Terhesség

PCOS – Segít a paleolit diéta?

Vajon segíthet a paleolit diéta a teherbe esésben? Izgalmas kérdés, amely a népszerű módszer számos követőjében felmerülhet.

Kérdés

A kőkorszaki diétáról szóló könyv egyenes összefüggést vázol fel az inzulinháztartás zavarai és a policisztás ovárium szindróma között, és megoldásként többek között a gabonafélék és a tej mellőzését javasolja.

Mivel úgy érzem, engem is érinthet ez a probléma, és már fél éve hiába várunk arra, hogy sikerüljön teherbe esnem, gondoltam, kipróbálom a paleolit diétát, hátha segít a bajomon. Mit gondol erről szakértőjük? Létezik, hogy a PCOS gyógyítható a paleolit diétával?

Mariann, e-mail

Dr. Boros Judit szülész nőgyógyász válasza:

Az biztos, hogy a paleolit diéta nem árt az embereknek, ha nincs súlyos betegségük (például vese-, májbetegség, köszvény). Vagyis ha szeretné, nyugodtan tehet egy próbát. Az utóbbi években gyakran fordulnak hozzám olyan nők, akiknél a panaszok hátterében a PCOS áll.

Az elsők között érdemes tisztázni azt is, előfordult-e kettes típusú cukorbetegség a családban, mert ilyenkor sokkal nagyobb a PCOS kockázata. A vizsgálatok során ugyanis az inzulinrezisztenciára is fény derül, egyre inkább úgy gondoljuk, hogy ennek a változatos tünetekben megnyilvánuló nőgyógyászati betegségnek ez a valódi oka.

PCOS - Segít a paleolit diéta?

Az is biztos, hogy tapasztalataim szerint a diétás tanácsok betartása és az életmódváltás az esetek túlnyomó többségében önmagában is meghozza az eredményt: az érintett nők lefogynak, megszűnnek a bőrproblémák, például az áll szőrösödése, a pattanások, a hajhullás, és sikerül teherbe esniük.

Előbb fogyás, aztán kezelés

Ma már nem ritka, hogy a meddőségi centrumban jelentkező túlsúlyos nőt előbb fogyásra biztatják, a zsírszövet ugyanis hormonraktárként működik, és az inzulinháztartás zavarával együtt akadályozhatja a teherbe esést. Gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet, de ma már nem ez az első lépés. Pácienseimnek ennek szellemében azt szoktam javasolni, hogy töltsenek mindennap legalább fél órát izzasztó testmozgással, ami akár tempós séta, kocogás vagy netán szex is lehet.

Mit egyek?

A táplálkozási tanácsok lényege pedig az, hogy a mézet, cukrot, banánt, szőlőt, fehér lisztet, édességet töröljék az étrendjükből, és tejtermékek közül egyedül a kemény sajtokat engedjék meg maguknak. Bőségesen egyenek zöldséget, nem édes gyümölcsöt és húst, halat, tenger gyümölcseit, és ügyeljenek a megfelelő vitaminbevitelre.

Meg kell jegyeznünk, hogy a többi családtagnál előforduló időskori cukorbetegségnek is elejét lehetett volna venni ezzel az életmódváltással, amivel jelentősen javulhatott volna, vagy akár javulhat még mindig az élet minősége. A diéta mellett azért érdemes volna vizsgálatokkal is megbizonyosodni arról, hogy önnél tényleg ez a betegség okozza-e a panaszokat. Az első lépések egyike a cukorterhelés, inzulinrezisztencia-vizsgálattal kiegészítve.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Táplálkozási szakértő segítette a fogyásban
  • A “csodadiéták” nem gyógyítják a cukorbetegséget
  • Bűnös a kenyér?
  • Szülő lettem – életmódot váltok
  • Forrás: Kismama magazin