Terhesség

Öt kispapa tévhit

Várandós nőként is egyik ámulatból a másikba esünk, sok meglepetést tartogat számunkra a kilenc hónap. Párunk még nálunk is tanácstalanabb lehet és időnként nem a valóságot tükröző gondolatok fogalmazódhatnak meg a fejében.
2014. Július 10.

A terhesség csak a nőt érinti

Szerető párunk többféleképpen reagálhat a minket érő változásokra. Aggódhat, bátoríthat, de mivel nincs hatása a bennünk zajló folyamatokra, lehet, hogy azzal nyugtatja magát, hogy ez nem az ő dolga. Minden várandós nőnek fontos párja támogatása. Az együtt átélt hónapok készítik fel mindkettejüket arra, hogy szülőkké válnak. A kismamák szeretik, ha a leendő apuka elmegy velük az orvosi ellenőrzésekre, ha tudja, melyik héten, hogyan fejlődik a kisbabájuk. A hormonok által okozott hangulatingadozásokat mindketten nehezen fogják viselni, így jó, ha érti, mi történik, ha a kismama hirtelen sírva fakad.

Nagyobb mellek a nagyobb élvezetért

Nem titok, hogy a legtöbb férfi természeténél fogva vonzódik a nagyobb mellekhez. A terhességi hormonok hatására a nők mellei határozottan megnőnek, felkészülnek a baba táplálására. Ez a növekedés nem elsősorban a leendő apuka örömére történik, de biztosan tetszik majd neki. A nő számára azonban korántsem kellemes folyamat. Mellei időszakonként sokkal érzékenyebbek lesznek, feszülnek és fájhatnak is. Szükség van arra, hogy a partner ne vegye zokon, ha érintésük éppen kellemetlen a nő számára. Bizony lesznek időszakok, amikor a férfinek meg kell elégednie a látvánnyal.

Megsérül a baba a szexuális együttlét alatt

Sok férfi attól tart, a baba érzékeli majd, mi történik a szexuális együttlét alatt és ez viszolygással és félelemmel töltötte el. Normális lefolyású, komplikációmentes terhességnél nem kell felhagyni a szexuális együttléttel, de néhány dolgot azért figyelembe kell venni. A hormonális változások miatt a kismama libidója is változik, az első trimeszterben általában csökken. A második harmadban azonban a legtöbb nő kivirul, sőt, szexuálisan aktívabb lehet, mint előtte. A baba mindebből nem sokat fog érzékelni, hiszen ott van az izmos méhfal is, ami védi.A növekvő pocakra és a mellek érzékenységére azonban figyelni kell, mert ez meghatározza, milyen testhelyzet esik jól a nőnek. A harmadik trimeszterben így jelentősen leszűkül a kényelmes pozíciók száma. A folyamatos orvosi konzultációk alkalmával nyugodtan beszélhetünk orvosunkkal szexuális kérdésekről is, így személyre szabottan tudni fogjuk, mit tehetünk az ágyban és mitől tartózkodjunk szülésig.

Öt kispapa tévhit

Soha többé nem fognak szeretkezni

Az előbbiekből adódik, hogy ez az állítás nem igaz, hacsak az orvos kifejezetten meg nem tiltja a szexuális együttlétet. Minden terhesség más, de előbb-utóbb eljön az ideje, hogy a várandós kismama újra kívánja majd a szexet. A leendő apukáktól türelmet igényel ez az időszak, mert nem lehet megjósolni, mikor jön el ennek a pillanata. Ezért jobb, ha megbeszélik, hogy a kismama kezdeményez majd és minden úgy zajlik, ahogyan a legjobban esik neki az együttlét. A szülés utáni szex természetesen más kérdés, de ezzel kapcsolatban ráér az apuka majd akkor aggódni.

Csak a kismama lehet kívánós

Első hallásra furának tűnhet, de a terhességi hormonváltozások által kiváltott úgynevezett kívánósság nem csak a kismamák kiváltsága. A szimpátiahízásnak elnevezett tünet azt jelenti, hogy a leendő apuka éppúgy elkezd kilókat felszedni és szép hasat növeszteni, mint várandós párja. Ennek egyik oka lehet, hogy a férfiben lecsökken a tesztoszteron szint, míg ezzel együtt megnő a női hormonszint, ami a hízásért felelős. A másik ok sokkal prózaibb. Egyes kispapák azon kaphatják magukat, hogy a terhességi változásokkal együtt járó stresszt evéssel próbálják egyensúlyozni. Tehát jobb, ha a leendő apuka is odafigyel a kalóriabevitelre.Ezek is érdekelhetnek: