Kisgyerek

Ha sebes a babapopsi

Az újszülött és a csecsemő bőre sokkal érzékenyebb, mint a nagyobb gyerekeké vagy a felnőtteké. A legérzékenyebb terület egyértelműen a pelenka alatti rész, hiszen ez van kitéve a legtöbb megpróbáltatásnak.
2012. Május 04.

Óvd a baba popóját!

Bár a modern nadrágpelenkák kiváló nedvszívó képességgel rendelkeznek, mégis előfordulhat, hogy hosszabb ideig nedves pelusban tartózkodik a baba. Az anyatejes vagy tápszeres széklet is híg, így a pelenka alatti egész területet irritálhatja, ha az édesanya nem cseréli ki azonnal a teli bugyrot. Ráadásul mocorgás, kapálózás közben a pelenka széle is kidörzsölheti a finom bababőrt.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a bőr kipirosodását, és hogyan kezeld, ha esetleg kisebesedik?

– Figyelj oda, hogy megfelelő időnként cseréld a pelenkát, kakis pelust akkor se hagyj rajta, ha fél órán belül a harmadik pelenkát adod rá, és épp csak egy kicsit rottyantott bele!

– Miután levetted a használt pelust, tisztítsd meg kisbabád popsiját – tiszta vízzel vagy nedves törlőkendővel.

– Ha teheted – főleg nyáron – hagyd, hogy minél többet legyen pucéron a feneke: tegyél alá egy mosható textilpelust. Amíg nem mászik, ez viszonylag könnyen kivitelezhető.

– Naponta egyszer fürdesd meg sima vízben vagy a gyógyszertári fürdetőkrémmel. Bár az egyéb babafürdetők is elvileg nagyon bőrbarátok, de valójában az első pár hónapban ezekre még nincs szükség.- Ha mégis kisebesedik a babád popsija, ügyelj arra, hogy elkerüld a fertőzésveszélyt. Ennek érdekében használj valamilyen antiszeptikus védőkrémet. Ha a gyermekorvos gombás fertőzésre gyanakszik, biztosan felírja a megfelelő készítményt, egyéb esetben pedig jól jöhet valamelyik bababoltban is kapható, jól bevált kenőcs.

– Ha mindezek ellenére úgy látod, hogy a kicsi feneke továbbra is piros, ő maga pedig nyugtalan, sírós, az is előfordulhat, hogy valamelyik általad fogyasztott ételre reagál így. Érdemes kipróbálni, hogy egy-két “mumust” egy időre elhagysz a étrendedből. A leggyakoribb ok a tehéntej-érzékenység szokott lenni, de a citrusfélék túlzott fogyasztása is kiválthat hasonló tüneteket.További hasznos cikkek a bőrápolásról: