Terhesség

Tényleg több a rákos megbetegedés a lombikbabák között?

A lombikbabák között magasabb a rákos megbetegedések aránya, de még így is nagyon kevés megbetegedés fordul elő közöttük. A kockázat olyan kicsi, hogy az nem számít az egyes esetekben.
2010. Július 30.

Petesejt-fagyasztásSvéd kutatók IVF-el (mesterséges megtermékenyítéssel) fogant svéd gyerekeket vizsgáltak. A lombikprogram során a petesejteket laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg a spermiumokkal, majd ezt követően ültetik vissza ez előkészített méhüregbe. Ennek a lehetséges egészségügyi kockázatát vizsgálták, a rákos megbetegedéseket és a születési rendellenességek gyakoriságát mérték fel.

“Kérdéses, hogy hasonló eredményre jutnának-e a soknemzetiségű Amerikában is” – kérdezi Dr. Tommaso Falcone, aki a Clevelandi Klinika Szülész-Nőgyógyászati Osztályának vezetője. Amerikában 57 000 gyerek születik évente lombikprogram eredményeként, ma már az újszülöttek körülbelül 1 százaléka fogan így. Az új felmérés eredményeit hétfőn online formában közölték a Pediatrics című szaklapban.

2,4 millió szülés adatát elemezték Svédországban 1982 és 2005 között, ezek között 27 ezer volt lombikbaba. Ezzel párhuzamosan megvizsgálták a rákos megbetegedések arányát a gyerekek 19 éves koráig. 53 lombikbaba lett rákos, szemben a 38-cal, ami várható lett volna a hasonló korú gyerekek között. Ez egy 42 százalékos növekedés, köztük a leukémiák (vérrákok) és az agyi tumorok voltak a leggyakoribbak.

“Még nem ismert a pontos kapcsolat a szülők terméketlensége és az utódok megnövekedett rákos megbetegedési kockázata között” – mondták el a szerzők. A tényleges kockázat így is igen alacsony, összességében “kevesebb mint 1 százalék”. Éppen ezért jó, ha a szülők ismerik az új eredményeket, és nem hagyják magukat fölöslegesen ijesztgetni.

Képgaléria: HáziPatika.com

Forrás: Medipress