Baba

Az Egészség Világnapja – vigyázz az antibiotikummal!

Az antibiotikum maga a csoda: emberek ezreit menti meg minden nap. De ellenünk is fordulhat, ha helytelenül használjuk. Erre hívja fel figyelmünket a WHO az Egészség Világnapján.
2011. Április 01.

2011-ben az Egészség Világnapjának fő témája: „Antimikrobás szerekkel szembeni rezisztencia és világméretű terjedése”

Mi az egészség?

“Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota” – fogalmazta mag a WHO 1946-ban. 1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az Egészség Világnapján. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.

„Az antibiotikumokat évtizedek óta használják fertőző betegségek, fertőzések kezelésére és megelőzésére. Mindazonáltal, alkalmazásuk következtében az egy vagy több antibiotikumra rezisztens mikroorganizmusok is egyre inkább elterjednek. Az antimikrobás szerekkel szembeni népegészségügyi veszélyforrás meghosszabbíthatja a betegség időtartamát, nagyobb egészségügyi kiadásokhoz vezet, és gazdasági következményei kihatnak a társadalomra. Éppen ezért, Ausztriában és más országokban is az antibiotikumok ésszerűbb alkalmazásával igyekeznek gátat vetni az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának.” nyilatkozta Maria Rauch-Kallat osztrák egészségügyi és nővédelmi miniszter.

Százezrek halnak meg

Az európaiak egészségét egy egyre inkább fenyegeti az a jelenség, hogy a baktériumok, amelyek gyakori és életet veszélyeztető betegségeket okoznak, egyre inkább ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben. Ennek oka az antibiotikumok széleskörű használata – és gyakran helytelen alkalmazása – embereknél és állatoknál egyaránt.

Jelenleg az Európai Régióban 250 ezer ember hal meg antibiotikum-rezisztens ágenssel történő, nagyrészt kórházon belüli fertőzés következtében. Új, hatékony antibiotikumok nélkül, ugyanakkor fokozódó rezisztencia mellett, visszatérhetünk abba a kiszolgáltatott helyzetbe, mely az antibiotikumok előtti korszakot jellemezte: amikor a tüdőgyulladás megölheti a gyerekeket, amikor hiába küzdünk egy agyhártyagyulladással. A több gyógyszernek ellenálló tbc járványszerű terjedése a másik fenyegető veszély.

A WHO cselekvésre hívja fel a társadalmat, de különösen a gyógyszert felíró orvosokat, a gyógyszeripart, a döntéshozókat és a húsipart, az élelmiszeripart. Használják felelős módon az antibiotikumokat, tartsák nyilván és kövessék figyelemmel az antibiotikumhasználatot és -rezisztenciát, és támogassák új antibiotikumok kifejlesztését.

A WHO a Világnap témájával fel akarja hívni a figyelmet az antibiotikumok használatának lehetséges ártalmaira és a velük való visszaélés veszélyeire, és támogatja a Régióban létrejövő eseményeket és kampányokat. A WHO kulcseseményeket szervez és támogat Moszkvában, Strasbourgban, Koppenhágában, Rómában és Londonban.

A témáról részletesebben itt olvashatsz.

Forrás: Kismama magazin