Kisgyerek

Ne bántsd a gyermeked, mert elhízik!

A bántalmazott nők gyermekei nagyobb valószínűséggel híznak el ötéves korukra - derült ki egy új tanulmányból.
2010. Június 24.

A vizsgálatban közel 1600 gyermek vett részt, akik 1998 és 2000 között születtek. Az anyákat szülés után, majd a gyermekek 1,3 és 5 éves korában kérdezték ki, továbbá megmérték a gyermekek súlyát és testmagasságát 3 és 5 éves korban.Ezt ne tedd a gyermekeddel!

Családon belüli erőszak valamely formájáról a nők 49 százaléka számolt be, a gyermekeknek pedig 16,5 százaléka hízott el 5 éves korára. A bántalmazott anyák gyermekei nagyobb valószínűséggel váltak elhízottá, mint azon anyák gyermekei, akik nem tapasztaltak erőszakot. Az összefüggés erősebb volt a lányok esetében, továbbá azoknál, akik nem biztonságos környéken éltek.

Az összefüggésnek a szerzők szerint számos oka lehet. “A családon belüli erőszak befolyásolja az anyának a gyermek szocio-emocionális szükségleteire adott válaszát, továbbá az etetési szokásokat is” – írta Dr. Renee Boynton-Jarrett, a Bostoni Egyetem Orvosi Karának kutatója munkatársaival az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine folyóiratban megjelent cikkben. “Ezen kívül a családon belüli erőszak tanúinál érzelmi problémák léphetnek fel, amelyeket evéssel próbálhatnak megoldani.”

Lehetséges, hogy a szervezet neuroendokrin (az idegi és hormonális folyamatokat befolyásoló) rendszerének kisgyermekkori zavara megnöveli az étkezési zavarok kockázatát, továbbá megváltoztatja a test zsírtárolási és – elosztási folyamatait, jegyezték meg a szerzők.

“Az orvosoknak és közegészségügyi szakembereknek figyelembe kell venniük a családon belüli erőszak elhízásra gyakorolt hatását, amikor elhízásmegelőző intézkedéseket tesznek” – írták a szerzők. “A serdülők egészséges családi életre nevelő oktatása során tett, a családi erőszak megelőzésére irányuló intézkedések kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a gyermekkori elhízás megelőzésében, ugyanilyen jó hatással lehet a közbiztonság javítása is.”

Forrás: Medipress