Kisgyerek

Így könnyítsd meg az óvodai beszoktatást

A kicsik között vannak, akik könnyen beszoknak az óvodai hétköznapokba, de vannak, akiknek nagyon nehéz kiszakadni a családi fészekből.
2014. Szeptember 06.

1. Saját élmények megosztása

Oszd meg gyermekeddel a kedvenc óvodai élményedet. Mesélj neki arról, milyen volt, amikor te voltál kicsi, mi volt a kedvenc játékod az oviban, kik voltak a csoporttársaid, mi volt az ovis jeled. A saját történeteidet hallva gyermekednek is jobban meg fog jönni a kedve az óvodai kalandokhoz.

2. Ne dobd rögtön a mélyvízbe

Ha a csemetéd eddig nem járt nagyobb gyerekközösségbe, akkor bizony nehéz dolga lesz az ovis csoportban! Járjatok játszótérre, játszóházba, gyerekfesztiválokra, ahol a gyerkőc megszokja a zsivajt és a több gyerek jelenlétét, és elsajátítja a közösségi szabályokat.

3. Őszinte beszélgetések

A saját élmények megosztásán túl fontos, hogy őszintén beszélgessetek a beálló változásról. Mondd el neki, miért kell óvodába menni, miért fontos ez egy kisgyermek számára, milyen napirend vár rá. Engedd, hogy kérdezzen, és válaszolj mindenre őszintén. Ha nincsenek megválaszolatlan kérdések, akkor ő is nyugodtabban kezdi meg ovis életét.

4. Helyszínbejárás

Adj időt neki, hogy rákészüljön az új életszakaszra. Még az igazi beszoktatás előtt sétáljatok el az óvoda épülete mellett, kukucskáljatok be a kerítésen, hadd lássa a kicsi, hogy játszanak a többiek, és hogy mennyi kaland vár rá is nemsokára.

5. Kerüld el a „kiskenguru” effektust

Ha eddig nem töltöttetek sok időt külön egymástól, akkor kemény dió lesz a beszoktatás. Az időleges elszakadásra fel kell készíteni magadat , és a gyermeket is. Ha eddig a napjai nagy részét a te „erszényedben” töltötte, akkor alakítsd úgy a beszoktatás előtti heteket, hogy mindig legyen egy rokon vagy ismerős, aki egy-két órát vigyáz a lurkóra. Ha megszokja az időleges távollétedet, akkor már könnyebb dolga lesz az óvodában.

5. Titkos ovis barát választása

Engedd meg, hogy válasszon magának az otthoni kedvenc játékai valamit, amit magával visz az oviba. Ez lehet egy plüssállatka, pelus-rongyi, baba, mesekönyv, bármi, amitől biztonságban érzi magát. Lehet, hogy az óvoda házirendje nem engedi meg, hogy bevigye magával a csoportszobába, de ha kint az öltözőszekrénybe berakja, és bármilyen probléma esetén előveheti, és hozzá bújhat, már az is nagy segítség lehet.

6. Ne füllents neki!

Ne mondd a hüppögő gyermekednek az óvoda ajtajában, hogy van egy kis elintéznivalód és mindjárt jössz érte! Legyél mindig őszinte, és add meg az óvodai ott-tartózkodás időkereteit. Például: „Anya most elbúcsúzik a reggeli kakaóivás előtt, és miután délután megeszed az uzsonnádat, már itt is leszek érted!”

7. Minél kevesebb közös sírás…

Készülj fel arra is, hogy a gyermeked esetleg sírni, hisztizni, toporzékolni fog elváláskor. Ilyenkor a legkevésbé hatékony, ha elhúzod a búcsúzkodást. Ugyanis minél tovább tart a közös pityergés, annál nehezebb a búcsú. Mondd el higgadtan, hogy most el kell menned, de a megbeszélt időpontban érte fogsz jönni. Utána adj neki egy búcsú puszit és kísérd be a csoportszobába. Ha továbbra is hisztizne, add át az óvó néninek, a profi pedagógusnak, a kicsi kezét, és integetés után indulj el.