Baba

Mosás vegyszerek nélkül? – Olcsó és egészséges

A bőrünk testünk legnagyobb szerve, egyben a legnagyobb felület, amelyen keresztül felszívódhatnak különböző anyagok. Nem mindegy tehát, hogy mivel érintkezünk nap mint nap. S főleg nagyon nem mindegy, hogy mivel érintkezik a kisbabánk bőre.
2011. Július 26.

A reklámok makulátlan, patyolattiszta, öblítőillatú világa bizony becsapós.Habos virágillatot árasztó Petikék és Julcsikák ugrálnak az oviban, ölelgetik boldog édesanyjuk nyakát, aki a foltok legyőzésének királynője.

Fehérítő hatás, alpesi formula, óceánok hullámai…

Pedig sokkal környezetkímélőbben, a szervezetet és a bőrt kevésbé terhelő módon, és nem utolsósorban olcsóbb megoldással is elérhető a tökéletes tisztáság.

Mosódió

A kíméletes mosás alapja a mosódió (katt a képre!). Mosás vegyszerek nélkül? - Olcsó és egészséges

Kilóját nagyjából 3000 forintért szerezhetjük be, és egy kiló megközelítőleg kilenc (!!!) hónapig elég.

Egy mosáshoz 4-5 szem diót kell használnunk, de ez a 4-5 szem többször, nagyjából háromszor is felhasználható.Úgy tudjuk megállapítani, jó-e még a dió a következő mosáshoz, hogy megnézzük, mennyire fényes a héja.Ha már nagyon matt, sajnos kilehelte a lelkét…(De ne dobjuk ki, mert ha 10 szemet felfőzünk 2 liter vízben, kiváló felmosóvizet kapunk.)A mosódiótól a ruhák finom puhák lesznek, így öblítőre nincs is szükségünk.Sokszor éri az a vád a mosódiót, hogy undok szürkévé teszi a ruhákat.Ez sajnos részben igaz, viszont könnyen orvosolható, elég, ha a mosásokhoz teszünk pár (1-3) evőkanál mosószódát.

Komolyabb foltokra: Nátrium perkarbonát

Felmerül persze a kérdés, hogy mi lesz a komolyabb foltokkal, a pelenkabalesetek szerencsétlen áldozataival, a hozzátáplálás elnyűtt partedlijeivel.Szerencsére a tudomány itt sem áll meg, mert ekkor bevethetjük a nátrium-perkarbonátot. Mosás vegyszerek nélkül? - Olcsó és egészséges

Ha mosószóda helyett ezt adjuk a mosáshoz (1-3 teáskanál), a legmakacsabb foltok is felteszik a kezüket, és önként távoznak.

Van még egy csodafegyver, amelyet komoly foltokra ajánlanak, de még nem próbáltam, ez az epeszappan…Mosás vegyszerek nélkül? - Olcsó és egészséges

Nagyon bizarrul hangzik, de állítólag amennyire bizarr, annyira hatásos.

Natúr illatosítás

Kérdés lehet még az öblítés, illetve a ruhák illata. A napon száradt friss ruhánál, mondjuk, finomabb illat nincs, de persze télen ez az opció eleve nem kerülhet szóba.Akinek mindenképpen hiányzik valami illat, kísérletezhet pár csepp illóolajjal, esetleg a viszonylag drága mosóparfümmel. De egy biztos, az illat csak a külvilágnak a szól, a kisbabánknak például biztosan a mi illatunk lesz a legfinomabb, kár becsapni az érzékszerveit.

A receptek mind kipróbáltak, saját családi vegykonyhánkban kísérleteztem ki őket.

Lelőhelyek:

Mosódió: Több helyen is rendelhető online, érdemes összehasonlítani az árakat.A legjobb árat eddig a Szabolcska Mihály utcai HoldBoltban találtam.

Mosószóda: Ha elhatározzuk magunkat, érdemes nagyobb kiszerelésben gondolkodnunk, főleg mert nagyon sokrétű anyag, a mosáson kívül még számtalan dologra tudjuk használni a háztartásban.25 kilós kiszerelésben szokták árulni, így nagyjából 240 forintra jön ki kilója.Ha csak kipróbálni szeretnéd, akkor szintén a HoldBoltban leltem fel eddig a legjobb árat.Két kiló három-négy hónapra elég.

Nátrium-perkarbonát: Az egyik legnagyobb drogéria-üzletláncban igen jó áron kapható. 700 forint körüli összeg, és a mennyiség nagyjából 3 hónapra elegendő.