Kisgyerek

Veleszületett és szerzett szívbetegségek

A kisgyermekek esetében veleszületett és szerzett szívbetegség is előfordulhat. Okok, tünetek és vizsgálatok.
2015. Január 08.

Orvosi statisztikák szerint a veleszületett szív-érrendszeri betegség a gyermekek körülbelül 0,8 százalékát érintik, ami azt jelenti, hogy minden ezer gyermekből nyolc fejlődési rendellenességgel születik. A betegségeket örökölhetik is a babák, de környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában.

Természetesen a gyermekek esetében sokkal alacsonyabbak a betegséget jelző számok, mint a felnőtteknél, ennek ellenére oda kell figyelni a kicsikre is. A szűrővizsgálatok többnyire idő előtt kiszűrik a problémát, de vannak olyan figyelmeztető tünetek, amelyek a szülőknek is segítenek észrevenni, hogy valamilyen betegség húzódhat meg a háttérben.

A leggyakoribb szívbetegség a sövényhiány (25-30 százalék), amikor is a szív kamrái és pitvarai között rés keletkezik, s ez keringési zavarokat okoz. Gyakori veleszületett rendellenesség még a fő ütőerek valamelyikének szűkülete – amely szintén keringési elégtelenséghez vezet –, valamint ide tartozik a nagy szívbillentyűk hiánya, illetve beszűkülése is.

A tüneteket az elégtelen keringés és a rossz oxigénellátás okozza. Fontos azonban tudni – ahogy arra a Magyar Kardiológiai Társaság is felhívja a figyelmet -, hogy a veleszületett rendellenességek közül néhány a korai csecsemőkorban gyógyulhat, a pitvari vagy a kamrai sövényen lévő lyuk vagy a rendellenes nagyér-összeköttetés bezáródhat. Minden esetben fontos ugyanakkor a pontos diagnózis felállítása a rendszeres orvosi kontroll, a kisgyerek fejlődésének, tüneteinek folyamatos figyelése.

A szerzett, vagyis nem veleszületett szívbetegségek leggyakrabban valamilyen lázhoz társuló szívgyulladás következtében alakulnak ki, amelyek hátterében sokszor a streptococcus nevű baktérium áll – hívja fel a figyelmet az innovatív terápiákkal foglalkozó okosgyogyszer.hu. Olyan gyermekeknél fordulhat elő ez a betegség, akiknek a szervezetében valamilyen tartós gyulladás van, például egy szuvas fog vagy egy begyulladt garatmandula. Nagyon fontos ezeknek a gócoknak a kezelése, hiszen ennek hiányában további szövődményként akár a szívbillentyűk is károsodhatnak – hívja fel a figyelmet a szakportál.

A kisbabáknál fontos figyelmeztető jel lehet a szülő számára, ha a kicsi izzad, légszomja van vagy nagyon aluszékony, nem megfelelően gyarapodik a súlya vagy esetleg elutasítja az ételt. Később, idősebb gyerekeknél érdemes figyelni a gyors kifulladásra, asztmás köhögésre is, elkékülésre, gyakori légúti megbetegedésekre, mert ezek is jelezhetik a szívproblémát.

A gyermekeknél a betegség megállapítása ugyanazokkal az eszközökkel, módszerekkel történik, mint a felnőtteknél. A gyerek korának megfelelően lehet vele beszélgetni arról, hogy mi fog vele történni egy ilyen vizsgálaton. A diagnózis meghatározásának érdekében EKG-ra, mellkasröntgenre és ultrahangvizsgálatra is sor kerül. Gyermekeknél egy-egy szűrővizsgálat alkalmával több szakorvos is összedolgozik, és gyakran már a komolyabb tünetek kialakulása előtt felfedezik a betegséget. Ma már számos, korszerű terápia, úgynevezett okos gyógyszer áll a betegek rendelkezésére, amelyekről az orvossal egyeztetve dönthetnek a családok.

Kapcsolódó cikkeink:

Amikor lyukas a baba szíve (pitvari sövényhiány)

Gyermekkori szívbetegségek

Magzati fejlődési rendellenességek: lehetséges okok