Terhesség

Füstmentes szeretet

Annak, aki gyermeket szeretne, első gondolata, hogy csak egészséges legyen. Az anyákban mélyen benne van az a vágy és készség, hogy mindent megtegyenek születendő gyermekük egészségéért. Így a dohányzó nőknek a babavárás esélyt ad a füstmentességre is.
2003. Május 30.

Azzal is többé-kevésbé tisztában vannak az anyák, hogy mi az, ami a magzatnak ártalmas. Ilyen a dohányzás is. Igen ám, de más tudni, hogy mit kéne tenni – leszokni a dohányzásról -, és megint más azt valóban meg is tenni.

Egyes dohányos nők várandósságuk elején könnyedén leszoknak a dohányzásról, mert hirtelen megundorodnak a cigarettától, talán testük ösztönös és bölcs figyelmeztetésére.

Elvonási tünetek

Szerencsésnek mondhatja magát az a kismama, akinél ez a folyamat automatikusan következik be. Akinek a szervezete már hozzászokott a nikotinhoz, és hirtelen akar leszokni róla, annak számolnia kell az elvonási tünetekkel. Ezek mindenkinél másképpen jelentkeznek.

A leggyakoribb ilyen tünet az izgatottság, nyugtalanság, amit a nikotin hiánya – dohányéhség – okoz, de lehet tompaság, alvási, illetve emésztési zavar is. Sokan arról számolnak be, hogy cigaretta nélkül romlik a testi és szellemi teljesítőképességük. Az esetek többségében ezek a tünetek egy idő után maguktól megszűnnek majd, csak ki kell várni.

– Próbáljon arra gondolni, hogy ezek a tünetek is a más állapot velejárói. Van, aki hányingerrel küszködik, más rosszulléttel, székrekedéssel, megint más súlyproblémákkal és még sorolhatnám a kellemetlenségeket. Önnél egygyel több a velejáró nehézségek száma, de megéri! Még így is – ugyan rossz közérzettel küszködik – sokkal kevesebbet árt a babájának, mintha kiegyensúlyozottabb lenne, de dohányozna.

– Tudja jól, hogy a gyermekvállalás lemondásokkal jár együtt. Ha dohányzott, az első, amiről le kell mondania: a cigaretta. Fogja fel egyfajta gyakorlatként a cigarettáról való lemondást, hiszen amint megszületik a gyermeke, rengeteg dologról le kell majd mondania. Talán a legfontosabb, hogy meg kell tanulnia önmagát egy kicsit háttérbe szorítani a baba kedvéért. Itt az alkalom, hogy a kicsi megszületése előtt is gyakoroljon! Mondjon le a cigarettáról!

– Az elszívott cigaretták mennyiségének csökkentése nem igazán jó megoldás, hiszen a dohányos azzal kárpótolja szervezetét, hogy automatikusan gyakrabban és mélyebben szívja le a füstöt. Ugyanez igaz a “könnyű” márkákra való áttérésnél is. Csak önáltatás, hogy kevesebb nikotint szív! Le kell tenni a cigarettát. Legjobb, ha egyik napról a másikra nem gyújt rá többet! Egyet sem.

Magzatóvó életvitel

Ha tehát dohányoznak, minél hamarabb tegyék le a cigarettát. Azok a nők, akik a terhességük elején – de legkésőbb a negyedik hónapban – leszoknak a dohányzásról, azok a nem dohányzók szintjéhez közelíthetik a magzatukat fenyegető veszélyeket. Minél hamarabb megteszik, annál jobb, de ha csak az utolsó harmadban sikerül, akkor is segítenek valamelyest a gyermeknek, hogy születéskor jobb oxigénellátást kapjon.

Ha a kismama nem is dohányzik, de olyan környezetben tölti napjait, ahol sokan dohányoznak, az is árthat magzatának. Kérje meg a körülötte élőket és dolgozókat, hogy a jelenlétében ne gyújtsanak rá vagy ha másként nem megy, ilyen esetben Ön menjen át egy másik helyiségbe. Ha a párja dohányzik, próbálja rávenni, hogy ő is szokjon le. Nemcsak a gyermekük, de a saját egészsége érdekében is.

Ha korábban is próbálkozott, hogy leszokjon erről az ártalmas szenvedélyről, most itt az alkalom, hogy komolyan vegye elhatározását. Ha a maga érdekében nem is, de a gyermeke egészségéért mindenképpen tegye le a cigarettát!

Kapcsolódó cikkeink:

Dohányzó kismama, asztmás gyerek?

Miért tedd le terhesen a cigarettát?

Tedd le a cigarettát!

“Szoptatok, de nem tudom letenni a cigit”

V.évf./10.sz.

Forrás: Kismama magazin