Baba

6 cumisüvegről leszoktató tipp

Egyéves kor körül eljön az ideje annak is, hogy lassan és fokozatosan búcsút vegyetek a cumisüvegtől, ha addig abból vagy abból is tápláltad a kicsit.
2011. Szeptember 24.

A kisbaba természetes szükséglete, hogy szopási igényét kielégítse. Ez nem csak táplálékhoz juttatja, hanem meg is nyugtatja. Ezért célszerű olyan cumisüveget használni, amelyből akkor is csak cseppenként ürül a tej, ha lefelé fordítod. Így nem rövid percek alatt issza meg az egész tejmennyiséget, ez a száj körüli izmok fejlődése miatt is fontos.

Egyéves kor körül azonban lassan a legtöbb baba elég ügyessé válik ahhoz, hogy pohárból igyon. Már a pár napos kisbaba is képes pohárból inni, egyéves kora után inkább a megszokást kell legyőznötök. Könnyebben megy, ha arra gondolsz, ezzel megelőzöd a fogszuvasodást és a szájpadlás, állkapocs deformálódását, tehát sok kellemetlenségtől óvod meg gyerekedet. Fokozatosan, kis lépésekben szorítsd háttérbe a cumisüveget.

A cumisüvegről való leszoktatáshoz szükséges 6 lépés

1. Először kedveltesd meg vele a pohárból ivást. Vegyél neki a cumisüveghez hasonló formájú, két oldalán megmarkolható könnyű poharat. A finom innivalókat, gyümölcslevet, megszokott tápszerét, tejét ebben kínáld.

2. Eredményesebb lesz a próbálkozás, ha éppen nagyon szomjas vagy éhes. Ha dühösen ragaszkodik a cumisüvegéhez, töltsd át neki, de továbbra is kezdeményezd a pohárból ivást.

3. Tedd el napközben a cumisüveget, ha nincs szem előtt, talán el is feledkezik róla.

4. Csak vizet tölts bele, ha mégis kéri, majd ivás után ismét tedd el.

5. Sétához trendi szívószálas kulacsban vigyél innivalót.

6. Az esti elalváshoz szükséges, ágyba adott cumisüvegtől a legnehezebb megválni, ha még nem késő, ne szoktasd rá erre. Vacsorázzatok együtt az asztalnál, és ilyenkor adj inni neki, így az ágyban már legfeljebb egy pohár vízre lehet szükség.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Búcsú a cumisüvegtől?
  • Így szokik le a cumisüvegről
  • Figyeljen oda, mert túlsúlyhoz vezethet a cumisüvegből való táplálás!
  • Forrás: Kismama magazin