Baba

5 tipp, hogyan kezdj el glutént adni

Az ajánlások szerint 4-6 hónapos kor között célszerű bevezetni a baba étrendjébe a glutént, azaz a búzában, árpában, rozsban és - elenyésző mennyiségben - a zabban levő fehérjét. Íme néhány egyszerű és egészséges megoldás!

Almás babakeksz

Hozzávalók körülbelül húsz darabhoz: 25 dkg Natura süteménypor (teljes kiőrlésű búza-, árpa- és zabliszt, 3 százalék fűszervanília-őrleménnyel kiegészítve, de helyette használhatsz csak teljes kiőrlésű búzalisztet is), két közepes nagyságú alma, két evőkanál étolaj

1. Hámozd meg az almát, távolítsd el a magházat, és reszeld egészen finom állagúra, esetleg aprítógépben is pépesítheted.

2. Keverd össze a lisztet, az almapépet és az étolajat, majd adj hozzá annyi vizet, hogy jól formázható masszát kapj.

3. Béleld ki a tepsit sütőpapírral.

4. Vizes kézzel formázz kicsi, babakézbe való lepénykéket a masszából, és helyezd egymás mellé a tepsibe.

5. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süsd körülbelül húsz percig.

Miért jó? Akkor adhatod a baba kezébe, ha már tud ülni az etetőszékben vagy az öledben, és ügyesen a szájába tudja venni, hogy szopogassa, majszolja. Állaga olyan, hogy nem töredezik, nem morzsolódik, csócsálás közben kellemesen masszírozza a baba fogzás miatt duzzadt ínyét. Nem tartalmaz adalékanyagot, cukrot, csak az alma édességét és a természetes vanília finom aromáját. Az evéssel épp csak ismerkedő, általában még fogatlan baba eleinte csak keveset tud megenni belőle, ezért nem fog egyszerre túl sok glutént fogyasztani. Azok a kisbabák is szeretik, akik a kanalazásért és a pépekért egyáltalán nem rajonganak. Egy-két hétig minőségromlás nélkül eláll.

És még…

Búzadara zöldséggel: Főzz a baba zöldségpüréjébe egy kávéskanálnyi búzadarát. A zöldségpüré készülhet burgonyából, sütőtökből, sárgarépából, céklából, majd kicsit később brokkoliból, cukkiniből.

A fenti almakekszreceptet banánnal is elkészítheted. A kisütött kekszet lereszelheted, és a morzsákat (eleinte legfeljebb egy-két kávéskanálnyi mennyiségben) friss almapépbe és/vagy lefejt anyatejbe keverheted.

Búzadara gyümölccsel:

főzz meg mikróban egy kávéskanálnyi búzadarát körülbelül három teáskanálnyi vízben vagy százszázalékos almalében. Keverd a főtt darát a baba reszelt almájához vagy alma-banán pépjéhez.

– Adhatsz a baba kezébe szikkadt kenyérvéget, szikkadt vizes zsömlét is. Ezt ugyanúgy majszolgathatja, mint az almás kekszet.

Ha érdekel, micsoda kavarodás származhat egy meggondolatlan ajánlásból, olvasd el ezeket:

A szoptatási tanácsadó válaszol a glutén bevezetéséről, és, mivel terjed, mint a futótűz, még ez is érdekelhet!

A Szoptatásért Magyar Egyesület letölthető kiadványa a glutén témáról

a szülők leggyakoribb kérdéseivel és a szakirodalom részletes elemzésével.

Ízelítő a szakmai vitából, elhatárolódás az ajánlástól

Forrás: Kismama magazin