Terhesség

Pulykás vacsorák

SZendvicstől a gyümölcsös curry-ig, pulykahússal.
2007. Szeptember 06.

Kétszemélyes adagok

Almás-pulykamájas szendvics

Hozzávalók

20 deka pulykamáj, egy evőkanál liszt, egy kicsi hagyma, két szép alma, egy evőkanál olaj, két evőkanál százszázalékos almalé, egy teáskanál kakukkfű, só, bors, két nagy karéj barna kenyér, két evőkanál tejszínes torma, néhány megmosott, lecsepegtetett salátalevél

Forgassuk meg lisztben a pulykamájdarabokat, így nem durrannak szét sütés közben. Mossuk meg az almát, vágjuk ketté, magházát emeljük ki, majd vágjuk az almát fél centi vastag szeletekre. Pirítsuk meg egy kevés olajon az apróra vágott, tisztított hagymát, majd süssük meg benne a májdarabkákat. Ha kész, emeljük ki a serpenyőből, és szórjuk bele az almaszeleteket. Süssük egészen rövid ideig, majd zárjuk el. Kenjük meg a kenyérszeleteket vékonyan tormakrémmel, erre fektessünk egy-egy salátalevelet, majd jöhetnek a máj- és almadarabkák.

Pulykamájas szendvics

(barna kenyérrel együtt)

Energia: 553 kcal

Fehérje: 33 gramm

Zsír: 14 gramm

Szénhidrát: 69 gramm

A belsőségek sem kevésbé értékesek, mint a húsok, hiszen a receptünkben szereplő pulykamáj fehérjéje eléri a baromfihúsokét. Keresve sem találhatnánk magasabb folsavtartalmú élelmiszert, mert még a sütés után is olyan sok marad benne, hogy fedezi a kismama napi igényének háromnegyedét.

Gyümölcsös pulykacurry

Hozzávalók

5 deka aszalt sárgabarack, egy nagyobbacska, savanykás alma, 30 deka pulykamellfilé, egy teáskanál curry, fél kávéskanál fahéj, fél kávéskanál római kömény, egy nagyobb fej hagyma, két gerezd fokhagyma, három evőkanál étolaj, jódozott só, citromlé

Öntsük le két deci forró vízzel a kis darabokra vágott aszalt gyümölcsöt, az almát pedig vágjuk kockákra. A fűszereket keverjük össze egy kevés jódozott sóval, és forgassuk bele a pulykahúskockákat. Forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk meg benne a fűszeres húskockákat. A barackot áztatóvízzel együtt turmixoljuk össze a hagymával és a fokhagymával, majd öntsük a keveréket a húsdarabokra. Fedő alatt süssük tíz percig, ekkor szórjuk bele az almadarabokat, és folytassuk a sütést további öt percig.

Párolt rizzsel tálaljuk.

(Köret nélkül)

Energia: 403 kcal

Fehérje: 34 gramm

Zsír: 18 gramm

Szénhidrát: 21 gramm

A gyümölcsök közül a sárgabarackban van a legtöbb karotin, ebből állítja elő testünk az A-vitamint, amely segítségünkre van a fertőzések elleni védekezésben. Télen fogyasztható hazai gyümölcseink közül az alma tartalmaz a legtöbb B2-vitamint. Pektinben is gazdag, ez a rostféleség jótékonyan befolyásolja a cukoranyagcserét, megköti a bélben a káros anyagokat.

Forrás: Kismama magazin