Gyerek

Így kerüld el, hogy ellopják a gyerekedet!

Egy kísérlet szerint 90 másodperc elég, hogy egy idegen elcsaljon egy gyereket. Bár a neten keringő rémhírek többsége nem igaz, nem árt az óvatosság!
2013. Szeptember 16.

Egyre több történet terjed az interneten, amely szerint egy nő több alkalommal próbált meg elvinni iskolából, játszótérről kisgyerekeket. A legújabb történet szerint egy budapesti, III. kerületi játszótéren vált gyanússá egy nő, aki beszédbe elegyedett és magával akart csábítani egy kisfiút. A nevén szólította, a kívülállóknak nem is volt gyanús, azt hitték, ismerik egymást. Amikor az egyik ismerős szülő odalépett, a nő feldühödött és elment.

A Facebookos történet szerint amikor kihívták a rendőröket, rögtön tudták, miről illetve kiről beszél. A személyleírás pedig, amit adott, ráillet az egyenruhások által keresett asszonyéra: 40 körüli, őszes, félhosszú hajú és sovány, rossz testtartású és ránézésre is zavart – írja a hír24.

A nő több XIII. kerületi iskolában is próbálkozott már, ezt a tanárok szülői értekezleten jelezték is. A Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója szerint az idegen nagyon furcsán viselkedett, először azzal állt elő, hogy be akarja íratni gyermekét, később azonban elkapott egy kisdiákot és közölte vele, különórára viszi. A gyanús nőt őrök kísérték ki, majd az intézmény értesítette a rendőrséget. Az asszonyt azóta is keresik.

A rendőrség hétfőn kiadott közleményéből azonban kiderült, jelenleg egyetlen olyan bejelentésről van tudomásuk, amely gyerekrablási kísérletről szól, ez pedig a fent említett XIII. kerületi eset. Ebben az ügyben már grafikát is készítettek a keresett nőről. Valódi gyerekrablás pedig Budapesten utoljára 18 éve, 1995-ben történt.

Mindössze 90 másodperc elég

Nem árt azonban az óvatosság. Főleg, hogy egy kísérlet szerint mindössze 90 másodperc – egy SMS elolvasása a telefonon, egy kis beszélgetés egy ismerős anyukával – elegendő ahhoz, hogy valaki magával csalja a kicsit. A brit ITV televíziós csatorna műsorában a szülők úgy tettek, mintha nem figyelnék a csemetéiket, míg egy férfi odament az 5-11 éves gyerekekhez és különböző indokokkal arra kérte őket, menjenek vele. Az eredmény sokkoló volt: a leghosszabb idő, amire szükség volt a gyerek bizalmának megnyeréséhez 3 perc volt, a legrövidebb mindössze 33 másodperc.

Nagyon fontos tehát, hogy már az ovisokkal is leüljünk és megbeszéljük, hogy idegenekkel semmi esetre sem szabad elmennie, ha pedig az ismeretlennek ilyen szándéka lenne, azonnal szóljon az óvónéninek vagy a tanároknak. Jó módszer lehet, ha megbeszéltek a kicsikkel egy jelszót, amit senkinek sem szabad elárulni, csak azoknak, akik valóban jogosultak elvinni az oviból, iskolából a gyereket.