dolgoznak valamin, mindig megdicsérem őket. Azt akarom, hogy tudják, értékelik az erőfeszítéseiket, még akkor is, ha az eredmény esetleg nem tökéletes. “Mindannyian úgy gondoljuk, a babáink okosak, csodálatosak és jók. De nem ezt kell nekik mondani” – javasolják a Stanford Egyetem kutatói. Carol S. Dweck professzor szerint hatásosabb, ha az erőfeszítésre fókuszálunk és a gyerek cselekedetét dicsérjük meg, valahogy így: “Nagyon ügyesen dolgoztál ezen a feladaton”. Ahelyett, hogy azt mondanánk: “Nagyon ügyes vagy”.

3. Teremts hagyományt

A családi vacsora (vagy reggeli), havi filmnézős este, egy dísztárgy minden karácsonykor vagy különleges rituálék a születésnapokon – az állandóságok biztonságot jelentenek a gyerekek számára, a biztonság pedig boldogságot nyújt nekik. Ilyen egyszerű!

4. Engedd, hogy ők csinálják meg a házi feladatot

Van egy barátom, aki mindig ellenőrizte a lánya házi feladatait. Kijavította a hibáit, segített neki a feladatokban, ügyelt arra, hogy minden tökéletes legyen. Szeretettel tette, de aztán véletlenül azt mondta a lányának, hogy ő egyedül nem képes elvégezni a feladatát. Vajon hogy esett ez neki?

5. Tanítsd meg nekik, hogy a negatív érzések is egészségesek

Senki sem szeret mérgesnek, szomorúnak vagy rémültnek lenni. Ezek az érzések tényleg rosszak. De az emberi élet részei, ezért fontos, hogy a gyermekeid is megértsék, hogy a rossz érzések is normálisak. Ilyen egyszerűen el tudod magyarázni nekik ezeket az érzelmeket: “Látod? Anya is ideges néha a dolgok miatt. Ez az élet része!””Napjainkban népszerű az a tanács, hogy hagyjuk figyelmen kívül a gyermekeink érzelmeit” – mondja Dr. Gottman. Olyan gyereknevelési útmutatások kaptak helyet, melyek úgy foglalkoznak a gyerek viselkedésével, hogy közben nem veszik figyelembe, mi is áll a rossz viselkedés hátterében. A szülők végső célja nem az, hogy engedelmes gyerekük legyen. Sokkal több ennél.

6. Engedd, hogy elbukjanak

A tévedés azt jelenti, hogy kockáztattál. Te is azt akarod a gyerekeidnek, hogy menjenek és éljenek, ugye? Ha soha nem hibáznak, soha nem is ismernek meg új dolgokat, és nem veszik észre, mennyi szórakoztató dolog is van az életben. (Ha elbuknak, és emiatt szomorúak, akkor lásd az 5. pontot.)

7. Ne hasonlítsd őket egymáshoz… vagy a barátaikhoz

Nagy a kísértés, hogy összehasonlítsd valakivel példaképp, igen. De mégis állj ellen ennek a kísértésnek. Ha ezt teszed, akkor biztos, hogy nagyon rosszul, mellőzöttnek és kevésnek fogja érezni magát a gyermeked. “Sam az egyetlen, aki jó a kosárlabdában, nem én” – ilyeneket fog gondolni magáról.”Teljesen természetes, hogy a szülők összehasonlítják a gyermekeiket, a mérföldköveiket, fejlődési szakaszaikat az életükben” – mondják a szakértők. De soha ne tedd ezt a gyermeked füle hallatára. Minden gyermek a saját ütemében fejlődik, saját temperamentuma és saját személyisége van. Ha összehasonlítod a gyermeked valaki mással, az olyan, mintha azt szeretnéd, hogy te se legyél olyan, amilyen vagy.

8. Szerezz nekik boldog emlékeket

Ez egy nagyon komoly célom. Boldog emlékeket akarok nekik szerezni. Legyél néha bolond, csináljatok néha váratlan dolgokat, tervezzetek valami különlegeset egy-egy alkalommal, stb. Egy nap egy szép emlék lehet nekik, legyenek ilyen boldog napjaitok, jobb felnőtté válnak tőlük.

9. Legyél boldog szülő

Könnyebb mondani, mint csinálni. De ha a gyermekeid azt látják, boldog vagy, az őket is boldogságra ösztönzi. Nehéz úgy egy gyereknek boldognak lennie, hogy látja, a szülei nem azok! Szóval, vigyázz magadra. Ez olyan, mint amikor a repülőn az utaskísérő azt mondja, hogy először te vedd fel az oxigénmaszkot azért, hogy gondoskodni tudj a gyermekeidről. Ugyanez vonatkozik a boldogságra is. Carolyn Pape Cowan és férje, Philip Cowan a Kaliforniai Egyetem pszichológusai arra a következtetésre jutottak, hogy meg lehet jósolni, hogyan alakul a gyerekek érzelmi, szociális és értelmi fejlődése. Honnan? A szülők viselkedéséből. Nem számít, a szülők együtt élnek-e vagy külön, vagy hogy hány órát töltenek a gyerekekkel. Az sem számít, ha az anya valóban minden lehetséges szabad pillanatát a gyermekeivel tölti munka után. Ha a gyerekek látják, hogy az őt gondozó felnőtt nem törődik magával és a kapcsolataival, az negatívan hat a fejlődésükre.

10. Ne vitatkozzatok előttük

Nagy lépésre készültök? Pénzügyi gondjaitok vannak? Aggódtok a nagymama miatt? Az apró fülek többet értenek, mint mi gondolnánk. Ha aggodalmat és bizonytalanságot érzékelnek, a gyerek is instabillá válnak és aggódni kezdenek. Szóval a felnőtt dolgokat vitassátok meg titokban, a gyerekek hadd maradjanak csak gyerekek.A kutatások szerint nem minden veszekedés káros a gyerekekre nézve. Amikor a szülők a hangos, egymást sértegető, erőszakos veszekedés helyett konstruktívan próbálják megtalálni a megoldást, a gyerekeket nem zavarja a konfliktus. A tanulmány szerzői szerint nem baj, ha a gyerekek tudják, hogy nincs konfliktusmentes házasság. A lényeg, hogy képesek legyünk irányítani az érzelmeinket, tisztességesen “harcoljunk”, és próbáljuk meg úgy megoldani a családi problémákat, hogy az ne veszélyeztesse a család stabilitását.Szülőnek lenni nem könnyű. De senki nem várja el, hogy tökéletes legyél (ha mégis, mondd meg neki, hogy nézzen inkább a tükörbe). Mindannyian követünk el hibákat. De ha figyelembe veszed a fenti 10, tudományosan alátámasztott gyermeknevelési tippet, akkor jó úton jársz ahhoz, hogy boldog gyermekeket nevelj.A cikk forrása itt.További cikkek gyermeknevelés témában: