Terhesség

Már itthon is lehet köldökzsinór-őssejtet tárolni!

A köldökzsinór szöveti őssejtjei új lehetőségekkel kecsegtetnek az őssejt-felhasználásban.
2011. Október 29.

Kevesebb gyerek született, mégis nő az őssejtlevételek száma. Miért fontos, hogy egyre többen éljenek vele?Egyre népszerűbb Magyarországon az őssejttárolás. Az idén tovább nőtt az őssejtlevételek száma, vagyis egyre több szülő dönt úgy, hogy gyermeke születésekor leveteti és eltároltatja a köldökzsinórvérből kinyert őssejteket. A piacvezető Krio Intézetnél az év első kilenc hónapjában 60 százalékkal több őssejttárolási szerződés született, mint az elmúlt évben. Ez a szám országosan az őssejttárolási szerződések több mint 40 százalékát teszi ki, vagyis az első kilenc hónapban összesen több mint ötezer gyermek születésekor került sor az őssejtek levételére. A növekedés különösen feltűnő, ha figyelembe vesszük, hogy az első háromnegyed évben 6,2 százalékkal kevesebb gyermek született. Így az összes születés arányában az őssejtlevételek aránya már eléri a 8 százalékot, ami európai átlagban az egyik legkedvezőbb mutató. Az eltárolt őssejtek később súlyos betegségek gyógyításában segíthetnek, az őssejtek orvosi felhasználásának lehetősége évről évre bővül. Ezért is komoly előrelépés, hogy Magyarországon elsőként a Krio Intézet engedélyt kapott a születéskor levett szöveti őssejtek tárolására is. A szöveti őssejt a vérből vett őssejtekkel együtt a kutatások szerint tovább javítja az őssejtterápia hatékonyságát, gátolja egyebek mellett az őssejtek esetleges kilökődését, olyan esetekben, amikor azok orvosi felhasználására nem a donor, hanem valamely családtagjának gyógyítása érdekében kerül sor.

Mit tudnak a szöveti őssejtek?

A köldökzsinórszövet különlegessége, hogy kizárólag úgynevezett mezenchimális (MSC), vagyis kötőszöveti őssejtet tartalmaz, amely gyakorlatilag képes a szervezet bármely szövettípusát regenerálni. A köldökzsinórvérben is vannak ilyen típusú őssejtek, azonban alacsonyabb számban, és csak költséges és bonyolult eljárással különíthetőek el az egyéb fajtájú őssejtektől. Jelenleg a köldökzsinórvérből származó őssejtek alkalmazása a legelterjedtebb a klinikai terápiában – Magyarországon kizárólag így gyógyítanak. Külföldön azonban már a kötőszöveti őssejtek felhasználására is van példa. Az eddigi beültetések azt mutatják, hogy a kötőszöveti őssejtek a köldökzsinórvérből származó őssejtek beültetésének hatékonyságát is képesek javítani, sőt a nem rokon által adományozott, csontvelői őssejtek megtapadását is elősegítik.

A kötőszöveti őssejtek tárolására elsőként engedélyt szerző Krio Intézet vezérigazgatója, dr. Balogh István kiemelte: – A szöveti őssejtek magyarországi tárolásának lehetősége azért is különösen fontos eredmény, mert ezzel megnyílhat az út ezeknek a hazai klinikai alkalmazása előtt is.

A szöveti őssejt levételére az utóbbi években növekvő igény mutatkozott Magyarországon, ám a tárolás eddig csak külföldön volt megoldható a hazai szabályozó előírások hiánya miatt.

Az őssejtmegőrzés növekvő népszerűsége segítheti a következő években a gyermekkorban fellépő súlyosabb betegségek kezelését. Az akár húsz éven át eltárolható őssejtek ma már akár teljes szervek újraépítésére is felhasználhatóak. Az első sikeres, privát bankból származó őssejtbeültetést, melyhez a mintát a legnagyobb magyar őssejtbank, a Krio Intézet szolgáltatta, a tavalyi év végén hajtották végre Magyarországon.