Baba

Az első babaételek

Az első babaételek elkészítése remek alkalom arra, hogy az egész család (újból) ráébredjen, milyen csodálatos íze van a burgonyának, a céklának, a sütőtöknek, a sárgarépának önmagában, mindenféle fűszerezés, ízfokozó, sózás nélkül.
2007. November 10.

Eltűnt ízek nyomában

És milyen változatosan ötvözhető egymással az a néhány alapanyag! Ki gondolná például, hogy a sütőtök és a cékla együtteséből finom bébiital, a cékla és a szelídgesztenye kettőséből pedig fantasztikus püré készíthető? Vagy nevezzük inkább főzeléknek?

Nos, ez az elnevezés nem egészen állja meg a helyét, hiszen főzésről általában nincs szó. A recept-összeállításunkban látható ételek mindegyike nyersanyagkímélő eljárással készült. Vagyis nem sós vízben főztük a felaprított zöldségdarabokat, hanem sütőben, héjában sütöttük, pároltuk, egyedül a céklának volt szüksége csaknem kétórás főzésre – persze szintén héjastól, hogy értékes tápanyagai, vitaminjai ne vesszenek kárba.

Fontos!

Anyatejes babáknak szoptatás után kínáljuk az első falatokat. Soha ne erőltessük az evést! Egyszerre csak egy új alapanyaggal ismertessük meg, a következővel pedig várjunk négy-öt napig. Azért van szükség óvatosságra és fokozatosságra, mert így könnyen észrevehetjük, ha a baba allergiás valamelyik zöldségre vagy gyümölcsre. Ha váratlanul székrekedése, hasmenése lesz, nem kell találgatnunk, melyik étel okozza.

Kezdő ételek

Olyan zöldségekkel, gabonafélékkel és gyümölcsökkel kínáljuk a babát először, amelyek a tapasztalatok szerint ritkán okoznak allergiát. Ezek a következők: burgonya, sárgarépa, alma, szelídgesztenye, sütőtök, cékla, zabpehely, kukoricadara, rizs. Kevésnek tűnik? Pedig nem az! A csecsemőnek még nincs szüksége ennél nagyobb változatosságra.

Burgonya: alaposan megmossuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben harminc percig sütjük. Válasszunk sárga héjú fajtát, például Ellát, mert csodálatosan puhára, krémesre sül, villával is könnyedén szétnyomhatjuk. A megsütött krumplit kettévágjuk, kiskanállal kikanalazzuk a belsejét. Ezt kapja a baba! Az a legjobb, ha egy kis anyatejjel keverjük össze, de az is lehet, hogy szétnyomva, magában is szívesen eszi.

Sütőtök: megmossuk, négyfelé vágjuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben húsz-harminc perc alatt puhára sütjük. Ettől kezdve ugyanúgy készül, mint a burgonya.

Alma: kínálhatjuk nyersen, almareszelőn pépesítve. Megsüthetjük héjastól (200 Celsius-fokon húsz perc), majd ugyanúgy kikanalazzuk, mint a krumplit vagy a tököt. Így egészen más lesz az íze!

Gesztenye: Pároljunk puhára kevés vízben, fedő alatt néhány szem hámozott, mirelit szelídgesztenyét. Nyomkodjuk szét, és főzőlevével vagy anyatejjel keverve kínáljuk.

Sárgarépa: csavarjuk fóliába az alaposan megmosott sárgarépát. Süssük 200 Celsius-fokon fél órán át. Húzzuk le a héját, majd turmixoljuk össze egy kis anyatejjel.

Rizs (vagy kukoricadara, zabpehely): Főzzünk puhára két evőkanálnyi rizst körülbelül tizenöt perc alatt, öntsük le róla a vizet, majd turmixoljuk össze a rizst némi anyatejjel.

Két nyersanyagból

Ha az első próbálkozások kedvező fogadtatásra találtak, folytassuk a következő párokkal:

Alma-sütőtök ital: Két evőkanálnyi sültalmapépet és ugyanennyi sütőtökpépet egy deci forralt és lehűtött vízzel vagy anyatejjel összeturmixolunk.

Püréváltozat: fele-fele arányban, összesen egy teáscsészényi mennyiségben keverjük a megsütött összetevőket, és anyatejjel vagy forralt vízzel hígítjuk.

Cékla-sütőtök ital: Két-három szeletke hámozott, főtt céklát két evőkanál sütőtökpéppel és egy deci forralt vízzel vagy anyatejjel turmixolunk össze.

Sárgarépa-alma ital: Négy-öt karika héjában sült répát és két evőkanál almakompótot összeturmixolunk egy deci kompótlével vagy anyatejjel. Az almakompót ebben az esetben meghámozott almaszeletek párolását jelenti egy-másfél deciliter vízben.

Tipp: a bébiitalokat kifelé hajló peremű, vastag falú üvegpohárból vagy műanyag bögréből kínáljuk, ne cumisüvegből! Mivel tartalmas italokról van szó, főétkezésként is adhatjuk.

Gesztenyés krumplipüré: az “egy alapanyagos” bekezdésben leírtak szerint elkészítjük, majd egyenlő arányban összevegyítjük a hozzávalókat.

Zabpehelykása almával: Három-négy evőkanál zabpelyhet fél órára beáztatunk, majd vízzel vagy lefejt tejjel sűrűre főzünk. Az almát meghámozzuk, majd nyersen lereszeljük, és a langyosra hűlt zabpehelykásába keverjük.

Almás gesztenyepüré: A hámozott, párolt almaszeleteket összeturmixoljuk kevés főzővízzel és öt-hat szem gesztenyével.

Tipp: Sózni, cukrozni semmit sem kell! Ezek az alapanyagok eleve édeskések.

Három nyersanyagból

A harmadik összetevő lehet két zöldséghez vagy gyümölcshöz társított kukoricadara, zabpehely vagy rizs, esetleg egy-két kávéskanál olaj. Így kalóriadúsabbá tehetjük a pépet, elősegíthetjük a növényi fehérjék és az A-vitamin hasznosulását. A darát, rizst, zabpelyhet vízben főzzük meg, mielőtt a sütőtökkel, répával vagy céklával, almával összekevernénk.

Kapcsolódó cikkek:

  • A babaétel-készítés “tudománya”
  • Ártalmas a túl korai hozzátáplálás!
  • Babák hozzátáplálása: a szabályok egyszerűek, a gyerekek különbözőek
  • 9 lépés, hogy zökkenőmentes legyen a hozzátáplálás
  • Forrás: Kismama magazin