Terhesség

Mégse ez legyen a gyerek neve!

Az újdonsült szülők több mint fele megbánja a névválasztást, negyede pedig szabályosan megutálja a baba nevét, mert az túl népszerűvé vált - derítette ki egy brit kutatás.
2012. Március 01.

Mégse ez legyen a gyerek neve!

A felmérésben részt vevők 14 százaléka azt mondta, azért nem elégedett a névválasztással, mert az egyáltalán nem tükrözi a gyerek személyiségét. Minden ötödik szülő arra is panaszkodott, hogy a párja vétózta meg az általa kiválasztott nevet, minden tizedik pedig azért mondott le az általa kedvelt névről, mert az ismerősöknek, barátoknak nem tetszett. Egy másik, hasonló felmérés eredményeiből pedig az derült ki, hogy kifejezetten frusztrálóan hat a kismamákra, ha egy ismerősük “ellopja” az általuk kitalált nevet.

“Talán az egyik legnehezebb dolog eldönteni, hogy mi legyen a születendő gyermek neve. Vannak, akik tényleg az utolsó pillanatig várnak a döntéssel” – nyilatkozta Nifa McLauglin, a felmérést készítő weboldal szerkesztője. “És abban is csak reménykedhetnek a szülők, hogy a kicsi szeretni fogja a nevét, ami illik is hozzá.”

Néhány szülő pedig egyenesen azt nyilatkozta, hogy a legszívesebben teljesen újrakezdené a névadási hercehurcát, és valami teljesen mást választana a gyermekének. Az elhibázott döntések egyik következménye, hogy az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik meg szeretnék változtatni a keresztnevüket: Nagy-Britanniában évente közel 58 000-en választják ezt a megoldást.

Hazánkban (talán az előzetes kontrollnak köszönhetően) évente 1000 ember kérelmezi a keresztnevének megváltoztatását. Ezzel együtt sokaknak komoly problémát okoz és fejtörést jelent, hogy mi legyen gyermekük neve. Vannak, akik már évekkel korábban eldöntik, mások az utolsó pillanatokban határoznak. Sajnos itthon a kórházi gyakorlat nem teszi lehetővé, hogy 1-2 napot várjunk a névadással, pedig az illik-e hozzá a neve dilemmát ez nagyban megkönnyítené.

Mindenképpen a szülőnek kell meghoznia a döntést, nem érdemes hallgatni barátokra, leendő nagyszülőkre, sőt a trendekre sem, bár azt érdemes végiggondolni, hogy mennyire fog minket zavarni, ha az ötödik Hannácska fut be a játszótérre. Vagy épp ellenkezőleg: utálni fogjuk-e ha lépten-nyomon magyarázatra szorul gyermekünk neve, mert soha senki nem is hallott még csak hasonlót sem.

A cikk a www.dailymail.co.uk-n jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Nevek, melyeket elutasított a hatóság

Milyen nevet válasszak?

Ki dönti el, hogy mi legyen a gyerek neve?