Terhesség

Nem ihatsz tejet? Másban is van kalcium!

A mamákat és babákat gyógyító természetgyógyászunk elárulja, milyen más forrásból pótolhatjuk a kalciumot, mely nélkülözhetetlen a csontok és az izmok fejlődéséhez.

Nagyon sok aggódó anyával és kismamával találkozom, akinek gyereke, vagy akár ő maga is tejérzékeny. Szerencsére nincs a tejben olyan tápanyag, amelyet más forrásból ne lehetne pótolni. Nézzük például a kalciumot, hiszen főként emiatt szokták ajánlani a fogyasztását. A tejtermékek foszfortartalma általában magas, és mivel a foszfor akadályozza a kalcium felszívódását, eleve kérdéses, hogy tejtermékből milyen szinten tudjuk egyáltalán felhasználni a kalciumot.

Jó kalciumforrások:

– lazac, szardíniakonzerv szálkákkal együtt

– a tenger gyümölcsei

– zöld leveles zöldségek (petrezselyem, mángold)

– brokkoli

– füge

– magvak (főleg mandula, napraforgómag, szezámmag)

– és a bioboltok kínálatából: sörélesztő, melasz (a cukornád feldolgozásának mellékterméke), algák

A kalcium a csontok és a fogak erősítése mellett az izmok és az idegek működésében, a szívritmus, a vérnyomás, a véralvadás és a koleszterinszint szabályozásában és bizonyos emésztési enzimek aktiválásában is fontos szerepet játszik. A várandósság második felében még lényegesebb, hogy bőséges legyen belőle az ellátás, mert ekkor fejlődik a legerőteljesebben a baba izomzata és csontrendszere.

A kalcium megfelelő felszívódásához D-vitaminra (napsütésre), a lizin nevű aminosavra (fehérjedús táplálékok) és a pajzsmirigy, valamint a mellékpajzsmirigy megfelelő működésére van szükség.

A kalcium felszívódását növelheti a sportolás, de aranyszabály, hogy kismamaként ne kezdj bele új sportba, főleg olyasmibe ne, ami megerőltető!

A kalcium felszívódást csökkentheti:

– a nagy mennyiségű foszfor jelenléte (szénsavas üdítők, tej, tartósított húsok)

– az oxálsav (spenót, spárga, rebarbara)

– a koffein (tea, kávé)

– a túlzott cukor-, fehérje- és zsiradékbevitel

A kalcium hiánya sokféle tünetben mutatkozhat meg: töredező vagy fehér foltos körmök, nehéz elalvás, depresszió, idegesség, vérnyomás-, illetve koleszterinproblémák, csontritkulás.

Ha kalciumtartalmú étrend-kiegészítőt kell fogyasztanod, időzítsd az esti órákra, ekkor hasznosítja leghatásosabban az ásványi anyagokat a szervezet. Vigyázz, mert az ebben a formájában fogyasztott, túlzott mennyiségű kalcium csökkentheti a vas felszívódásának mértékét, székrekedést és vesekövet okozhat.(Szedése vesebetegség, vesekő esetén és kalciumcsatorna-blokkoló hatású gyógyszerek szedése alatt tilos!)

Mother a­nd Child – Anya és Gyermek Természetgyógyászat

Kapcsolódó cikkeink:

Kalcium az étrendben

A csontépítő kalcium

A fogaktól a csontokig

Forrás: Kismama magazin