Terhesség

Diagnózis már sejtbeültetés előtt

A Reprogenex márciusban nyílt laboratóriuma lehetőséget ad arra, hogy a rendkívül érzékeny preembrionális sejtből már a beültetés előtt megállapíthassák, hogy hordoznak-e bármilyen kromoszómahiányból adódó betegséget.
2011. Április 29.

Ezzel a vizsgálattal tehát bizonyos genetikai eredetű betegségek kiszűrhetőek, ami javíthatja az IVF (in vitro fertilizáció, azaz „lombikbébi”) programok hatékonyságát. Bizonyos esetekben a genetikai elváltozásokat mutató embriók szinte képtelenek a megtapadásra, és ez a rejtett hiba állhat a sorozatos sikertelenség és vetélések hátterében.

Szakirodalmi adatok igazolják, hogy már 35 éves életkorban előfordul, hogy a petesejtek 50%-a kóros genetikai állománnyal rendelkezik. Az előforduló rendellenességek aránya az életkor előrehaladtával szignifikánsan nő. 40 éves életkorban ez az arány elérheti a 70-80%-ot, illetve 45 év felett szinte az összes petesejt kóros lehet. Az életkor növekedésével a teherbeesés esélye folyamatosan csökken még lombikbébi-kezeléssel is, és a hibás genetikai állománnyal rendelkező petesejtek és embriók aránya fokozatosan nő. Ezért az új Reprogenex géndiagnosztikai laboratórium hatékony segítséget jelenthet a 40 éves kor felett gyermeket vállaló párok számára. Az IVF programok hatékonyságának növelése, amelynek fontos része lehet a genetikai szűrővizsgálat, azért is jelentős szakmai és társadalmi kérdés, mert Magyarországon minden negyedik, gyermekre vágyó pár meddőségi problémával küzd.

Kinek szükséges?

– Ezt az eljárás mindenképpen felmerül azoknak a pácienseknek az esetében, akik 36 év felettiek, és esetleg több alkalommal elvesztették magzatukat, Azonban azoknál a pároknál is nagyon hatékony lehet az eljárás, akik háromnál több sikertelen lombikbébi kezelésen estek át, továbbá férfi eredetű meddőség esetén is érdemes alkalmazni ezt a beültetés előtti genetikai vizsgálatot. A harmadik fő csoportba azok a párok tartoznak, akiknek a családjában genetikai rendellenesség előfordult, vagy esetleg már született genetikai rendellenességgel gyermekük. Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) ajánlása alapján továbbá azoknak a pácienseknek is javasolni szoktuk ezt a genetikai szűrést, akiknél már az előző lombikbébi kezelések során több mint 10 embriót felhelyeztek az anyaméhbe, de terhesség még nem jött létre. Jelenleg sajnos még nem államilag finanszírozott ez a technológia, ahogy a nálunk végzett lombikbébi-kezelések sem, de már beadtuk a finanszírozási kérvényt. Reméljük, hogy a kormány hozzásegíti a gyermektelen meddő párokat ahhoz, hogy államilag finanszírozott módon minél pontosabb kivizsgálások után hatékony kezelésben részesülhessenek – tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet endoszkópos és meddőségi specialistájától.

Az új labor címe: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49., 7.emeletTelefon: +36 1 799 5120