Terhesség

Ma termékeny vagyok, drágám!

A fogamzás időpontját nyugodtan rábízhatjuk a véletlenre is, ám akadhatnak olyan helyzetek, amikor mégiscsak jobb, ha pontosan tudjuk, melyek a termékeny napok.
2011. Október 12.

A peteérés közeledtéről számos testi és lelki jel árulkodik, hisz változik a reggel mérhető alaphőmérséklet, a hüvelyváladék állaga, a méhszáj tapintása és nem utolsó sorban a szexuális vágy heve. Ahhoz azonban, hogy valóban pontos adatokhoz juss, megfigyeléseidet gondosan, napi rendszerességgel kell végezni. Akinek nincs türelme és kedve ahhoz, hogy testének működését aprólékosan megfigyelje, ám mégis tudni szeretné, mikor vannak a termékeny napok, két lehetőség közül is választhat.

Törpemikroszkóp

Ma termékeny vagyok, drágám!

A PG/53 használatát minden nő könnyedén elsajátíthatja. A mikroszkóp segítségével a nyálból vagy a hüvelyváladékból vett kenetből dönthető el, hogy éppen fogamzóképesek vagyunk-e vagy sem. Az erősen szálkás, páfránylevélre emlékeztető kép a fogamzóképességet jelzi, a kör alakú vagy alaktalan rajzolatok ennek hiányára utalnak.

A női ciklus első időszakában a megnövekedett ösztrogénkiválasztás változást okoz a nyál és a hüvelyváladék összetételében, és ezáltal kikristályosodási képében is. Ez a változás az ösztrogén hormon bizonyos koncentrációja után érvényesül. Ez a hormonkoncentráció a tüszőrepedés előtt három-négy nappal következik be, és az azt követő harmadik-negyedik napig tart, majd csökkeni kezd. A fenti folyamat eredményeként a kikristályosodás csak a fogamzóképes napokon észlelhető.Az eljárás körülbelül kilencven százalékos megbízhatóságát klinikai tapasztalatok támasztják alá. A többi természetes módszerhez hasonlóan azonban teljes biztonságot nem nyújthat. A törpemikroszkóp a patikákban 2000 Ft körüli áron szerezhető be.

Ma termékeny vagyok, drágám!

Minilaboratórium otthon

A fentinél kedvezőbb áron, néhány száz forintért juthatunk hozzá az ovulációs gyorsteszthez, igaz, ezt a csomagot minden ciklusban be kell szerezni.

Az ovulációs gyorsteszt alkalmazása a vizeletben állandóan jelenlévő luteinizáló hormonon (LH) alapszik, melynek szintje a női ciklus legtermékenyebb napját megelőzően megemelkedik, s így kiváltja a peteérést.Az LH-csúcs meghatározásához több egymást követő napon, mindig azonos időben kell egy-egy tesztet elvégezni. Nem feltétlenül szükséges, de célszerű, ha ezt közvetlenül az ébredés utánra időzítjük.

Hogyan működik a gyorsteszt?

A tiszta száraz edényben felfogott vizeletből a teszthez csomagolt egyszer használatos cseppentővel két-három cseppet kell a tesztpanel mintavevő ablakára juttatni. Az eredmény öt perc után leolvasható. A tesztablakban mindig megjelenik egy kontrollcsík. Ha a tesztcsík nem jelenik meg, vagy halványabb a kontrollcsíknál, a vizsgálat negatív, ellenkező esetben pozitív. A teszt minden esetben egyértelműen kiértékelhető. A vizsgálatsorozat első napjának meghatározásához segítséget nyújt a teszt csomagolásában található útmutató. Akinek például rendszeresen 28 naposak a ciklusai, annak a ciklus 11. napján kell az első tesztet elvégeznie.

Fogamzásgátlásra nemjó!

A klinikai laboratóriumi és a felhasználói vizsgálatok eredménye szerint a teszt megbízhatósága nagyobb, mint 99%, azaz szinte teljes biztonsággal előre lehet jelezni a pete kiszabadulásának napját, vagyis meghatározni a fogamzás szempontjából optimális időszakot. Hasonlóan jó eredményeket mutathatunk fel a törpemikroszkóppal. A gyártók mégis nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy tesztjük nem használható fogamzásgátlóként. Vajon miért? A magyarázat a spermiumok viszonylag hosszú életképességében keresendő. A teszt csupán 24-36 órával előbb képes az LH-csúcsot jelezni, míg a spermiumok akár 72 óráig is életképesek a hüvelyben. Így előfordulhat, hogy az LH csúcs vizsgálati kimutatása előtti nemi érintkezés során létrejön a megtermékenyítés.

Az óhajtott gyermekáldást viszont igencsak elősegítheti a teszt vagy a törpemikroszkóp használata, hiszen a párok információt kapnak a fogamzás szempontjából optimális napokról.

„Azt gondoltam, bőven elég, ha nagyjából tudom, melyik időszakban van a peteérésem, s majd azokon a napokon kerüljük a szexet. A törpemikroszkóp segítségével néhány hónapig ment is dolog, ám aztán kiderült, mégiscsak komolyan kellett volna vennem a figyelmeztetést, hogy fogamzásgátlásra nem alkalmas a kis készülék. Olyan napon esetem teherbe, amikor a mikroszkópból leolvasható adatok szerint ez nem lett volna lehetséges.” – hallottuk az érdi J. Katitól

„Nagyon rendszertelenül éltünk, sokat éjszakáztunk mindketten, a munkaidő beosztásunk is olyan volt, hogy néha napokig nem is láttuk egymást. Amikor úgy döntöttünk, babát szeretnénk, kiderült, hogy ezt a mi esetünkben nem is olyan egyszerű összehozni. Már fél év is eltelt az elhatározásunk óta, amikor valaki a törpemikroszkópot ajánlotta. Ennek használatával végre egyértelművé vált, mikorra is kellene időzítenünk az együttléteket. Már az első ciklusban telitalálatot produkáltunk!” -írja Réka Békéscsabáról

Forrás: Kismama magazin