Terhesség

Férfiaknál is ketyeg a biológiai óra

Nem csak a nőknek kell aggódniuk az idő múlása miatt, ha gyermeket terveznek. 41 éves kor után a férfiak nemzőképessége is évről-évre hanyatlik.
2011. November 15.

Férfiaknál is ketyeg a biológiai óra

Ha egy férfi gyereket szeretne, 45 éves koráig tegyen valamit ennek érdekében – javasolják a kutatók. Igaz, az elméletnek látszólag ellentmond például Rod Stewart esete, aki 66 évesen lett apja nyolcadik gyermekének.

A szakemberek olyan mesterséges megtermékenyítések vizsgálata után vonták le ezt a következtetést, amelyekhez donor petesejtet használtak, így a feleség életkora nem játszott benne szerepet. Az adományozó nők mind fiatalok és egészségesek voltak, ezért a megtermékenyítés sikere kizárólag a spermiumok minőségén múlt.

41 és 45 év között évente hét százalékkal csökkent a siker esélye, később pedig ennél is rosszabb volt a helyzet. Az Amerikai Reprodukciós Orvostani Társaság konferenciáján elhangzott előadás szerint 41 évesen 60, 45 évesen azonban már csak 35 százalékuknál volt sikeres az eljárás.

Számít az életkor, a férfiaknál is működik a biológiai óra. Nem egészen ugyanúgy, mint a nőknél, de ők sem várhatnak a végtelenségig a családalapítással. 45 év után már erősen el kell gondolkodni rajta” – mondta el Paula Fettback, a brazíliai Huntigton Meddőségi Klinika orvosa.

A konferencián elhangzott másik előadás egereken végzett kísérletről számolt be. Az állatok esetében egyéves kor után csökkent a termékenység – ez az embereknél középkorúnak felel meg. Az ennél idősebb egerek spermiumaival kevesebb petesejtet tudtak lombikban megtermékenyíteni, és kevesebb is kezdett megfelelően növekedni. Nehezebben jött létre a vemhesség, és 60 százalékuk vetéléssel is végződött – ez a fiatal állatok esetében nulla volt. A Coloradói Meddőségi Központ kutatói szerint az adatok az emberre is érvényesek lehetnek.

Más vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az idősebb apák gyermekei gyakrabban szenvednek autizmustól, epilepsziától, szívbetegségtől, skizofréniától, és arra is nagyobb az esélyük, hogy meg sem érik a felnőttkort. Igaz, hogy a férfiak mindig “friss” spermiumokat termelnek, a folyamat azonban az évek múlásával lelassul, és több hiba csúszhat bele.

A kutatók azonban igyekeztek megnyugtatni a leendő apákat. Dr. Richard Sherbahn, a Chicagói Termékenységi Központ dolgozója hangsúlyozta, hogy a nemzőképesség évente csupán pár százalékkal csökken. A mesterséges megtermékenyítés lehetőséget ad a spermiumok olyan hibáinak kiküszöbölésére, amelyre a petesejtek esetén nem képes.

Charles Kingsland, a Liverpooli Női Kórház nőgyógyász tanácsadója, egyben a Brit Termékenységi Társaság tagja kétségeit fejezte ki a kutatások színvonalát illetően, és elmondta, hogy véleménye szerint a petesejt minősége a döntő. “Számos előnye van annak, ha valaki fiatalon lesz apa. A legfontosabb, hogy ilyenkor még tele van energiával. Az idősebb korral azonban gyakran együtt jár a bölcsesség, a stabilitás és talán a nagyobb anyagi biztonság nyújtásának lehetősége is. Nem kell tehát aggódni a nemzőképesség csökkenése miatt” – vélekedett.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress