Baba

Este jó! Ugye emlékszel?

Talán nincs is olyan harmincas-negyvenes éveit taposó, akinek szorulna kicsit össze a torka, amikor meghallja Vitai Ildikó gitárját és azt az összetéveszthetetlen, kedves, csengő énekhangot, amely végigkísérte gyerekkorunkat.
2012. Február 19.

Ez a hangulat fogott el, amikor néhány éve megtudtam, hogy Vitai Ildikó újra gitárt fogott. Meg is hívtam a Kismama-klubba, bízva abban, hogy nem csak az én emlékeimben él ilyen élénken. Ültünk a babzsákokon, fiatal és idősebb anyukák, ovisokkal, totyogókkal és csecsemőkkel. Örömmel fogadtuk Ildikót, aki azonnal megtalálta velünk a hangot, mesélt és énekelt. Sokan vele énekeltünk, ám egyszer csak valahogy elhallgattak az anyukák. Elcsuklott a hangunk. Ildikó tovább énekelt. Váratlanul megszólalt egy gyerekhang: „Anya, miért sírsz?”

Mert előbújt egy emlék, akár arról, amikor nekünk énekelte anya, hogy „Ég a tűz, a fazék víznótát fütyül…”, vagy, amikor elkezdtük érteni a szöveget, és furcsállottuk: „Meg is hal egy kis bogár, mégsem szomorú…”, vagy még később, amikor feminista lelkesedésünkben hevesen magyaráztuk, micsoda egyenlőtlenség: „Apa mosdik, anya főz…”

Akárhogy volt, a dalhoz mindannyian kötődtünk valahogy, és ez sose fog elmúlni. Hallgasd meg te is!

Ági és Ildikó együtt játszik

A fiatalok számára Szalóki Ági neve nem ismeretlen. Ő is hasonló boldogságot okoz a mai gyerekeknek, amikor felcsendülnek a Téli-nyári laboda dalai. Ági népdalok éneklésével kezdte, azután megtalálta Karády Katalin dalait, de a népzenéhez nem lett hűtlen soha. Gyereklemezét nem lehet egyszer meghallgatni. Újra és újra fel szeretnéd tenni, vagy te, vagy a gyerek könyörgi vissza a lejátszóba. Ha nem ismered, itt az ideje:

Idén Szalóki Ági és Vitai Ildikó közös zenélésbe fog. Biztos vagyok abban, hogy a régi dalok újra a kedvencek közé kerülnek.

Akit érdekel egy Ági-Ildikó-koncert, vagy szeretné, ha a gyereke ovijában is vendégeskedne a két művész, írjon az [email protected] e-mail címre!