Baba

Mit egyen a szoptató anya? A 10 leggyakoribb tévhit

Számtalan hiedelem él a köztudatban a szoptató nő táplálkozásával kapcsolatban. Összegyűjtöttük a tíz leggyakoribbat! Vajon valóban befolyásolhatjuk az elfogyasztott táplálék minőségével és mennyiségével az anyatej termelődését és összetételét?
2008. Január 28.

A sikeres szoptatáshoz szükséges némi túlsúly és zsírtartalék.

NEM! Igaz ugyan, hogy a terhesség idején képződő zsírtartalék célja valószínűleg az, hogy a szoptatás idejére némi utánpótlást biztosítson (hiszen őseink még nem számíthattak egész évben egyenletesen bőséges táplálékellátásra), de ezért nem érdemes hízókúrába fogni.

Legyen a baba és a mama is egészséges

Manapság az egészséges táplálkozás és a karcsú testalkat is elegendő tejet biztosít, sőt, egyes kutatások során a nem túlsúlyos nőknél nagyobb átlagos tejmennyiséget figyeltek meg. Csak erősen alultáplált nőknél (16-nál alacsonyabb testtömeg-index) figyelhető meg valamivel alacsonyabb zsírtartalom és némileg csekélyebb tejmennyiség. Komoly súlyfelesleggel rendelkező nőknél különböző okoknál fogva gyakoribbak a szoptatási problémák.

A zsírdús táplálkozás a tejet is zsírosabbá teszi.

NEM! Az anyatej zsírtartalma nem befolyásolható számottevően (csak éhező, alultáplált nőknél alacsonyabb valamivel, de nem jelentősen), azonban a benne található zsírsavak összetétele igen. Ezért célszerű, ha az állatinál több növényi zsiradékot tartalmaz étrendünk.

Sajnos néha azt hiszi a szoptató nő, hogy “vizes” a teje. A szoptatás előtt fejt vagy a tejgyűjtő kagylóba csöpögő tejnek valóban alacsony, körülbelül egy-két százalékos a zsírtartalma, de a szoptatás vagy fejés vége felé ürülő tej zsírtartalma a tizenkét százalékot is elérheti. Ezt azonban nem az anya táplálkozása befolyásolja!

A reggeli tej összességében alacsonyabb zsírtartalmú, mint az esti, valamint a szoptatás gyakorisága is befolyásolja, hogy éppen mennyi a zsírtartalom.

Egyes táplálékok fokozzák a tejtermelődést.

NEM! Bár sokan esküsznek arra, hogy a köménymaglevestől, rántott levestől és a madártejtől lett bőséges tejük, egyetlen vizsgálat sem igazolta, hogy valamilyen ételféleségtől fokozódna a tejelválasztás. Ennek ellenére ahány nép, annyi szokás. Szerte a világon más-más tápláléknak tulajdonítanak ilyen hatást. A tejtermelődés leghatásosabb és legésszerűbb fokozója a gyakoribb, hatékonyabb szoptatás – ez az, amire hagyatkozni érdemes.

Aki szoptat, ne egyék puffasztó ételeket.

NEM! Ezt a javaslatot semmiképp sem fogalmazhatjuk meg általánosságban, minden szoptató nőre vonatkozóan. Eddig ugyanis nem sikerült az anyatejből olyan anyagot kimutatni, amely az anya táplálékából került oda, és puffadást, hasfájást okozott volna a csecsemőnek. Ugyanakkor sokan figyelik meg azt, hogy ha bizonyos ételekből esznek, utána nyűgösebb, sírósabb a kisbabájuk. Ebben az esetben érdemes elhagyni a gyanús ételt, és megfigyelni, javul-e a baba közérzete. Ha igen, hagyjuk el pár hónapra az étrendünkből.

Öt-hat hónapos kor után általában nem jelent gondot a babának az, amit anyukája eszik. A másik fontos és alapvető szabály a mértékletesség. Voltaképpen bármilyen egészséges ételből szabad enni, de mértékkel. Nem mindegy ugyanis, hogy az érzékenységet kiváltó ennivalóból három tányérral fogyasztunk, vagy csupán a szokásos adagot. Az egyetlen olyan étel a nálunk szokásosak közül, amelyről bebizonyosodott, hogy gondot okozhat a babának, az a tehéntej. De ez sem igaz mindenkire!

Ha az anya vitamintablettát szed, ezzel javíthatja tejének minőségét.

Igen is, meg nem is! Ez az állítás csak abban az esetben igaz, ha az anya kórosan alultáplált, vagy különösen egyoldalúan táplálkozik, például nem fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt. Ilyenkor, mivel saját szervezete sem jut elegendő mennyiséghez vitaminokból, teje is kevesebb C-vitamint tartalmazhat a kelleténél. Ha viszont gondoskodik a hiánypótlásról, tejében is emelkedik a vitaminmennyiség, ám csak egy meghatározott értékig, túladagolásra szerencsére nincs lehetőség.

Ha az anya vasat szed, tejének vastartalma is nő.

NEM! A vérszegény és az egészséges nők teje ugyanannyi vasat tartalmaz, éppen akkora mennyiséget, amekkorára a babának szüksége van. Ha az anya vaskészítményt szed, ezzel saját vasellátottságán javíthat ugyan, tejének vastartalma azonban változatlan marad. Nem véletlen, hogy ez így alakult! A túlzott vasfogyasztás ugyanis mindenkire nézve káros, ez alól a kisbaba sem kivétel.

Szoptatás alatt tilos fogyókúrázni.

NEM! Csupán a drasztikus, heti fél kilónál nagyobb súlycsökkenéssel járó fogyókúrától érdemes tartózkodni. Fontos szempont, hogy a fogyókúra idején ne az alapvető tápanyagokkal takarékoskodjunk, hanem a felesleges kalóriákkal: üdítők, sütemények, édességek mértéktelen fogyasztása, zsíros, nehéz ételek, túl sok szénhidrát és kevés nyers zöldség, gyümölcs, evés pukkadásig, evés unalomból, evés búfelejtés céljából.

Ha a napi energiabevitel hosszú távon 1500 kcal alá süllyed, idővel a tejmennyiség tizenöt százalékos csökkenése várható.

A szoptató nőnek a tejtermelés érdekében jó sok tejet kell innia.

NEM! Bár jól hangzik, mégsem működik! A tehéntej egyes fehérjéi az anyatejben is megjelennek, és az allergiára hajlamos babáknál panaszokat, akár bélvérzést is okozhatnak. Ezért ha van egyáltalán olyan táplálékféle, amelyet az első hónapokban mellőzni érdemes, akkor az a tehéntej. Annál is inkább, mert egyik emlősállat tejének sincs az anyatej termelődését fokozó hatása.

Szoptatás idején legalább négy-öt liter folyadékot kell inni.

NEM! Valójában nem lehet meghatározni, mennyi folyadékra van szüksége a szoptató nőnek, mivel ez igen sok tényezőtől függ: például a levegő hőmérsékletétől, páratartalmától, az elfogyasztott tápláléktól. Könnyen lehet, hogy fűtött, száraz levegőjű lakásban egy elsózott pizza elfogyasztása után szükség lehet akár négy liter víz ivására is. De nyáron, mérsékelt melegben, görögdinnyeevés után?!

Az a leghelyesebb, ha mindenki egyéni szomjúságérzetére hagyatkozik, és annyit iszik, amennyi jólesik. Amikor szoptatunk, és működésbe lép a tejleadó reflex, hirtelen erős szomjúságérzet lép fel. Az előre odakészített, bőséges folyadékból ilyenkor esik legjobban az ivás.

Az anyatej akkor is megfelelő összetételű, ha a szoptató nő csak növényi eredetű táplálékot fogyaszt.

NEM! Eleinte valószínűleg vegán étrenden élők tejével sincs gond, ám vizsgálatok bizonyították, hogy néhány hónapon túl már hiányosságok mutatkozhatnak, főleg B12-vitaminból. Aki ragaszkodik a szigorúan növényi étrendhez, jól teszi, ha vitamin- és ásványianyag-pótláshoz folyamodik.

Tippek szoptató nőknek

Mit igyon?

Valódi gyümölcsteát, vagy tea-gyümölcslé keveréket;

magas magnézium- és kalciumtartalmú ásványvizet, vagy csapvizet, ha jó minőségű;

vízzel hígított százszázalékos gyümölcs- vagy zöldséglevet, legjobb a frissen préselt;

gyógynövényekből készített teát (például bodza, hársfavirág, citromfű, ánizs, édeskömény, csalán), esetleg gyümölcslével keverve;

gabonatejeket;

tehéntejet, ha nem okoz panaszt.

Mit egyen?

Naponta sokféle nyers gyümölcsöt;

naponta zöldséget nyersen és sütve vagy párolva;

naponta gabonaféléket, de lehetőleg ne kizárólag finomlisztből sütött pékárut, hanem teljes kiőrlésű búzából sütött kenyeret, süteményt;

hetente többször állati fehérjét (tejterméket, húst, halat, tojást);

hetente többször olajos magvakat (dió, mandula, kesudió, tökmag, napraforgómag);

naponta többszörösen telítetlen, hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmazó, jó minőségű növényi olajokat, például olívaolajat.

Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: Kismama magazin