Kisgyerek

Így harcolj az illóolajokkal a nátha ellen

Hajnali csípős hidegek, hűvös esték... és az elmaradhatatlan velejáró, a nátha. Nem kell rögtön gyógyszerek után nyúlni, ha a család megfázott: sokszor az apró üvegcsékbe zárt olajok is segíthetnek!
2014. Október 01.

Az ovis csoportokban sokszor előfordul, hogy megfeleződik a létszám, és a köhögő-prüszkölő kicsiket inkább otthon tartják a szülők. Ha nyitott vagy rá, szelídebb gyógymóddal is megpróbálhatod a náthából kikúrálni a családod. Az illóolajok sok szempontból hasznosak: amellett hogy aromás illatuk felfrissítik az egész lakást, akár pár cseppjük elegendő a közérzet javulásához. Az olajakat megvásárolhatod gyógyszertárakban, fitotékákban és bioboltokban is! Összeállításunkból megtudhatod, melyik illóolaj mire való.

Az illóolajok pár cseppje javíthatja a közérzetet (Fotó: Europress)

Eukaliptuszolaj

Az eukaliptusz illóolaja a bőrön keresztül is gyorsan felszívódik, ezért hatásos megfázás, láz, torokfájás esetén. Belégzése során fertőtleníti a légutakat, így hamar megszünteti a torokfájást. Felhasználási módja igen sokrétű: párologtathatod, bedörzsölheted vele a gyerkőc nóziját és mellkasát, de inhalálásra is kitűnő, sőt fürdővízbe is csepegtetheted.

Szegfűszegolaj

Légúti panaszok orvoslására, légutak tisztítására a legalkalmasabb olaj. Különösen jó a hatása, ha a gyermeket kádba ülteted, az olajat a meleg vízbe csepegteted, és a felszálló párás levegőből inhaláltatsz vele. Az olajat közvetlenül a bőrre ne kend, mert töménységénél fogva irritációt okozhat! Ha mellkasi légzéskönnyítő krémekbe kevered fokozottabb hatást érhetsz el vele.

Erdeifenyő-olaj

A makacs légúti betegségek legfőbb ellenszere. Leginkább krémek, vagy fürdőolajok összetevőjeként találhatod meg a boltok polcain. Önmagában inhalálószerként alkalmazhatja a család: gyulladáscsökkentő hatását az mutatja a legjobban, ha este egy párologtató edénybe csepegtetsz belőle, akkor reggelre tuti jobban érzitek majd magatokat.

Kakkukfűolaj

Erősen köhögsz? Akkor ez a te olajad! A kakukkfűolaj a légúti fertőzések egyik legjobb ellenszere. Rendkívül sokszínűen alkalmazhatod! Köhögés, meghűlés esetén inhaláláshoz, mellbalzsamként, orrkenőcs formájában, vagy aromalámpában a légtér fertőtlenítésére, Antibakteriális és görcsoldó tulajdonságai hamar megtisztítják a légutakat és megszüntetik a kellemetlen, kaparó érzésekkel járó köhögést.

Borókaolaj

A boróka serkenti az anyagcserét, és erősíti az immunrendszert. Így támogatja a testet, a megfázás vagy bármilyen más vírusfertőzés elleni küzdelemben. Felhasználható fürdéshez, masszírozáshoz, gyulladásra hajlamos bőr lemosására, borogatására.

Fenyőtűolaj

Fenyőtű olaj egyedülálló meleg és fűszeres illata nemcsak kellemes, de gyógyító hatású is. Görcsoldó és köptető hatása miatt kiválóan alkalmazható felső és alsó légutakat érintő fertőzéseknél.

Borsmentaolaj

A borsmentaolaj antibakteriális, vírusölő, erős fájdalomcsökkentő, hűsítő, erős görcsoldó, erősítő hatásokkal rendelkezik. A mentol felelős a jellegzetes, azonnal felismerhető aromáért. Az olaj megnyugtatja az igénybe vett orrnyálkahártyát, megkönnyíti a légzést, és jelentős antibakteriális tulajdonságával elősegíti a mielőbbi gyógyulást.

Zsályaolaj

Egy kevésbé ismert és használt illóolaj, ami általános erősítő, baktériumölő, és fertőtlenítő hatása miatt remek segítség, ha leterít a nátha.

Kapcsolódó cikkeink nátha témában: