Kisgyerek

Csipp-csepp, csepereg

Rettenetes, vélik az anyukák. Pedig esőben sem kell otthon csücsülni. Sőt van, amit csak esőben lehet játszani. Gondoskodjunk vízhatlan öltözékről! Az esőkabát mintájára esőnadrágot is varrhatunk. Alulról a gumicsizma véd a leghatásosabban.
2008. Január 26.
Csipp-csepp, csepereg (fotó: iStock)

Esernyős játékok

A kisgyerekek büszkén cipelik a színes esernyőt a fejük felett, ez máris jó játék. Álljunk az ernyővel egy csurgó eresz alá, mulatságos, ahogy a fejünk felett koppannak a cseppek. Háztól házig haladva kereshetünk lyukas ereszcsatornákat, megvizsgálhatjuk, hol folyik jobban, melyikünk ernyőjén szól hangosabban. Ugyanezt kipróbálhatjuk egy fa alatt is: rázzuk meg az ágakat, csak úgy záporoznak a leveleken összegyűlt vízcseppek az ernyőre.

Pocsolyás játékok

Álljunk meg a parkban egy-egy nagyobb pocsolya mellett. Hadd kavargassa botjával a vizet a kicsi! Próbáljuk kihalászni a belehullott őszi faleveleket – a magunk után húzott műanyagdömperben el is szállíthatjuk a rakományt egy darabon.

Alkotó játékok

Vigyünk magunkkal a sétára egy kis üvegben olajat, vízfestéket, ecsetet. Cseppentsünk a pocsolyába olajat, és gyönyörködjünk a színvarázsban. Fessünk a vizes aszfaltra. Próbáljuk ki, milyen, ha összefolynak a színek. Az esőkabátra is nyugodtan ráfesthetünk valamit, és figyeljük meg, hogyan mossa le az eső. Rakjunk ki a nedves aszfaltra különböző ábrákat szép színes falevelekből. A vizes levelek még szebbek, mint a lepréseltek, és a rossz időben, a néptelen parkokban több hely kínálkozik, mint otthon a rajzlapon.

Buborékfújó nemcsak nyáron

A szappanbuborékok tovább élnek a nedves levegőben, és szebben tündökölnek. Ne felejtsük otthon a buborékfújót! Ha több kisgyerek találkozik a játszótéren, biztosan belegázolnak a pocsolyába. Gumicsizmában és vízhatlan nadrágban miért is ne? Hadd ugráljanak kedvükre, sőt, tartsunk versenyt, kinek fogy ki előbb a pocsolyájából a víz.

Locsipocsi

Gumicsizma és esőkabát mellé praktikus az esőnadrág is. A kicsik élvezik a tocsogást, vízhatlan öltözékben nem kell megfázástól tartanunk, sőt, ellenállóerejük edződik. Csak erős szél, légszennyezettség indokolja a szobafogságot. Füves, aszfaltos területet válasszunk, ott nincs sár, csak víz. Rossz időben is menjünk ki levegőzni, és mozgassuk meg képzeletünket, mit lehet ilyenkor tenni. Néhány ötlettel segítünk.

  • Próbáljunk meg kisebb-nagyobb pocsolyákat átugrani.
  • Kavargassuk lábunkkal a vizet, söpörgessük ki a pocsolyából.
  • Ha találunk az úton száraz részeket, vizes talpunkkal nyomjunk rá pacnikat.
  • Álljunk egy fa alá, és rázzuk meg: mulatságosan kopognak az esőcseppek a kapucnin vagy esernyőn
  • Úsztassunk száraz falevelet egy pocsolyán, próbáljuk meg kaviccsal, tobozzal eltalálni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin