Gyerek

Táborozás: sok pro és kevés kontra

Aki emlékszik még gyermekkora táboraira, az tudja, hogy táborozni egy életre szóló élmény. Persze, azóta eltelt pár év, és nagyot fordult a világ.
2014. Július 08.

Nyáron az iskolák 11 hétre bezárják a kapuikat, sok helyen az óvodákban is 4-5 hétre nő a nyári szünet hossza. Ennyi szabadságot csak kevesen engedhetnek meg maguknak, ezért, ha csak nem él a Balaton partján egy készenlétben álló nagyi, akkor bizony nehéz dolgunk van a gyermekünk nyári szórakoztatásával.

“Ej, ráérünk arra még”

Közhely, de a mai gyerekeket ezerszer több inger éri naponta, mint minket az előző évezred végén. A rengeteg vizuális hatás, a már óvodás korban bevezetett különórák folyamatosan lekötik a gyermek figyelmét. A nyári szünetben egyszerre kell animátornak, tornatanárnak és hivatásos mesemondónak lennünk, ha otthon akarjuk szórakoztatni a gyermekünket. A táborozás ezért is jó alternatívának tűnik, főleg, ha okosan választjuk ki, hova küldjük a gyermekünket.

Bár már óvodás korúak számára is hirdetnek elutazós, ott alvós táborokat, ezeket jobb, ha iskolás korra halasztjuk. Ahhoz, hogy a gyermek egy új közösségben is jól tudja érezni magát, fontos, hogy megbízzon a szüleiben, hogy jó helyre viszik, és hogy megbízzon a táborvezetőben. Kezdeti lépésnek jó lehet, ha közösen megyünk táborozni.

Erre lehetőségünk van életmódtáborokban, sporttáborokban, ahol közösen szerveznek programot szülőknek és gyerekeknek közösen. Így nagyobb közösségben, idegenekkel együtt, mégis a szülők biztonságot nyújtó jelenlétében ízlelgetheti kis lurkónk a táborozás élményeit. Egy másik megoldás még a napközis táborok kipróbáltatása az óvódás korú gyermekkel. Ezekben a táborokban a szülők munkaideje alatt működtetnek tematikus programokat reggeltől késő délutánig. Nagy előnye, hogy sokszor a környékbeli iskolák, óvodák adnak otthont ezeknek a táboroknak, így jó eséllyel lesz ismerős gyermek a csoportban.

Táborozás: sok pro és kevés kontra (Fotó: Europress)

Önállóság, élmény, kaland

Egy jó táborozás élménye egy életre elkísérheti a gyermekünket, de szülőként mi mit profitálhatunk egy egyhetes táborból? Mindenekelőtt azt, hogy a tábor ideje alatt a gyermekünk óriási lépéseket tesz majd az önállóság útján. Itt hiába hisztizik, hogy nem tudja bekötni egyedül a cipőfűzőjét, vagy felhúzni a cipzárját, a többiek már nélküle fociznak, vagy indulnak fürdeni. A táborozás jót tesz a nyitottabbá válásnak, és a kommunikációs készségek fejlődésének is. Persze fontos, hogy olyan táborba küldjük a gyermekünket, ahova magunk is szívesen mennénk. A tábor ne szóljon (csak) a tanulásról, hanem inkább az aktív kikapcsolódás, a szórakozva ismeretszerzés legyen a cél.

Mindenképpen előre tájékozódjunk a tábor tematikájáról, a táborvezetőkről. A legjobb, ha hallgatunk a szájhagyomány útján terjedő tippekre, az ismerősök ajánlásában ritkán lehet csalódni. És hogy mi a legjobb a gyermekünknek? Amit közösen választunk ki a rengeteg tábor közül. A Táborozók Országos Egyesületének honlapján folyamatosan frissülnek az aktuális táborkínálatok. Ezt böngésszük át a gyermekkel, és így biztos, hogy a kiválasztott tábor örök kaland és élmény marad neki is.