Gyerek

10 mondat, amivel megvigasztalhatsz egy síró gyereket

A mondat, amit leggyakrabban hall egy gyerek, aki az egereket itatja, az az, hogy "Hagyd abba a sírást!" - ez azonban csak a legritkább esetekben hozza meg a várt hatást.
2021. Szeptember 07.
Egy rosszul megválasztott mondat olaj lehet a tűzre! (Fotó: Getty Images)

Egy síró gyerek mindig kivált valamilyen érzelmet a felnőttekből: együttérzést, sajnálatot, ingerültséget vagy épp szégyent. Akármelyik ébred is fel bennünk, az első kérdés, amit legtöbbször felteszünk magunknak, hogyan tudnánk mielőbb megnyugtatni a könnyeit hullató gyereket?  

Miért sírnak a gyerekek?

A sírás – mind a gyerekek, mind a felnőttek esetében – testi vagy lelki fájdalmat fejez ki, és az egyik legjobb módja annak, hogy a síró ember jobban érezze magát. Emiatt teljesen érthető, miért értelmetlen a “Hagyd már abba a sírást!” mondattal próbálkozni, ha azt szeretnénk, hogy a bánatos gyerek megnyugodjon. Bár a legtöbb felnőttnek esze ágában sincs ilyet mondani, mégis nagyobb segítséget nyújtana egy-egy könnyfakasztó helyzetben, ha azt mondanánk a gyereknek, hogy sírja csak ki magát. (Nyilván nem a bevásárlás során gumicukorért síró gyerek esetében érdemes erre biztatni a kicsiket, hanem akkor, amikor komolyabb oka van a sírásnak.)

Hogyan reagáljunk a gyereksírásra?

A gyerekek sírását nehéz, és nem is helyes figyelmen kívül hagyni, ahhoz azonban, hogy a kicsit megnyugtassuk, érdemes tudni, hogy mivel lehetünk a segítségére. Nagyban megkönnyíti a helyzetet, ha tudjuk, hogy miért tört el a mécses, el kell azonban fogadnunk azt is, hogy a gyerekek nem mindig tudják megmagyarázni, hogy miért potyognak a könnyeik – sőt, ez olykor a felnőttekkel is megesik! 

A szülők a nagyobbacska gyerekektől, akik már ügyesen beszélnek, minden helyzetben azt várják, hogy egyértelműen elmagyarázzák, miért sírnak, ez azonban nem is olyan könnyű. Főleg akkor, ha a sírás oka nem testi kín, hanem egy olyan, korábban talán sosem tapasztalt érzelem, ami sírást vált ki belőlük. 

A csecsemők sírásával kapcsolatban fontos tudnunk, hogy a sírás a babák nyelve, és minden igényüket a hangnem és a hangerő változtatásával képesek kifejezni. Ahogy ebben a cikkünkben is írtuk a Madarász Utcai Gyermekkórház szakembereinek közreműködésével, még mindig sokan vallják azt az elvet, hogy a kicsit nyugodtan lehet sírni hagyni egy ideig, mondván egy idő után úgyis “megunja”, elfárad és így megtanulja megnyugtatni saját magát, ez azonban nem igaz! “A kisbabát soha nem szabad sírni hagyni, hiszen okkal teszi, amin csak mi segíthetünk. Az újszülötteknél azért sem érdemes ezt a módszert követni – bármi legyen is a sírás oka -, mert órákon keresztül képesek sírni, ha egyszer igazán rázendítenek.” Életkortól függetlenül igaz tehát, hogy a sírásra mindig reagálnunk kell!

3 gyakori stratégia, amit ideje lenne elfelejteni

  • Figyelemelterelés – rövid távon hatásos lehet, ha az egereket itató gyerek figyelmét megpróbáljuk valamivel elvonni, így a sírás abbamaradhat, hosszú távon azonban ez nem célravezető, mert a kicsiben így az maradhat meg, hogy amikor bánatos, akkor nem megértést, hanem plusz ingereket kap a környezetéből. Ehelyett inkább öleljük át, és mondjuk el neki, hogy segítünk megoldást találni a problémájára, még akkor is, ha az a mi szemünkben jelentéktelen.
  • Ingerültség – teljesen érthető, ha egy idő után próbára teszi a türelmünket a sírás, mégis érdemes erőt venni magunkon és (legalább látszólag) megőrizni a nyugalmunkat. Nem szerencsés, ha a gyerek azt látja, hogy ha sír, azzal negatív érzelmeket vált ki másokból!
  • “Ne sírj!” – olyan egyszerű lenne, ha ez parancsszóra menne! Ne azt várjuk a gyerektől, hogy elnyomja magában a sírást kiváltó érzelmeket, hanem segítsünk neki a megoldás megtalálásában!

Vigaszt nyújtó mondatok

Válogassunk inkább az alábbi mondatokból, ha egy síró gyereknek szeretnénk segíteni:

  1. “Itt vagyok, segítek.”
  2. “Tudom és sajnálom, hogy most nehéz neked.”
  3. “Tudom, hogy mit érzel.”
  4. “Gyere, tartsunk egy kis szünetet!”
  5. “Amikor kicsi voltam, velem is megesett ugyanez.”
  6. “Együtt megtaláljuk a megoldást!”
  7. “Itt maradok veled, míg meg nem nyugszol.”
  8. “Figyelek rád!”
  9. “Biztonságban vagy!”
  10. “Szeretlek!”

Forrás: Via