Baba

Ráncok a bőrőn

Mostanában hamarabb ráncosodnak a nők, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. Sajnos, már a húszas években megjelennek az első szarkalábak. Ezzel párhuzamosan sokkal kevesebb az olajos, pattanásos bőr.
2007. Október 23.

Ráncok a bőrőn

Mitől alakulnak ki a ráncok?

A kor előrehaladtával csökken a bőr víz- és zsírtartalma, a szövetekben lévő rugalmas rostok pedig ellazulnak. E folyamat nyomai, az első rácok a szem környékén jelennek meg. A bőr természetes öregedését mi is meggyorsítjuk, ha rosszul tisztítjuk le arcunkról a sminket, nem tápláljuk megfelelően a bőrünket, éjszakázunk, szoláriumba járunk (heti egy alkalom is sok!), számítógép előtt ülünk éjjel-nappal, dohányzunk, keveset vagyunk szabad levegőn, hibás az étrendünk. Ezek külön-külön is kiülnek az arcunkra, együttesen pedig nagyon hamar nyomot hagynak.

Mit tehetünk?

Első lépés, hogy felkeresünk egy kozmetikust, aki megállapítja bőrtípusunkat, és javaslatot tesz a kezelésre. Ez jó esetben kiterjed az életmódban javasolható változtatásokra és az otthon végzendő bőrápolásra is. Az mindenkire nézve igaz, hogy vitamindús táplálkozással, bőséges folyadékbevitellel – elsősorban ásványvízzel, gyógyteával, gyümölcslével – késleltethetjük a rácosodást. Ahogy a káros UV-sugarak kerülésével, és sok-sok alvással is!

Tipp:

Két kozmetikai kezelés között otthon is tehetünk a ráncok ellen. Gyorsan elkészül a tejszínes-túrós pakolás vagy a turmixolt banán tojássárgájával és pár csepp olívaolajjal kikeverve.

Kiegészítésként a házi szerek is üdítően hatnak a bőrre, de nem helyettesítik a szakember kezét és módszereit. A kozmetikai szalonokban felszereltségtől függően válogathatunk a mechanikai, gépi, kémiai és kézi kezelések között. A mechanikai kezelés során finom, szemcsés anyaggal és egy erre való gép segítségével dörzsölik le a bőr legfelsőbb rétegét, ennek köszönhetően a hatóanyagok akadálytalanul felszívódhatnak, és a mélyebb rétegekbe is eljuthatnak.

A kémiai kezelés az úgynevezett face-lifting-ampullák, -krémek használatát jelenti, amelyek a bőr rugalmas rostjainak javítását szolgálják. A gépi kezelés során tisztítást végeznek, majd ránctalanító ampullás masszázs következik, és ultrahangos kezeléssel fejezik be. A face-lifting kezeléssel a mimikai ráncok alatti izmokat tornáztatják.

A hagyományos, kézzel végzett masszírozás is tökéletesen megállja a helyét a modern bőrápolásban, de a leghatékonyabb, ha valamennyi kezelési lehetőséget kihasználjuk. Évente egyszer érdemes kúraszerű ránctalanítást végeztetni, ez heti egymásutánban hat-nyolc kezelést jelent.

A smink nem ápol, csak eltakar

“A jó smink eltakarja az arc apró hibáit, de az ápolatlan, kezeletlen ráncokat aligha. Sokat dolgozom modellekkel, és rendszeresen tapasztalom, hogy a sminkelés előtt elvégzett ránctalanító kezelés mennyire megkönnyíti a dolgomat. A ráncos bőrt csak öregíti a smink” – mesél tapasztalatairól Sipos Zita.

Mikor nézzünk szembe a ráncokkal?

Pubertáskorban természetesen még korai lenne védekezni, és a húszas évei elején járó nőnek is általában tökéletesen megfelel egy könnyű hidratáló krém, amit reggel és este vékony rétegben visz fel gondosan megtisztított arcára, nyakára. A harmincas évekhez közeledve azonban nem árt, ha mindenki aláveti magát egy professzionális kezelésnek. Ilyentájt tanácsos éjszakára ránctalanító arckrémre váltani.

Kismamák, figyelem! A boldogság fiatalít!

A várandósság és szoptatás alatt sokan tapasztalják, hogy bőrük kivirul, és kevesebb gond van vele, mint máskor. A terhesség alatt általában nem vízhiányos a bőr, így nem is ráncosodik. Más problémák persze átmenetileg jelentkezhetnek, például a májfolt vagy a terhességi akne.

Szülés után, a szoptatás befejeztével viszont különösen fontos lenne a rendszeres kezelés, de persze az anyuka ilyenkor ér rá a legkevésbé kozmetikushoz járni. Ha viszont sokat sétálnak szabad levegőn a babával, és sikerül eleget aludni (ha éjszaka nem is mindig, a babával délután pótolhatjuk), akkor csak egy-egy jó arckrémre, bevált arcpakolásra van szükség. Szerencsére a boldogság már önmagában is felér a legdrágább kozmetikai kezeléssel.

Szaktanácsadó: Sipos Zita kozmetikus

Kapcsolódó cikkeink:

  • 4 természetes alapkence
  • A fiatalság almája: őssejtek a szépségedért!
  • Szépségápolás és várandósság
  • Legyen szép a bőröd!
  • Forrás: Kismama magazin