Kisgyerek

Elég jó anya vagy?

Sokfélék vagyunk. Ki bizonytalan, ki precíz, ki laza. Összeállításunkból kitalálhatod, melyik anyatípusba tartozol, és miként tudod még jobbá tenni a kapcsolatodat a gyerekeddel.
2013. Június 04.
Sokfélék vagyunk

A bizonytalan

Már a terhesség alatt rengeteg kérdése van, és könnyen megzavarja a sokféle információ, amit innen-onnan összeszedett. Miután megszületik a baba, alig meri megfogni. A nagyi egy időre hozzájuk költözik, és igyekszik tőle mindent megtanulni. Szinte mindennap hívja a barátnőit, annyi a kérdése.

Először igyekszik napirendet tartani, hiszen a legtöbb könyv azt írja, hogy ez fontos, ám egy idő után érzi, hogy a kisbabája nem tud ehhez alkalmazkodni, így változtat. Ettől kezdve viszont folyton aggódik, mert minden nyűgösködésre azt gondolja, hogy a kisbabája éhes. A féléves kori hozzátáplálás megváltás számára, így legalább abban biztos, hogy ami a kanálból a baba szájába kerül, azt megeszi.

Az ám, de mit egyen a kicsi? Főzzön bioalapanyagokból, vagy vegyen bébiételt? Végül az anyukája rábeszéli a házi kosztra, hiszen ő is azon nevelte a gyerekeit. Nem szeret játszótérre, játszóházba, anyaklubba járni, mert ott mindig van egy-két szuperanya, aki mindent jobban csinál nála. Amikor a kicsi bölcsődés lesz, felszabadul: végre nem őt terheli minden felelősség.

Rendben vagy!

A bizonytalanság csöppet sem embertől idegen állapot. A te kisbabádnak éppen a te bizonytalanságodra volt szüksége, amikor először fölemelted. És mi tapasztaltál? A harmadik nap már úgy tetted-vetted, mintha mindig anyuka lettél volna. Szépen lassan belejössz. Keress olyan barátnőket, akik feltétel nélkül támogatnak, elfogadnak, megerősítenek.

Fontos!

Ha a babád nyolc-tíz hónapos elmúlt, be kell látnod, hogy már irányításra van szüksége, hiszen kúszik-mászik, kárt okozhat magában, a környezetében. Igen, mostantól te vagy a főnök, hiszen te vagy a tapasztaltabb. Ez számára is jó kapaszkodó.

A precíz

Pontosan tudja, mikor esett teherbe, azt is, melyik hónapban mekkora a magzat fejkörfogata. Jó nőgyógyászt fogad, zavarja, hogy bizonytalan a szülés időpontja. Szívesen beírná a tuti napot a határidőnaplójába. Már a szülészeten méri a babát, mennyit evett, az első évben pontosan követi, hogy a gyarapodása a megfelelő percentilissávban halad-e. Ragaszkodik a napirendhez, amit a baba szinte zokszó nélkül követ. Nincs szüksége a nagyi tanácsaira, a legismertebb szakemberek útmutatása alapján dönt.

A második félévben készíttet a kicsiről egy fejlődésprofilt, és az ennek alapján kiválasztott fejlesztő foglalkozásokra jár vele. A gyerek sport- és nyelvi foglalkozásait évekkel előre megtervezi. A bölcsibe reggel mindig pontosan érkeznek, délután sem késik soha, amikor a kicsiért megy.

Rendben vagy!

A babád számára fontos, hogy kiszámítható a környezete, hogy vannak kapaszkodók. Tudja, hogy nem hagyod cserben, és ha megígértél valamit, az úgy is lesz. Így nem lesz nehéz önfegyelmet tanulnia, hiszen kiváló példa áll előtte.

Fontos!

Vannak időszakok, amikor esély sincs arra, hogy kiszámítható legyen az életetek. Ilyen a dackorszak és a kamaszkor. Ekkor a gyerek akarata előrébb jár, mint a képességei. El kell fogadnod, hogy sokszor egyáltalán nem cselekszik logikusan, az érzelmei vezetik. Beszélgess szüleiddel a te gyerekkorodról, így könnyebben ráhangolódsz a picire.

A laza

Fogalma nincs, mikor esett teherbe, de nem is számít, majd megszületik, ha elég nagy lesz. Nem választ orvost, tudja, hogy akkor jár jól, ha ügyeletesnél szül, így a lehető legkevesebbet fognak vele foglalkozni, azt tehet, amit akar. Már a szülészeten a babával a mellkasán alszik, hiszen így nyugodt mindenki, tehát jól lehet pihenni. Mivel szeret sokáig aludni, a babát hamar rászoktatja, hogy ő se keljen hajnalban. Egyszerűen maga mellé veszi az ágyba, és visszaalszanak.

A nagyi elmondja a véleményét, ő meghallgatja, de utána azt csinál, ami neki jólesik. Már az első héten sétálnak egyet a környéken, hiszen jó idő van. A játszótérre nem a baba, hanem a jó társaság kedvéért megy, de örül, hogy a kicsi is jól érzi magát. Már az első fél évben el-eljár otthonról apával, a baba nélkül, akit ilyenkor a nagyira bíz, aki nyilván nem okoz benne kárt, hiszen őt is épségben fölnevelte. Nem adja bölcsibe, jól elvannak együtt otthon, jókat csavarognak, ha pedig szabadidő kell, vigyáz a picire valaki más.

Rendben vagy!

Ha te nyugodt és laza vagy, a babát sem zavarja különösebben, hogy nincs pontos napirendje, és az sem, hogy nem konkrétan vele foglalkozol állandóan, hanem csak jelen vagy. Ami biztos: te sosem fogod a szemére hányni, hogy feláldoztad miatta a fiatalságodat. Lehet, hogy kortársai irigyelni fogják.

Fontos!

A babának kapaszkodókra van szüksége. Ha éppen nem te vagy vele, akkor egy olyan személyre bízd, akit jól ismer, és aki nem fog homlokegyenest ellenkező dolgokat elvárni tőle, mint te. Vedd észre, hogy a gyerek roppant érdekes. Keress olyan közös tevékenységet, amelyben együtt tudtok feloldódni, hiszen a közös élmények adják a kapcsolatotok lényegét!

A munkamániás

A teherbe esést úgy időzítette, hogy a szülés ne a munka dandárjára essen. A szülészeten külön szobát kér, viszi a laptopot, mobilnettel az internetre csatlakozik, és követi az eseményeket, ujját továbbra is a vállalkozás ütőerén tartja. A szoptatás számára nem kiszámítható, megy, ameddig megy, azután jöhet a tápszer. Pár hónapig otthonról dolgozik, majd felvesz egy állandó bébiszittert.

A délutánt és az éjszakát a babával tölti. Hétvégére és a hét egyes napjaira babás programokat szervez, ez így jól strukturált, átlátható, és nem zökkenti ki túlságosan a munkához szükséges összeszedettségből. A bölcsibe elsőre fölveszik a kicsit, hiszen anya fontos pozíciót tölt be a munkahelyén. Ahogy nő a gyerek, egyre jobban elemében érzi magát, hiszen már lehet vele beszélgetni értelmes dolgokról is. Például arról, mit csinál anya a dolgozóban.

Rendben vagy!

Nagyon fontos tapasztalat a gyereked számára, hogy mindenkinek dolga, helye van a világban. Hogy lehet valamiért lelkesedni, és különböző akadályokat legyőzve megvalósítani céljainkat. Ez a tapasztalat nagy segítség lesz számára az első iskolás évektől!

Fontos!

Amikor együtt vagytok, próbálj te is kicsit kisgyerek lenni! Ne gondolj a munkádra vagy más “felnőttdologra”, ezeket úgysem ebben a néhány órában oldod meg. Lehet, sőt nagyon fontos a kicsit ölelgetni, hancúrozni vele, vagy csak elnyúlni a nagyágyon mellette. Ha kikapcsolsz, lazítasz, újult erővel tudod fölvenni a fonalat másnap reggel a munkahelyeden.

A természetbarát

Már a várandósság alatt is figyel arra, hogy egészségesen táplálkozzon és mozogjon. Nem konditeremben edz súlyzókkal, inkább a kutyával sétál, vagy a kertben dolgozik. Bábával szül a saját ritmusában, a gyermekágyat megtartja, hogy összeszokhassanak a picivel, ezalatt barátnői látják el a családot ennivalóval. Igény szerint szoptat, együtt alszik a babával és persze apával. Nincs babakocsija, szakszerűen köti fel a hordozókendőt, nagyit és apát is megtanítja a különböző kötésekre.

Mosható pelust használ, de sokszor hagyja pucéran a babát, hogy szellőzzön a bőre. A nagyi tanácsait meghallgatja, de problémáit inkább a zárt csoportban beszéli meg a neten, mert tudja, hogy az anyatársak megértik az indokait, törekvéseit. Hat hónapos kor után kezd pár falat zöldséget adni a babának, de rábízza, mennyit és mit szeretne enni. Rendszeresen jár mondókáskörbe vagy más anyaklubba. Nem adja bölcsibe a kicsit, de nem is lesi minden kívánságát. Fejlesztés helyett bevonja a mindennapi tevékenységekbe, nem aggódik, ha a felnőttek eszközeihez nyúl, hiszen meg kell tanulnia azokat használni.

Rendben vagy!

A baba valódi szükséglete, hogy lassan, folyamatosan vezessük be a kultúránkba. Nem kell kapkodni. A testközelség erősíti a bizalmát benned, az, hogy bevonod a tevékenységeidbe, erősíti az önbizalmát.

Fontos!

Egyes alternatív módszerek annyira újak és izgalmasak, hogy teljesen magukba szippanthatják az embert. Vigyázz, nem te vagy a mosható pelusért, hanem a pelus van értetek. (A pelus szó mással is behelyettesíthető.) Gondolj arra is, ha a baba kikerül a szárnyaid alól, már nem csak a te szemléleted lesz rá hatással. Ezt nehéz lehet elfogadni.

Kapcsolódó cikkeink: