Baba

Korai fejlesztés

Minden gyermek különleges emberi lény, aki a saját egyéni módján növekszik és fejlődik. Van, aki később éri el a fejlődés egyes mérföldköveit, mint a társai. Előfordul, hogy ez a késés a normál fejlődés változata.
2003. Június 27.

Sok esetben az eltérő fejlődésű gyermekek segítségre szorulnak abban, hogy képességeiket a lehető legteljesebben kibontakoztathassák. A korai fejlesztés a 0-6 éves korú, az átlagostól eltérően fejlődő gyermekek számára ajánlott gyógypedagógiai, mozgásfejlesztő és egyéb terápiás szolgáltatások köre.

A korai fejlesztés célja a fejlődési elmaradás, sérülés korai életszakaszban történő felismerését követően a sérült kisgyermeket nevelő családok segítése, a gyermek sérült vagy lassabban kialakuló készségeinek fejlesztése, a jobb életminőség és a szociális kapcsolatok támogatása.

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ az országban szinte egyedülállóan komplex intézmény: sokféle szakterület szakembereihez fordulhatnak a szülők a kisgyermekük értelmi fejlődésének elmaradásával, mozgásproblémájával, megkésett beszédfejlődésével, viselkedészavarával, hallás-látásproblémájával, étkezésével, alvásával vagy szobatisztaságával kapcsolatos gondjaikkal. A cél a teljes család segítése (ezért testvér, illetve párkapcsolat-terápiát is vállalnak szükség esetén), és a kis- és nagyközösségbe való beilleszkedés, az integrált nevelés lehetőségének megteremtése.

A vidéki családok a megyeszékhelyeken a Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottságot kereshetik fel (a gyermek életkorától függetlenül 0-18 éves korig) hasonló segítségért. A központ szakemberei elmondták, hogy évről évre nő a hozzájuk fordulók száma, egyrészt, mert az egészségügyi ellátás fejlődése nyomán egyre korábbi életkorban felismerik a sérüléseket, másrészt, mert a kitartó felvilágosító munka hatására egyre több szülőhöz eljut ennek a lehetőségnek a híre.

Vizsgálat

A vizsgálatot javasolhatja gyermekorvos, védőnő, óvónő, gondozónő, de maguk a szülők is kezdeményezhetik, orvosi beutaló nem szükséges hozzá. A szülők telefonos jelentkezését a Budapesti Korai Fejlesztő Központ munkatársa fogadja, majd részletes kérdőívet küldenek ki a számukra. Ebben a gyermek eddigi élettörténetét kérdezik végig a terhesség lefolyásától, eseményeitől kezdve a gyermek fejlődésére vonatkozó adatokig, és választ várnak arra is, miben szeretne segítséget kérni a szülő. Ezek alapján áll össze a vizsgáló team, amelynek tagja egy gyermekorvos, egy gyógypedagógus és egy gyógytornász.

Szükség esetén pszichológus és konzulens szakorvos segítségét is igénybe veszik. A gyermek vizsgálatára a szülő jelenlétében kerül sor. Mivel időt kell arra is hagyni, hogy a kicsi feloldódjék, ennek időtartama két óra. A gyermek játékát, mozgását, reakcióit (a szülők hozzájárulásával) videóra veszik, és a team e felvétel alapján beszéli meg a szükséges fejlesztés, kezelés lehetőségeit. A felmérés eredményéről, a gyermek fejlettségi szintjéről írásos dokumentációt készítenek.

Általában itt a központban olyan gyermekekkel foglalkoznak, akiknek értelmi fejlődésben elmaradás mutatkozik, és emellett esetleg más, (mozgás-, érzékszervi) területen is látható gond. Minden hozzájuk fordulónak ajánlanak az állapotának, a probléma jellegének megfelelő fejlesztési lehetőséget, szakembert, és integrált vagy speciális gyermekközösséget. Az itt maradóknak hetente legalább két alkalommal tartanak gyógypedagógiai és mozgásfejlesztő foglalkozásokat. Külön szolgáltatásként zeneterápiát, és, hogy a szülők könnyebben feldolgozzák, elfogadják a helyzetet, testvér- illetve párkapcsolat-terápiát is ajánlanak.

Gyógypedagógiai fejlesztés, tanácsadás

A gyógypedagógus a gyermek adottságainak megfelelően meghatározza a fejlesztés menetét, foglalkozásokat tart, tanácsokat ad a szülőknek, utazótanárként családokat, intézményeket látogat. A korai fejlesztő központban a gyógytornát, a zene-, logopédiai- és pszichoterápiát igénylő gyermekek ellátását egyéni vagy csoportos formában biztosítják. Igény szerint a szülők család- vagy csoportterápián vehetnek részt. Amennyiben a család igényli, segítenek olyan gyermekközösséget találni, ahol a gyermek fejlesztése és szocializációja biztosított. Minden esetben az egyéni adottságok és lehetőségek figyelembevételével javasolnak integrált vagy speciális intézményt.

A központ fejlesztő játékok, szakkönyvek kölcsönzésével is segíti a családokat. Szülőklubok és filmklub keretei között nyílik alkalom a hasonló problémával küzdő szülők, családtagok közötti eszmecserére. Az intézmény játszótere egész nap nyitva áll az ide járó családok előtt.

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ vezetője, (későbbekben miniszeri biztos – a szerk.), Czeizel Barbara elmondta: tervezik a bővítést, a Korai II. elindítását, mivel a jelenlegi körülményeik már csak nagyon szűkösen tesznek lehetővé bizonyos tevékenységeket. Így például azoknak a súlyosan, halmozottan sérült gyermekeknek szeretnének nappali ellátást szervezni, akik képzési kötelezettség mellett gyakorlatilag ma még kiszorulnak a közoktatásból. Hasonlóképpen nehéz megfelelő képzést, ellátást biztosítani az autista gyerekeknek, akik, mivel az integrációjuk nehéz, többnyire kiszorulnak a közösségekből. (2003-ban PHARE pályázatból indult két, nappali ellátást is biztosító csoport a Budapesti Korai Fejlesztő Központban, az autizmussal élő gyermekek, és a súlyosan halmozottan sérült gyermekek csoportja – olvashatjuk azóta az intézet honlapján – szerk.)

Az ő helyzetüket enyhítené, ha sikerülne egy egyéves csoport-előkészítő terápiát biztosítani a számukra. Mindezeken kívül kiemelt feladat a szakember-utánpótlás, a képzés és a továbbképzés biztosítása, amelynek szintén egyik fontos bázisa a Budapesti Korai Fejlesztő Központ.

Információs iroda

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ új szolgáltatása a Korai Információs Iroda. Nagy szükség van rá, hiszen sok sérült gyermeket nevelő család legnagyobb gondja épp az, hogy nehezen jut a megfelelő információhoz. A Korai Információs Iroda segít megtalálni a megfelelő fejlesztést, ellátást, valamint információt ad a korai fejlesztésben érintett ambuláns, nappali és hetes ellátást nyújtó intézményekről, mozgás-, zene-, pszicho- és egyéb terápiákról, egyéni fejlesztést vállaló és tanácsadásért felkereshető szakemberekről, érdekképviseleti szervekről, szabadidős lehetőségekről, szakirodalomról.

Az információs iroda munkatársait felkereshetik levélben (1119 Budapest, Bártfai u 34/a címen), telefonon a 205 35 36-os számon, vagy e-mailben a [email protected] címen. Előzetes egyeztetést követően személyes konzultáció során is. Az iroda célja informálni és közvetítő szerepet vállalni a 0-8 éves korú sérült gyermeket nevelő, gondozó családok és szakemberek, valamint befogadó intézmények, közigazgatási szolgáltatók között, és elősegíteni, hogy az eltérő fejlődésmenetű kisgyermeket nevelő családok megtalálják a nekik leginkább megfelelő segítséget. Információkat kaphatnak a www.koraifejleszto.hu internetes címen is.

Forrás: HáziPatika.com